Apró, de annál fontosabb részletek a method horgászatban
Megjelent: 2020. június 30. | Forrás: Ujszászi Dániel

Ebben az írásban viszont nem szigorúan újdonságaink, hanem azok az aprócikkek kerülnek a fókuszba, melyeknek köszönhetően felkészülten várhatjuk a következő horgászatunkat.

A „töltögetős” módszerrel – és úgy általában a (ponty) horgászattal – kapcsolatosan kijelenthető, hogy a siker kulcsa sokszor a legapróbb részletekben rejlik. Egy adott vízterületre bárki, bármikor el tud látogatni, azonban az eredményességhez jó néhány dolognak összhangban kell lennie egymással. A szóban forgó tényezők sora pedig a használatra szánt felszerelés, végszerelék összeállításával, mikéntjével kezdődik, legyen szó akár méretbeli összhangokról, akár a választott aprócikkek megbízhatóságáról.

A method módszer népszerűsége alapvetően annak látszólagos egyszerűségében rejlik, hiszen nincs szükség kiegészítők tömkelegére ahhoz, hogy egy élményekkel teli horgászat kerekedhessen az adott vízparti látogatásból. Azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lenne létjogosultsága a különböző finomhangolásoknak. Épp ellenkezőleg: mivel az alap a legtöbb esetben kísértetiesen hasonló – gondolva itt a vízbe dobott végszerelék alkotóelemeire -, így ahhoz, hogy mi tudjuk becsapni az előttünk tartózkodó bajszosokat, mindennek a helyén kell lennie. 

A 3 változat jól megfér egymás mellett, megoldást kínálva minden helyzetre.

Pár évvel ezelőtt, az aktuális kínálathoz viszonyítva minimálisnak volt tekinthető a töltögetős kosarak szortimentje, mára azonban már ezekből is rengeteg féle variáns áll rendelkezésre. A Benzár termékek kínálatában a tavalyi év második felében jelentek meg különböző kialakítással az Arc, Easy és Spider fantázianevű kosarak rendkívül széles, 30-tól 100 grammig terjedő skálán. Az alapvető különbséget bordázatuk megformálása adja, mégpedig a következők szerint. Az Arc esetében az alsó harmadra pozícionált kimélyített résznek köszönhetően nagyobb méretű csalikat is tökéletesen elhelyezhetünk benne; az Easy központosított kialakítású, ami lehetővé teszi, hogy mélyebb vízen is garantáltan a mederfenékre juttathassuk töltetünket. Végül pedig a Spider változat, amelynél egy megemelt helyet találunk a választott tüskére/horogra valónk számára, ami finomabb pecákra tökéletes választás, különösen akkor, ha nem tekintélyesebb mélységű a vallatott vízterület.

Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak az előre elkészített megoldások.

Nem sok nagyobb könnyebbség van annál, mint amikor a csomagolást eltávolítva egy teljes mértékben bevetésre kész végszereléket kapunk a kezünkbe, amit mindössze egyetlen kötéssel szükséges a főzsinórhoz, vagy a beiktatott dobóelőkéhez rögzíteni, és már repülhet is a helyére. Előkötött method végszerelékeink két változatban állnak rendelkezésre, melyek megnevezés szerint a Rapid Method (40, 50 és 60 gramm), valamint a Rapid Method Long Cast (40, 50 és 65 grammos kivitelben) variánsok. Közös jellemzőjük, hogy a 7 milliméteres csalitüskével szerelt, 10-es méretű horoggal ellátott fonott előke is szerves részét képezi az összeállításnak, így valóban semmi más teendő nincs, mint csalizni, tölteni és már dobható is a megfelelő helyre. Ahogyan azt a megnevezése is mutatja, a Long Cast változat a nagyobb távolságok pontos elérését hivatott segíteni, melyben a vezetőszár nyújt támogatást. 

Egyszerű, és egyben nagyszerű távdobó szerelék a hatékonyságért.

Első ránézésre semmilyen érdekesség, könnyebbséget jelentő megoldás nem fedezhető fel a bal oldali végszereléknél.

Valóban nem szembetűnő részlet, azonban a fent látható Spider Flat kosár esetében egy előre megkötött horogelőke került beiktatásra. Nagy segítséget tudnak jelenteni azoknak a sporttársaknak, akiknek valamilyen oknál fogva nincs lehetőségük/módjuk elkészíteni egy ilyen csalitüskés összeállítást, vagy egyszerűen csak jobban bíznak a kész változatban, ismerkedve a módszerrel.

Egy csomagban 2x2 előke található, melyek között a horog- illetve a rögzített tüske mérete jelent különbséget, azonos előkehossz és zsinórvastagság mellett.

