Az etetőanyag előkészítése nem csak versenyeken kulcsfontosságú.
Nézzük, hogyan keverjünk be egy általános etetőanyagot és melyik fázisban játszanak nagy szerepet a törősziták.
Első lépésben egy nagy vödörben, vagy dézsában keverjük össze a száraz összetevőket.
Ezután vegyünk egy olyan edényt, amelynek ismerjük a térfogatát, mondjuk egy fél literes csontis doboz megteszi.
Annyi vizet merjünk az etetőanyagunkhoz, amennyivel elérhetünk egy szinte kész állagot. (itt a végkifejlet többféle lehet, pont megfelelő állagú, szárazabb, nedvesebb stb.)
Ezután kézzel keverjük össze oly módon, hogy egyenletesen benedvesedjenek a szemcsék, majd jöhet a rostálás.
Két maréknyi etetőanyagot a szitára helyezve, finom mozdulatokkal a szélein tessékeljük át a szemcséket, majd ha végeztünk takarjuk le és hagyjuk pihenni legalább 30 percig.
Ezután újra nedvesítve és áttörve megkapjuk a végleges állagot!
Ekkor tehetünk még hozzá por aromákat, kukoricát, mikropelletet, magvakat.
Az áttörés során válasszunk az etetőanyagunknak megfelelő lyukbőségű rostát, hogy könnyen át tudjuk engedni az etetőanyagunkat a szitán.