Végszerelékek kezdő pontyhorgászoknak 2. rész
Megjelent: 2020. április 15. | Forrás: Kubuk Dániel

Ahogyan ígértük, folytatjuk a végszerelékek készítéséről szóló cikkünket! A végszerelékek pontyhorgászoknak második részében újabb végszerelék elkészítéseket mutatunk be pontról pontra. Reméljük hasznos és fontos információkkal gazdagodtok, ha elolvassátok cikkünket. A cikk 1. része itt olvasható, kattints ide!

3. Helicopter végszerelék

Ez a szerelék melyet talán legsűrűbben használok horgászataim során. Főként Pop up csalik felkínálására használjuk. Távdobások során sem kell félnünk a gubancoktól és mégis szabad mozgást biztosít a lebegő csalink számára, ezzel minél előbb kapásra ingerelve bajszos barátainkat.

1. Fűzzünk föl egy gumiütközőt a főzsinórunkra majd vágjunk le egy kb 30 cm-es darabot a Carp Expert PVC gubancgátlóból majd ezt is fűzzük föl főzsinórunkra. 

2. Fogjunk egy Carp Expert nagyméretű gumigyöngyöt, vagy például egy kötésvédő gumiharang végét levágva fűzzük föl egy bojlifűző tűre.

3. Fűzzük föl az ütközőt a gubancgátló csőre.

4. Állítsunk be egy tetszőleges távolságot a gubancgátló cső végétől.

5. Vegyünk egy Carp Expert Helicopter forgót majd fűzzük fel azt a gubancgátló csőre egészen az ütközőig.

6. Vegyünk egy újabb ütközőt majd fűzzük föl a bojlifűző tűre.

7. Fűzzük fel a gubancgátló csőre.

8. Húzzuk fel az ütközőt úgy, hogy a forgónknak hagyjunk némi mozgásteret.

9. Fűzzünk föl a főzsinórunkra a gubancgátló cső alá egy kötésvédő gumiharangot.

10. Válasszunk ki egy Zeppelin ólmót és fűzzük át forgóján a főzsinórunkat.

11. Rögzítsük azt egy univerzális csomóval.

12. Vágjuk le a fennmaradó zsinórvéget.

13. Húzzuk rá a forgóra a kötésvédő gumiharangunkat.

14. Az első pontban felfűzött gumigyöngy segítségével állítsuk be a számunkra megfelelő mozgástartományt a gubancgátlócső számára.

15. Ezzel elkészült a végszerelékünk melyre már csupán az előkét kell felhelyeznünk.

16. Ehhez egy Carp Expert kötésvédő gumit fűzzünk föl a bojli fűzőre.


17. A kiválasztott előkénkre fűzzük föl a kötésvédő gumit úgy, hogy a keskenyebbik vége legyen a horoghoz közelebb eső oldala.


18. Kössük fel az előkénket a helikopter forgóra, majd húzzuk vissza a kötésvédő gumit a forgóra. Ez kellően eltartja előkénket dobás közben a gubancgátló csőtől valamint óvja kötésünket! Ekkor már csak a megfelelő csali felfűzése maradt hátra és be is vethetjük szerelékünket!

4. Ólomkapcsos végszerelék

Az ólomkapcsos végszerelék elkészítéséhez mindösszesen 4 elemre lesz szükségünk és néhány percre. Egy igen egyszerű mégis hasznos és jól használható szerelékről beszélünk. Egy apró kis trükkel elérhetjük viszont, hogy kapást követően a fárasztás során az ólmot elhagyjuk a szerelékünkről, ezzel elkerülve az ólom miatt történő elakadást akadós területeken. Ezt a szereléket szintén Carp Expert Method Gum felhasználásával készítettem el, ugyanis a szerelék kialakításából adódóan a felhelyezett ólom nagy mozgástartományban képes libegni a víz alatt ezzel folyton impulzusszerűen erőltetve a horog ütötte sebet és kitágítva azt.

0. A kb 30 cm-es Carp Expert Method Gum-ot egy Albright csomóval rögzítjük a főzsinórhoz.

1. Felfűzzük a Method guminkra a Carp Expert ólomtartó fül-et melyet felfűzés előtt szétpattintunk.

2. Egyszerű univerzális csomóval felkötjük a már előre megkötött előkénket mely egy Carp Expert Quick Change forgón van rögzítve.

3. Kötés után a fölösleges gumit levágjuk majd megégetjük, ezzel biztosítva azt szétcsúszás ellen.

4. Az ólomtartó fülbe beakasztjuk a Zeppelin ólmunk forgóját.

5. Ezt követően az ólomtartót ráhúzzuk a gyorskapcsunkra, ezzel megóvva a csomót melyel rögzítettük az előkénket és fixé tettük végszerelékünket.

6. Ezt követően rögzítjük a fület a kötésvédő gumival.

7/a. Ha az ólomtartó fülre ráhúzzuk a kötésvédő gumit az ólmunk rögzített a szerelékünkön. Ez a módszer dobós horgászatokhoz ideális.

7/b.  Ha az ólomtartó fül alá húzzuk a kötésvédő guminkat, akkor fárasztás közben az ólmot elhagyjuk szerelékünkről ezzel is csökkentve annak elakadásának kockázatát, valamint az ólom súlya nélkül fáraszthatjuk ellenfelünket. Ez a módszer behordós horgászatok során ajánlott nagyobb súlyú ólom használata mellett, vagy akadós területeken történő horgászatok alkalmával.

Nos tehát elkészítettük együtt az általam preferált végszerelék fajtákat. Természetesen rengeteg eredményes végszereléket készíthetünk némi kreativitással és megfelelő alapanyagok rendelkezésre állásával, amihez tökéletes alternatívát nyújt a Carp Expert palettája. Itt megtaláltok mindent amire a pontyhorgászat során szükségetek lehet és garantáltan nem fogtok csalódni a termékek minőségében! Remélem sikerült hasznos tippekkel szolgálnom minden kedves olvasó számára és későbbi írásaimban igyekszem még több segítséget nyújtani akár kezdő, akár rutinos sporttársaimnak.

Szöveg és fotók: Kubuk Dániel

CARP EXPERT HELICOPTER SWIVEL
950 Ft
Részletek
CARP EXPERT METHOD GUM 10M
1 150 Ft
Részletek
CARP EXPERT PVC GUBANCGÁTLÓ
1 050 Ft
Részletek
CXP KÖTÉSVÉDŐ GUMI
650 Ft
Részletek
GUMIGYÖNGY
550 Ft
Részletek