A nagyobb tüske a kisebbik „kampóval” került párba, aminek nagy előnye, hogy akár dupla csalit is használhatunk a szelektálás érdekében (természetesen a megfelelő kibalanszírozással), a horogméret megnövelése nélkül.

Természetesen az előzőekben taglalt komplex megoldások előnyei nem jelentik azt, hogy a saját kezűleg végzett műveletek jelentősége velük párhuzamosan csökkent volna. Mindkét megközelítésnek megvan a maga előnye, hiszen az előre elkészített végszerelékek, fonott horogelőkék segítségével valóban érdemi időt lehet megspórolni. Viszont tény, hogy ezeknek a kínálata méretben, vastagságban egyaránt fix határok között mozog. Ezzel szemben, ha magunk készítjük el a bevetésre szánt elemeket, a lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelenné szélesedik.

Ha method horgászatról esik szó, elsőként általában fonott „madzagokra” asszociálunk. Hiba lenne azonban szó nélkül elmenni a monofil változatok mellett, hiszen könnyen előfordulhat, hogy ez utóbbi jelenti a sikerhez vezető megoldást egy adott napon.

8 szálas szövésükkel, hozzáadott teflon-bevonattal a Benzár fonott előkezsinórok több mint kiváló minőséget képviselnek, melyek méretskálájuknak köszönhetően (0,06 milliméteres átmérőtől egészen 0,25-ig) gyakorlatilag bármilyen horgászati helyzetre megoldást kínálnak.

Ahogyan az pár sorral fentebb már említésre került, mindenképp érdemes megfontolni a monofil előkék használatát a tömködős módszer esetében is. Legyen szó akár csalitüskés, akár anélküli variációkról, elkészítésük hatékonyan lehetséges ilyen módon is, teljes áttetszőségüknek köszönhetően pedig komoly érv szól mellettük – még úgy is, hogy az uszonyosak számára zavaró látványt természetesen a fonott zsinórok sem jelentenek -.

Kötözgetési eszköztár, a háttérben egy újdonsággal.

Két kedvenc horogtípusunk, melyeket az év bármely szakában, bárhol maximális bizalommal vetünk be.

A Maruto felirat egyet jelent a minőséggel, strapabírósággal és nem utolsósorban kiváló ár-érték aránnyal. A Benzár Round Feeder horgok pedig kifejezetten a method módszerhez lettek hangolva, olyan méretekben kerültek ugyanis a piacra (8, 10 és 12-es változatok, mikroszakállas kivitelben), melyekkel megfelelő balanszírozás mellett válnak felkínálhatóvá különféle jellegű csalijaink, felhajtóerejük függvényében. A 8356-BD megjelölésű típus viszont már sokkal inkább a „nagyágyúk” közé tartozik: vastaghúsú, hibátlan akadást biztosító kialakítással rendelkezik, mellyel hajszálelőkén tekintélyesebb méretű csalikombinációkat is lehetőség nyílik felkínálni.

Az úgynevezett gyorskapcsok óriási előnye, hogy a használatban lévő horogelőke egyetlen mozdulattal cserélhető, emellett pedig főzsinórunk, vagy dobóelőkénk is stabilan rögzíthető felső részéhez.

Természetesen érdemes több különféle előke-variációval készülni egy horgászatra, hiszen előre sosem tudhatjuk, hogy aznap mire lesznek vevők uszonyos barátaink.

A megfelelő tároláshoz hatékony megoldást nyújt a Carp Expert előketartója. Mindkét oldalán 10-10 darab beszúró található, melyekre csak rá kell húzni a végfület, és a horog kijelölt helyre történő beakasztásával máris stabilan rögzíthetők a megkötött előkék.

Egy végül sikerrel záruló horgásznaphoz természetesen a szerencsétől sem tekinthetünk el, azonban minden a megfelelően összeállított felszereléssel, végszerelékkel kezdődik. Amennyiben ilyen téren felkészültek vagyunk, ráadásul szükség esetén apróbb változtatásokat is meg tudunk ejteni, akkor nincs más hátra, mint ügyesebbnek lenni célhalainknál.

Szöveg: Ujszászi Dániel

Képek: Molnár Zoltán

BENZÁR ARC FLAT METHOD FEEDER KOSÁR
1 110 Ft-tól
Részletek
BENZAR FONOTT METHOD ELŐKEZSINÓR 10M
1 150 Ft
Részletek
BENZAR METHOD ROUND FEEDER HOROG 8 DB/CSOMAG
790 Ft
Részletek
BENZÁR RAPID METHOD LONGCAST SZERELÉK
1 590 Ft-tól
Részletek
BENZÁR RAPID METHOD SZERELÉK
1 190 Ft-tól
Részletek
CARP EXPERT ELŐKETÁROLÓ TÁSKA
5 590 Ft
Részletek