Wizard tesztek és a csukák
Megjelent: 2024. május 11. | Forrás: Bokor Károly

Kellemes gond olyan felkérést kapni, ami elsősorban horgászatból áll. Különösen jól esik a teljesítése, ha csukapergetéssel függ össze a feladat. A dolgok közepébe vágva, a számomra kedves, lassan tíz éve használt és sokat bizonyított Bokor Spin pergető botok, és a két különböző spicctaggal rendelkező Pro Spin pálcák is „beházasodtak” a Wizard termékcsaládba. Az új színt kapott megjelenés mellett, ez mindenki számára kiderülhet a pergetőbotok nevéből is. Így, a talán szebbé, egységessé öltöztetett botok, megtartva a jó tulajdonságaikat, minden méretben, a szokott paraméterekkel, továbbra is megtalálhatóak a kínálatban, a Mikro Jig-gel egyetemben. Akkor talán tesztelgetni sem fontos – gondolhattam volna, de több okból is muszáj volt igent mondanom.   

Elsősorban mert újdonságokkal mindig lehet, és jó is halat fogni, ez régi, kissé babonás berögződés nálam. Másik ok, hogy a teszthez a Mann’s plasztikok, és már ismert műcsalik mellé, a Wizard gumik is jöttek. Sőt, egy jól kezelhető, karbon alapanyagú kiemelőhálót is avathattam ezúttal. A harmadik ok, hogy az elfogadott felkérés nagyon is szívbéli, mert sokunknak a pergetésből soha sem elég. A várható izgalmak miatt ez a fajta horgászat megunhatatlan. Irány tehát a vízpart. A csukák tilalma előtt, majd utána is azonnal kerestem az éhes halakat. Hogy biztosabb legyek a sikerben a jól bevált, régről kedvelt Mann’s gumikkal kezdtem. Minden úgy működött, mint ahogy megszoktam. Ha csukva lett volna a szemem, akkor rávágáskor azt hittem volna, hogy valamelyik régebbi pálcám koppan élesen a kezemben. Ám a zöld-fekete, új, „Wizardosított” bot közvetítette a kapást. A Mann’s Action Shad és a Swimmin Grub adta az első, méretes krokikat. Egy perc fárasztás, a bot a régi magabiztossággal, ugyanakkor érzékeny módon dolgozott. Egy-két perc után a csukák csusszantak is az új kiemelőbe, minden a megszokott módon működött. 

Több alkalommal is voltam teszthorgászaton, és gyakran akasztottam kapocsba a Wizard Power Kick és a Wizard Varrior Shad gumikat is. Bár színekben és méretekben is van választék bőven, nem kellett sokáig keresgélnem. Az elsőre választottakkal is hamar elértem a rávágásokat. A sárga, csillogó flitteres kombinációban pompázó darabnak nem tudott ellenállni a csuka. A néhány grammos, színes csebukkal nagyon szépen táncoltathatók ezek a könnyed, optimálisan kivitelezett kis gumik. A koppanós rávágások vízközt jöttek. Nagyon előnyös, hogy egészen lassú tempóban sem a fenéken döcögnek, a laza, lágy anyagú műcsalik, a kis súlyú fejjel akár a felszín alatt is vezethetők. Előnyös volt, hogy a karbon anyagú, jól szerkesztett formájú, egy mozdulattal nyitható kiemelő hálót, a hosszabb nyélrésszel kissé távolabbról is a csuka alá tolhattam. A nagyobb keretbe könnyű volt bevezetni a kissé nagyobb halakat is. A háló szemei nem keresték az akadást, az esetleg szabadon álló horogágak később, a wobblerezéskor sem akadoztak beléjük, a kiemelő használata bosszúságmentes volt.

A tesztelésem még egy új, pontosabban új színezésű wobblerhez is kötődött. Az egyik legfogósabb Salmo, a Frisky kapott új köntöst, amelyből nálam is akadt egy a pergetőtáska mélyén. Előbb a régebbi, ezüstös csillogású darab akadt a kezembe, erről jutott eszembe a meglapuló új darab. A hét centis, vezetésre szépen lefelé úszó, majd állítgatva ismét emelkedő, floating kivitelű wobblert, a 7 DR-t csomagoltam ki a környezetbarát dobozából. A szépen táncoló, jó veretésű wobbler vezetése optimális volt a régi-új pergetőbottal. Eleinte kapás nélkül, talán egy szűk órát játszadoztam vele, de akkor más műcsali sem működött igazán. Nagyon frontos, szeles volt az idő. Egy vékony, mohó kis csukát azért kiimádkozhattam a segítségével. Viszont később éppen a legnagyobb, nyolcvan centis vízi tigris fogásához segített a nemcsak szép küllemű, hanem nagyon eredményes wobbler. Az újdonság a csukafogakat is megúszta, mert a szép hal a rávágásával egyből mélyen torokra rántotta a csábos műcsalit. Szerencsére mindketten vérzések nélkül megúsztuk a szabadítást. Így neki lesz kedve tovább ragadozni, nekem pedig pergetni legközelebb is.  

Írta: Bokor Károly

L&K POWER KICK
990 Ft
Részletek
L&K WARRIOR SHAD
990 Ft
Részletek
MANNS ACTION SHAD
950 Ft
Részletek
MANNS SWIMMIN GRUB
950 Ft
Részletek
SALMO FRISKY
3 590 Ft
Részletek
WIZARD BOKOR SPIN PERGETŐ BOT
16 990 Ft-tól
Részletek
WIZARD CHEBU JIG 2DB/CSOMAG
790 Ft-tól
Részletek
WIZARD MICRO JIG PERGETŐ BOT
17 990 Ft-tól
Részletek
WIZARD MXT ORANGE PRO CHEBURASHKA
690 Ft
Részletek
WIZARD MXT PERGETŐ TÁSKA
8 990 Ft
Részletek
WIZARD PERCH BLADE UL PERGETŐ BOT
13 990 Ft-tól
Részletek
WIZARD PRO SPIN PERGETŐ BOT
19 990 Ft-tól
Részletek
WIZARD SPIN BLADE ELITE PERGETŐ BOT
19 990 Ft-tól
Részletek
WIZARD VERTIC GUIDE HARCSÁZÓ BOT
20 990 Ft
Részletek