Vízparti komfort eszközök pontyhorgászatokra
Megjelent: 2020. október 12. | Forrás: Kubuk Dániel

Emlékszem régen, mikor horgászni kezdtem édesapám elvitt egy lakóhelyünkhöz közeli bányatóra. Ezelőtt nem sokkal kaptam meg szüleimtől első horgászbotomat és orsómat. Ekkor még a kényelem számunkra nem jelentett mást, mint egy stégre leterített plédet. Természetesen ez sem szegte kedvünket, ugyanis a közös kaland élménye messzemenően kárpótolt. Később aztán édesapám meglepett engem két háromlábú kisszékkel, mely nem volt túl kényelmes ugyan, de már nem a földön ültünk. Manapság azonban már lényegesen nagyobb kényelemben tölthetünk időt kedvenc szórakozásunkat űzve, ugyanis a horgászcikk gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kényelemre. Ez nem is csoda mivel a pontyhorgászat nem egy egyszerű, pár órás műfaj, sokkal inkább a kiülős, minimum egy teljes vagy akár több napig is eltartó horgászatok során azonban már nem árt odafigyelni az ergonómiára! Szeretnék tehát néhány szót ejteni ebben az írásomban azokról az eszközökről, amik úgy gondolom szükségesek ahhoz, hogy a napokig tartó várakozás ne a „szükséges rossz” kategóriába essen.

Felsorolásomat szeretném az olcsóbb, mindenki számára könnyen elérhető daraboktól indítani és a drágább, magasabb színvonalat biztosító termékekkel befejezni. 


A fejlámpa egyetlen horgász táskájából sem hiányozhat.

Elsőként, tehát amire mindenkinek szüksége van egy több napos túra során, de lehet ez csupán egyetlen éjszaka is, az nem más, mint a megfelelő világítás. Mondhatjuk azonban, hogy ez nem tipikus kényelmi eszköz, de szerintem igenis az. Képzeljük csak el mennyivel kellemesebb érzést biztosít a horgász számára egy kis fény az éjszakában és szinte lehetetlen kategória fény nélkül szákba terelni egy nagy és erős halat. Én előszeretettel használom az Energofish által kínált termékeket, mint például a Mars 3W-os LED-es fejlámpát. Kényelmes pántos rögzítésével szinte olyan érzés mintha rajtunk sem lenne. A lámpa több fokozatban dönthető, ezzel is elősegítve a megfelelő megvilágítást. 3 fokozatban kapcsolható a tetején látható zöld gomb megnyomásával. Első fokozatban erőteljes fényt bocsát ki, másodikon kicsit kisebb fényerősségre vált a harmadik fokozatban pedig villódzni kezd. Igen megbízható társ lehet horgászataink során. Fókusztávját nem tudjuk állítani ugyan, így szórt fényt bocsájt ki, de bőségesen elegendő csalizáshoz és szereléshez, de akár fárasztás során is jó hasznát vehetjük. 

Természetesen elérhető a palettán magasabb kategóriás fejlámpa is, mint például a Mercury vagy Uranus fejlámpák. Ezek már nem elemes, hanem tölthető akkumulátorral rendelkező hatalmas fényerejű kialakítások állítható dőlésszöggel és fókusztávval. Az általam használt Mercury fejlámpa fókusztávja a lencse előre hátha mozgatásával változtatható és 2000 lumen leadásával akár a túlpartot is eredményesen kémlelhetjük vele! Ezeket a lámpákat azoknak a horgászoknak ajánlanám elsősorban, akik sűrűn töltik éjszakáikat a szabadban és fontos számukra, hogy akár nagyobb távolságokat is könnyen megtudjanak világítani. Természetesen ezek a lámpák is több fokozatban állíthatók, melyek során fényerejük növelhetjük, csökkenthetjük, vagy épp villódzásra válthatjuk, azonban például az Uranus lámpa esetén oldalsó kisegítő ledek is kapcsolhatók a bekapcsoló gomb újbóli megnyomásával, így a fókuszált fény mellett szórt fényt is bocsáthatunk a horgászhelyre. Természetesen ezek is kényelmes gumipánttal kerülnek rögzítésre a fejen.

