Pecasuli Ráckevén
Megjelent: 2024. július 24. | Forrás: Skultéti László

Ahogy egyre sokasodnak a horgászattal töltött éveim, azt gondoltam, hogy sok újdonságot már nem tartogathatnak nekem, hiszen kevés olyan szegmense lehet még, melyekhez idáig nem volt szerencsém. Mekkorát tévedtem! 

2024 januárjában egyszer csak megcsörrent a telefonom és a vonal másik végén az ismeretlen hang Varga György a Ráckevei Horgászegyesület Ifjúsági felelőseként mutatkozott be. Egy közös horgász barátunk közbenjárásának hála jutott el hozzám és rövid beszélgetés után a tárgyra tért: Felajánlotta, hogy ha van kedvem, részt vehetek a Ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskolában szakköri foglalkozás keretében működő Pecasuliban folyó munkában. Az éppen aktuális, 2023/2024-es tanévben 26 kisiskolás gyermek számára igyekeznek megtanítani a horgászat alapjait. 

Mit lehet erre mondani? Természetesen örömmel egyeztem bele ebbe az újszerű kihívásba és csak azután kezdtem el felfogni a feladat komolyságát, miután letettük a telefont. 26 gyermek horgászathoz fűződő viszonya és a szüleik Pecasuliba vetett bizalma a tét. Nem szerettem volna csalódást okozni sem a gyerekeknek, sem pedig a Pecasuli két vezetőjének, a már említett Varga Györgynek és Weisz Andrásnak, a Ráckevei Horgászegyesület Verseny felelősének. Mivel megtudtam, hogy mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati foglalkozások lebonyolításához szükséges eszközöket, felszereléseket, anyagokat a Pecasuli szervezői biztosítják térítésmentesen a gyermekek részére, megkerestem az Energofish Kft-ét azzal a kérdéssel, hogy hozzá tudnának-e járulni bármivel ehhez a kezdeményezéshez. E-mailemben minden elvárás nélkül írtam le, hogy őszintén örülnék néhány darab 3 méteres spiccbotnak, mert tudtam ez is komoly segítséget jelentene a gyerekek oktatása során. A válasz gyors volt és nagyvonalú! Minden résztvevő gyerek számára biztosítottak Kamasaki kid/junior spiccbotot felszerelve, Benzár vödört tetővel, Benzar Mix Turbo Carp etetőanyagot, sőt még Energofish baseball sapkát is! 

A válasz gyors volt és nagyvonalú

A válasz gyors volt és nagyvonalú

Nagy büszkeséggel vittem a felajánlott eszközöket az első foglalkozásra, melyen már én is részt vettem. Akaratom ellenére azonban szinte azonnal felborítottam a Pecasuli rendjét, mert elkövettem azt a hibát, hogy rögtön a foglalkozás elején átadtam a felszereléseket, aminek a gyerekek annyira örültek, hogy a Gyuriéknak komoly energiájába került, mire a tantermi óra végére nagyjából lenyugtatták őket. Szép bemutatkozás! Az foglalkozás végeztével elnézést kértem baklövésemért, de ők nevetve csak annyit mondtak: az öröm a gyerekek arcán mindent megér. Erről szól az egész!

Elkövettem azt a hibát, hogy rögtön a foglalkozás elején átadtam a felszereléseket.

Elkövettem azt a hibát, hogy rögtön a foglalkozás elején átadtam a felszereléseket.

Erről szól az egész!

Erről szól az egész!

Átesve a döcögős kezdésen kezdetét vehette az igazi munka, hiszen a Pecasuli célja a gyerekek részére minél szélesebb körben megismertetni a horgász sportot, a vizek és a vízpartok élővilágát és az arra igényt tartók részére a horgászversenyzés biztosítása.

A foglalkozás jellege:

- elméleti, heti egy alkalommal 1 óra időtartamban, az iskolában,

- gyakorlati foglalkozás az iskola előtti vízparton, havi egy alkalommal, 3 órás időtartamban.

A kidolgozott tematika jól mutatja foglalkozás vezetőinek versenyzői tapasztalatát:

Ismerkedés a halakkal

- fajták

- fogható, védett halak, idegenhonos halak,

- ragadozó, növényevő halak

- halak felépítése, biológiai jellemzőik

A víz és a vízpart élővilága

- vizekben élő állatok (kicsitől a nagyig)

- vizekben és a parton élő növények

- vízparton, vízen tartózkodás szabályai

Horgászkészség készítése, horgászathoz kapcsolódó szabályok

- úszós spiccbotos szerelék készítése,

- mit vigyünk magunkkal a vízpartra,

- horogkötés, ólmozás, úszó elhelyezése,

- milyen okmányok szükségesek a horgászathoz

Horgászat úszós készséggel

- horgászat a tantermi foglalkozáson felszerelt, elkészített felszerelésekkel

- csalizási módszerek,

- etetőanyag előkészítése, etetés módja,

- a horgászhely kiválasztása, mélységmérés

- a halakkal való bánásmód

Horgászmódszerek ismertetése

A gyerekek feszült figyelemmel követték az oktatásokat és különösen nagy volt az érdeklődésük, mikor a közelgő Dunaparti Általános Iskolák és a Ráckevei Horgászegyesület Ifjúsági és Gyermek horgászversenyére való felkészülés során bemutatásra került számukra egy szerelék összeállítása. Az úszó súlyozásánál pl. akkora tülekedés alakult ki, hogy azok, akik nem az első sorban álltak, először nem is láthatták, mi is történik az úszósúlyozó hengerben. A felkészülés jól sikerült, hiszen alsó tagozatos csapatversenyen 1. helyezést, míg egyéniben a Pecasuli Ráckeve tagjai mind ifjúsági, mind gyermek kategóriában dobogós helyezéseket értek el!

Pecasuli Ráckeve tagjai mind dobogós helyezéseket értek el!

Pecasuli Ráckeve tagjai mind dobogós helyezéseket értek el!

Pecasuli Ráckeve tagjai mind dobogós helyezéseket értek el!

Természetesen a vízparti foglalkozásokat várták a legjobban a gyerekek, melyeken lelkesedésüket rendre megjutalmazta szeretett folyóm, a Ráckevei (Soroksári)-Duna. 

A vízparti foglalkozásokat várták a legjobban a gyerekek

A vízparti foglalkozásokat várták a legjobban a gyerekek

A vízparti foglalkozásokat várták a legjobban a gyerekek

Mindjárt az első alkalommal több, mint 100 db pontyot (köztük 1,5 kg körülieket is!) fogtak spiccbotjaikkal! Néhány kép ezekről, a teljesség igénye nélkül:

Azt gondolom, hogy nagyszerű és a maga nemében egyedülálló ez a kezdeményezés, és hálás vagyok, amiért részese lehetek!

Hálás vagyok, amiért részese lehetek!

Hálás vagyok, amiért részese lehetek!

Skultéti László

BASEBALL SAPKA ENERGOFISH FEKETE FEHÉR
2 390 Ft
Részletek
BENZAR MIX TURBO GROUNDBAIT ETETŐANYAG 800G
790 Ft-tól
Részletek
KAMASAKI KID/JUNIOR SPICCBOT ZSEBPECÁVAL
2 490 Ft-tól
Részletek