TOP 10 Wizard karácsonyi ajándék ötlet pergető horgászoknak
Megjelent: 2019. december 17. | Forrás: Halmos Mihály

Az Energofish kínálata évről évre gyarapodik a jobbnál jobb felszerelésekben, ennek köszönhetően az ünnepek közeledtével nem okoz nehézséget az sem, hogy az óriási választékból kiemeljünk és bemutassunk pár sikerterméket, amelyek nemcsak a karácsonyfa alatt mutatnak jól, de bizony osztatlan sikert arattak eddig is boldog tulajdonosaik körében.

Wizard Samurai Spin pergető bot és Wizard Spin 3000-es pergető orsó

Könyörtelenül gyors karakterrel bíró pergetőbot a Wizard Samurai Spin, a hozzá leginkább passzoló 3000-es méretű Wizard Spin orsóval a közepes, vagy azoknál nagyobb és nehezebb csalikkal vehetjük fel a csukákkal a harcot.

Jól bevált párosítás csukázásnál a fonott főzsinór mellett a fluorokarbon előke használata. Ennek is, annak is megvan a maga előnye. A jó minőségű fonott első osztályú dobhatóságot és csali prezentációt biztosít amellett, hogy a teflon bevonatnak köszönhetően minimális lesz a vízfelvétele, terhelésre nem lép fel jelentős alakváltozás. Sokan kérdezik tőlem, hogy a csukára használhatóak-e a süllőzésnél, balinozásnál már jól megszokott fluorokarbon előke méretek?

Wizard Braid fonott pergető zsinór

Csalinkkal a tökéletes kontakt nem maradhat el: Wizard Braid fonott zsinór feszül a gyűrűk között. Nos, a válasz egyértelműen nem. Ezeknek a 0,20-0,25-ös átmérőjű zsinórok alkalmazása csukára teljességgel alkalmatlan a borotvaéles fogak nyíró hatása miatt. Az általam használt minimum ötvenes, vagy annál vastagabb (0,50-0,60mm) fluorokarbon viszont már annyira merev és szilárd szerkezetű, hogy ellenáll a csukafogak roncsolásának. Természetesen ezek sem örök életűek, minden fogott hal után gondosan ellenőrizzük, durva szálkásodás esetén haladéktalanul cseréljük!

Wizard Fluorocarbon előke zsinór

Sűrű szövésű teflonos fonott vastag fluoro előkével: csukára perfect! Azt a kis áttörést, ami a pergetőorsók ár/érték kényes egyensúlyában annyira hiányzott a magyar piacon évek óta, a Wizard Samurai Spin hozta el, hat csapággyal, sima futással és a nélkülözhetetlen tűgörgővel! Hála neki, már tízezer forint alatt találunk könnyű, sima futású, hibátlan fékkel szerelt modellt, szép zsinórképpel 2000-es és 4000-es méretben. E két méret lehetővé teszi, hogy a Wizard széria össze botjához használjuk, és nemcsak a nagyon hasonló Wizard stílusjegyek miatt.

Wizard Samurai Spin 4000 pergető orsó

Az új Samurai Spint jó kézbe venni, és egyaránt jó ránézni is. Óhatatlanul sokat időzik rajta az ember tekintete, az orsótest gyönyörű grafitszürke festése még évek múlva is dominálni fog.

A kisebbik Samurai nagyon jó szolgálatot tesz az UL botokon (Perch Blade, Tele Skill, és a Samurai-ok tűspicces finomságain) vékony monóval feltöltve sügérre, domira, pisztrángra, míg a négyezres tekerő a kettőnegyvenes hosszúságú, gerincesebb botokon használható gond nélkül nagyobb és nehezebb csalikhoz csukára, balinra, vagy éppen süllőre.

Ha már előbb a könnyűpergetés legalsó határát hoztam szóba, meg kell említsem UL kedvencemet, a Wizard Tele Skill-t. Nos Ő az, aki biztosítja a határtalan komfortot, vele tényleg a lehető legkisebb, legélvezhetőbb „csomaggal" vehetjük nyakunkba a világot!

Wizard Tele Skill pergető bot

Kettőszáztíz centis személyes kedvencem ceruzavékony blankkal és 155 gramm össztömeggel rendelkezik. Az autónk ülése alatt is elfér, szállíthatjuk a kalaptartón, vagy a szélvédő alatt a műszerfalon, sporttáskában, vagy a nadrágszíjba tűzve. Számtalan ötletet felsorolhatnék még, ahol az új ET. Wizard Tele Skill elfér, sőt észrevétlenül bújik meg, hogy aztán élesben olyat mutasson, és akkora élménnyel vágjon fejbe, amilyennel a kétrészes, sokszoros árú UL finomságok sohasem. Szállítási hossza mindössze 63 cm. A markolata integrált orsótartóval rendelkezik, mely rendkívül kézbe simuló. Élmény vele a domizás és a sügérezés!

Wizard pergetőtáska műcsalis dobozokkal

Talán a legmutatósabb és egyben a leghasznosabb karácsonyi ajándékötlet a Wizard pergetőtáska. Érzésem szerint a pergető táska teszi kerek egésszé a pergetőhorgász kelléktárát. A gondosan szortírozott műcsalik sokasága mellett, a minden egyéb apróságot és kiegészítőt elnyelő, jól rendszerezhető táska szó szerint leveszi az ember válláról a terhet.