Kicsi, esztétikus, praktikus.

A lámpák sorában megkell azonban említenünk a horgászhely kivilágítására szolgáló tábori lámpákat is melyek közül én az Outdoor Vector kempinglámpát szoktam magammal vinni. Néhány elem felhasználásával akár egész éjszaka is képes világítani nekünk tompa, de akár kimondottan erős fénnyel is. Kétoldalt látható fogantyúi felhajthatók, ennél fogva bárhová fellógathatjuk akár sátorban, vagy bottartón. Az elől található gomb tekerésével kapcsolhatjuk be, illetve erősíthetjük fényét!

Tetején iránytű található, ha valaki esetleg túrázáshoz használná.

A lámpák után abban azonban mind egyetértünk, hogy nem mindegy miben ülve vágjuk azt a bizonyos nagy fogást. Természetesen manapság már nem az általam fent leírt háromlábú csodákon üldögélnek a horgászok, hiszen elérhető áron vásárolhatnak sokkalta kényelmesebb darabokat. Ilyen például ez a Fishing and Hunting Channel szék, melyet az Energofish kínálatából kaptam menyasszonyomtól még megjelenésekor. Egy igazán praktikus, kis helyen tárolható, kényelmes és erős darab. Vastag kartámaszainak és magas háttámlájának köszönhetően a nagyobb horgászok is kényelemben tölthetik idejüket a vízparton. Kartámaszában kialakított pohártartó gondoskodik a maximális kényelemről.

Rengeteg napot töltöttem el ezen a széken ülve kapásra várva.

Carp Expert Deluxe rod pod stabil, strapabíró és könnyű darab.

A horgászszék után ejtsünk néhány szót a manapság egyre jobban elterjedt rod pod-okról. Biztosan sokan jártatok már úgy, hogy a stégen állva fejeteket vakartátok, hová is szúrjátok le az ágasokat. Még ha sikerült is nem volt az olyan stabil, mint szerettétek volna. De nem feltétlenül kell ehhez stég, elég egy kavicsos, kemény partszél és szintén meggyűlik az ember baja a szúrogatással. Erre kínál remek alternatívát a tripodok és rod pod-ok családja. Én személy szerint rod pod párti vagyok, ugyanis könnyen és gyorsan felállítható, állítható dőlésszög és magasság segítségével mindig az adott horgászathoz tudom alakítani. Egy kis táskában gond nélkül elfér és pillanatok alatt összeszerelhető. Kialakításának köszönhetően könnyedén felszerelhető rá bármilyen elektromos kapásjelző és swinger ami ugyan csak a horgász kényelmét szolgálja a hosszú horgászatok során, ugyanis nem kell folyamatosan a botokra figyelni, hiszen hallja és látja, ha mennie kell. Bármilyen talajon könnyen elhelyezhető, legyen az stég vagy kavicsos partszél. Erős szél esetén csupán előredöntjük, ezzel a botok spicce a vízfelszín felé mozdul, és kisebb zsinórrészbe tud belekapaszkodni az a bizonyos fuvallat.

Az Adige kapásjelző és a Pro Led swinger tökéletes párt alkotnak egymással.

Ha azoban a fuvallatról esett szó, kevés olyan horgászt ismerek, akinek esőben, szélben vagy akár verőfényes napsütésben nem esik jól egy takaros kis hely, mely megóvja őt ezektől. Erre a célra azonban remekül megfelelnek az Energo Team sátras ernyői. 

Hatalmas ernyő alatt kényelmesen elfér akár az egész felszerelésünk is.

