Univerzális megoldás új köntösben
Megjelent: 2020. október 22. | Forrás: Ujszászi Dániel

A rezgőspicces pálcák mára fellelhető kínálatát böngészve az ember könnyen érezheti magát olyan helyzetben, mintha egy végeláthatatlan útvesztőben egyedül bolyongana. Mindez nem is csoda, hiszen - csak ezt az egyetlen egy kategóriát tekintve is - valóban ezernyi opció érhető el, melyek között gyakran csak a részletekben rejlő, apró különbségek fedezhetők fel. Természetesen nem létezik egyetlen „tuti” megoldás, hiszen ahány horgász, annyi féle kialakítás vagy karakterisztika bizonyulhat ideálisnak, kézre állónak. Azonban ha lefektetésre kerül, hogy milyen jellegű bevetésekhez keresünk hű társat, máris szűkül a szóba jöhető lehetőségek halmaza.

A Benzár feeder botok esetében az utóbbi évek tudatosan építgetett, folyamatos tendenciája, hogy a fent említett vízparti szituációk, különféle körülmények közül egyre többet hatékonyan meg lehessen oldani ezekkel a típusokkal. Ez persze abszolút nem egyszerű feladat, hiszen a rövid, 15-20 méteres keszeghorgászattól kezdve a nagy távolságba történő pontyos pecákon át a jelentős mennyiségű etetés bejuttatására is képes konstrukciókig sok különböző részlet megléte elengedhetetlen a hatékony összhanghoz.

A 2020-as év második felében megjelenő Benzar Universal Feeder család már csak a megjelenésével is könnyedén magára irányítja az érdeklődő horgász figyelmét. 3,30-3,90 méteres hosszig állnak rendelkezésre, és elődjükhöz, az Allround változatokhoz hasonlóan mindent tudnak, ami ennél a módszernél igazán fontos. 

Már az első kézhezvétel során szembetűnhet, hogy egy mennyire könnyed, erőtartalékaihoz mérten finomra hangolt pálcáról van szó. Kidolgozásának, valamint az IM12-es karbon anyagnak köszönhetően ez az érzet a fárasztások során még fokozottabbá, igazán látványossá válik, hiszen a túlsó végen küzdő ellenfél minden mozzanatát közvetíti, és őrli fel annak erejét. 

A nyél kialakításának jellegzetességét annak kettőssége adja, hiszen a legalsó rész kellemes fogást biztosító duplon anyagból készült – ami ráadásként könnyedén tisztítható is -, míg a közvetlenül orsótartó alatti felület parafából került megalkotásra. 

Mindenképp külön említést érdemel a bot legvége is, amelynél egy apró, de a komfortérzetet annál inkább elősegítő megoldás figyelhető meg. A beépített lamellás elemnek köszönhetően ugyanis az éppen használt orsóhoz igazítva lehetséges a beállítás, a megfelelő egyensúlyi érzet elérésének érdekében. 

Az orsótartó esetében az egyre szélesebb körben elterjedő, felülről történő rögzítést biztosító struktúra található meg, mely amellett, hogy rendkívül stabilan tartja a bottal aktuálisan párba állított „tekerőt”, a küllemhez sem keveset ad hozzá.

Az Universal Feeder-ek gyűrűzését tekintve gyorsan szembetűnő lehet, hogy a sor első tagja hármas rögzítésű talpat kapott, ami ráadásként jelentős átmérővel is bír, ez pedig nagymértékben segíti a dobás során hirtelen meginduló zsinór szabad futását, és így a nagyobb meghorgászható távolságok elérését. Az alkalmazott Sic betéteknek köszönhető kopásállóság miatt bátran használható fonott dobóelőke is anélkül, hogy az a gyűrűsort érdemben károsítaná, vagy élettartamát jelentősen csökkentené – természetesen kizárólag ott, ahol az adott tó szabályzata ezt lehetővé teszi -.

Mindhárom variánshoz 5 különböző erősségű spicc tartozik, melyek közül 3 darab üvegből, két változat pedig karbon anyagból készül. Nyilvánvalóan attól függően, hogy az éppen aktuális szituációban milyen jellegű horgászatot folytatunk – legyen szó akár kifejezetten finom pontyhorgászatról, akár jelentősebb össztömegű végszerelékek folyamatos, 100 méter körüli távolságba történő bejuttatásáról –, de garantáltan megtalálható az optimális választás.

Az említett spicctagok gyűrűi egyik esetben sem lettek az indokoltnál szűkebbre szabva, így a beiktatott dobóelőke csomója akadálytalanul tud kifutni dobás során, ami rendkívül nagy segítséget jelent a parttól távolabb eső zónák elérésében.

Mind a 3,30-as, mind pedig a 3,60 és 3,90 méter hosszúságú változatokat tekintve ugyanaz a dobósúly tartomány bizonyult mérvadónak, és került feltüntetésre, ami a 20-120 gramm. Jól látható, hogy ez egy kifejezetten széles tartomány, melynek oka a bot karakterisztikájában, rugalmasságában keresendő. Erőtartalékaival párosulva ugyanis képes olyan löketet adni akár már egy 30-40 grammos kosárnak is, ami könnyedén a kívánt helyre repítheti azt.

Természetesen abban az esetben, ha nagyobb erősségű széllel szükséges szembenézni, vagy tekintélyesebb távolságok elérése a megoldandó feladat, nem maradhatnak el a nagyobb önsúlyú verziók sem, amikkel szintén tökéletesen boldogulnak az Universal Feeder-ek.

Egy jól összehangolt felszereléssel, amivel szemben feltétel nélkül él a bizalom, nem nyúlhatunk mellé!

Ujszászi Dániel

Energofish Feeder Team

BENZAR UNIVERSAL FEEDER BOT
25 990 Ft-tól
Részletek