Négy darab nagyméretű, száz százalékban twisterálló doboz jár gyárilag a Wizard táskához. A Wizard pergetőtáskára nemcsak a mutatós, modern dizájn miatt érdemes figyelni. A felhasznált alapanyag, a rendkívül erős, kopásálló vászon alapkövetelménye minden valamire való táskának. Az erős anyaghoz erős cérna és minőségileg kifogástalan varrás kell, hiszen kevés holmi létezik, ami nagyobb igénybevételt kap egy pergetőtáskánál. Cipzárt tépünk, húzzuk, vonszoljuk és rángatjuk, ledobáljuk sárba, sóderre, vizes fűre, egyszóval mindent bírnia kell, méghozzá nagyon sokáig!

Wizard Streetfishing pergető bot

Ultrafinom, extra érzékeny pergető pálcát nem könnyű gyártani. Az Energofish már többször bebizonyította, hogy az UL kategóriában is profi a botkészítésben. Emlékezzünk csak a Perch Blade szériára, vagy az Excalibur Bass-ra, melyek után 2015-ben következett a Wizard Skill és Drop Shot botok forgalmazása. Remek pálcák egytől egyig, de a Streetfishing esetében bizony a tervezők rátettek egy lapáttal. Az osztott nyelet újrahangolták, a gyűrűk számát pedig megnövelték, amellett, hogy az IM 10-es karbon szövetből készült blank vastagságán nem változtattak!

Wizard BLD Spin műcsali

Hogy a műcsalikról is szó essen, mit is ajánlhatnék, mint a kínálatunk ősz és télidőtájt legfogósabb balincsalijait, a Wizard BLD Spint. Hétféle, igencsak ütősnek mondható színvariációban és négyféle méretben került gyártásra a speciális ólomtestű BLD Spin, a legkisebb 8 grammostól négy gramm emelkedésekkel követi egymást a 12, 16 és a méretsort záró 20 grammos, kerekded testtel rendelkező Carp és a kissé nyújtottabb vonalvezetésű Bream változat.

A legfogósabb nappali és éjszakai színek. Tiszta, vagy zavaros vízre, rossz látási viszonyokhoz is találunk megfelelő típust. Tömegükből és minimális légellenállási mutatójukból adódóan már a nyolc grammos verzió is nagyon messzire dobható, nem beszélve a 20 grammos nagyágyúról, akit egy jó minőségű, sűrű szövésű fonott zsinórral kis túlzással ki lehet dobni a világból. Ha távoli rablásokat látunk, nem kell tétovázni, elő a BLD Spinnel, és tűz!

Salmo Rattling Sting, 9 cm

És hogy világmárkákat is említsek, a Salmo-t nem hagyhattam ki az ajánlásomból. Az idei év újdonságának számító Rattlin Sting a lebegő volta miatt még több lehetőséget kínál az elődjénél. Húzhatjuk lassú vagy gyors tempóban egyenletesen, de akár sűrűn meg is állíthatjuk, mivel a Rattlinnal a twichelés változatos és szórakoztató, akárcsak egy süllyedő Slidernél. Összesen 9 színben kapható a Rattlin Sting, 9 cm-es hosszban és 11 grammos tömeggel.

Ott és akkor állíthatjuk meg, ahol akarjuk. Ha úgy tetszik, a vízben heverő tuskó mellett lebegtethetjük az ott feltételezetten lesben várakozó rabló orra előtt, hogy aztán egy-egy nagyobb pöccintéssel elindítva, visszafordíthatatlan ingert küldjünk a csuka támadó reflexének.

Wizard halkímélő fogó, rozsdamentes acél

A halkiemelő fogó használata kíméletes kivételi módot biztosít a ragadozó halak partra segítéséhez. A praktikus csukló pántot húzzuk a kézfejünk fölé, majd ezután markoljuk meg a Lip Gripet. Húzzuk fel a szárait kinyitó fület és máris készen állunk, hogy a horgon lévő ragadozó alsó álkapcsába helyezzük a gyors és biztonságos fogáshoz.

Egy ezüst torpedó 2019-ből. Minden horgásztársamnak kívánom, hogy fogjunk belőlük legalább ennyit 2020-ban is!

Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket és egészségben, vidámságban, halban gazdag új évet nektek. Találkozzunk valamelyik téli vízparton, kalandra fel!

Halmos Mihály

SALMO RATTLIN STING WOBBLER
5 190 Ft
Részletek
WIZARD BRAID FLUO SÁRGA FONOTT ZSINÓR 135M
5 290 Ft-tól
Részletek
WIZARD FLUOROCARBON TRANSZPARENS ZSINÓR 20M
1 990 Ft
Részletek
WIZARD ROZSDAMENTES MINI HALKIEMELŐ FOGÓ
4 490 Ft
Részletek
WIZARD SAMURAI SPIN ORSÓ
11 490 Ft-tól
Részletek
WIZARD SAMURAI SPIN PERGETŐ BOT
13 990 Ft-tól
Részletek