Használatuk pofon egyszerű, megegyezik egy esernyőével. Csupán lekell szúrnunk a leszúrót és belecsúsztatni az ernyő konzolába. Ezzel beállíthatjuk a számunkra ideális magasságot. 

Az enyő dönthető is természetesen, így a legideálisabb szögben állíthatjuk.

Cipzározható oldalfala gyorsan és könnyen fel- illetve leszerelhető.

Oldalfala megtöri a szelet és esőt, ám ezesetben a csomagban található leszúrókkal rögzítenünk kell a vásznat a földhöz épp mint egy sátor esetében. De verőfényes napsütésben is jóleső érzést nyújt az enyő nyújtotta árnyék. Ahogy a képen is látszik olyan érzést biztosít mintha egy igazi horgászsátorból kémlelnénk a vízpartot!

Igazi búvóhely.

Ahogy a képen is látszik, lehet ám fokozni a székek által nyújtott kényelmet is, ha az ember beruház egy horgász fotelre. Én a Carp Expert Erős Karfás fotelét választottam erre a célra, mely 150 kg teherbírással rendelkezik. Hála erősített vázszerkezetének. Háttámlája többféle szögben dönthető, ezzel biztosítva a maximális kényelmet. Kényelmes, puha párnázat körülöleli a horgászt miközben a vastag kartámaszokra könyökölve hátradől. Természetesen magas és széles háttámlája, valamint széles ülőfelülete miatt nincs az a horgász, akinek ne lenne elég komfortos. Állítható lábainak köszönhetően bármilyen terepviszonyok között stabilan áll a kiszemelt helyen. Összecsukást követően kényelmesen szállítható.

Legyen a horgász bármekkora, itt hátradőlhet kényelmesen.

Végül de nem utolsó sorban, megkell említenünk a kényelem netovábbját, az éjszakai horgászatok legfantasztikusabb kellékét, a horgász ágyat. A Carp Expert 6 lábas horgászágya egy remek választás lehet bárki számára, aki szeret kint éjszakázni a vízparton ugyanakkor vágyik az otthon kényelmére. Hosszú, széles kialakítása révén kényelmes fekvőhelyet biztosít, melyhez hozzájárul a 6 pontos alátámasztás amit a fotelhez hasonlóan a terep adottságaihoz tudunk állítani. Fejtámlája dönthető, így akár nappali sziesztázásra is tökéletes.

Hatalmas, kényelmes fekvőfelület, mely az otthon érzését kelti bárhol a vízparton

A fáj számára, kisebb puha párna jellegű rész került kialakításra a maximális kényelem elérése érdekében. A lábrésznél könnyen tisztítható bevonattal ellátott anyag található, így nem szükséges kibújnunk a cipőnkből sem, tehát kapás esetén azonnal a bothoz tudunk sietni egyenesen az ágyból.

Kényelmes párnázott részen hajthatjuk álomra fejünket.

Természetesen nem minden horgász igényli a kényelmet, ám úgy gondolom nincs jobb annál, mint mikor kényelmes környezetben várjuk azt a bizonyos sípoló hangot és kellemes aktív pihenés közben mérkőzhetünk meg gyönyörű bajszosokkal. 

A szép halakra ugyanis várni kell...

Forrás: Kubuk Dániel

CARP EXPERT 6 LÁBAS ÁGY
45 990 Ft
Részletek
CARP EXPERT ADIGE ELEKTROMOS KAPÁSJELZŐ
5 790 Ft
Részletek
CARP EXPERT DELUXE RODPOD
36 990 Ft
25 990 Ft
Részletek
CARP EXPERT EXTRA ERŐS KARFÁS FOTEL
45 990 Ft
Részletek
ET Outdoor Uranus elemes fejlámpa 3W
1 990 Ft
Részletek
OLDALSÁTRAS ERNYŐ 2,20 M
18 490 Ft
Részletek
OUTDOOR VECTOR KEMPING LÁMPA
2 790 Ft
Részletek