Praktikus tanácsok a finomszerelékes feeder szerelék összeállítása
Megjelent: 2022. február 21. | Forrás: Frankó Zoltán

A horgászat mindannyiunk örömére továbbra is egyre népszerűbb. Gyakran találkozok kezdő horgászokkal. Vizsgáztatok, egyengetem az első horgászjegy kiváltásához vezető utat a makói horgászegyesületben, eközben sok kérdést kapok a szerelékek összeállításáról. Mivel a feederezés a legnépszerűbb szakága a horgászatnak, ezt érinti a legtöbb. Ebben az írásban a legegyszerűbb, állóvízen, folyóvízen, versenyen egyaránt használható finomszerelékes feeder szerelék összeállítását mutatom be.

A szerelék, amelyről szó lesz…

Szükségünk van kapcsos forgóra és forgókapocsra. A kapcsos forgóra kerül a kosár cserélhető módon, ez lényeges! A forgókapocsba kötjük a feedergumit, amely a fárasztás során segít megvédeni előkénket a szakadástól.

Gumiütköző és gumigolyó is szükséges. Az ütköző védi a csomót, a gumigolyó további rugalmassággal tompítja a kosár erejét.

A feedergumi végére egyszerű dupla csomót kötök és mögé hurkolom az előkét.

Egy közelebbi kép a lényegről. Innen pontosan leolvasható, a szerelés menete. Felhúzzuk a zsinórra a kapcsos forgót, ezt követi a gumigolyó, majd következik a gumiütköző. Ezek után a zsinór végét egy clinch csomóval belekötjük a forgókapocsba. A forgókapocsba érdemes már előre egy egyszerű dupla hurokkal megkötni a 10-15 cm hosszú feedergumit. Ezt nedvesen kössük, jól húzzuk meg, vágjuk rövidre a felesleges szárat. A gumi másik végére kössük meg a dupla csomót.

Kész a szerelék, most már kötni kell előkéket, ehhez jó horog és előkezsinór szükséges.

Az előkéket tárolni is kell, legjobb EVA hengereken tartani őket.

Pár kisebb, nagyobb kosár nélkül sem ülhetünk le.

Nem esett szó a botról, orsóról, zsinórról. Nálam ez a Benzár Concourse feeder bot és a „piroska”, a Benzár Feeder-Match 4500 orsó. Keszegezni teliben fonott zsinórt használok, pontyozni monofil főzsinórt és fonott dobóelőkét.

Amikor összeállt a felszerelés, már csak horgászni kell. Egy kezdő finomszerelékes horgásznak érdemes egy keszegekkel, kárászokkal, pontyokkal tarkított horgászvizet keresni, ahol sokféle tapasztalatot szerezhet. Nem kell nagyon bonyolult pecára készülni, kell egy jó etetőanyag, 1-2 deciliter csonti és már lehet is indulni. Ez az egyszerű peca tavasszal különösen eredményes, gyakran horgászom így!

Tökéletes keverék feederezni.

Csonti a horgon, egy fehér, egy piros, ez gyakran mindent visz!

A Concourse feederek legfinomabb spiccei tökéletesek a keszegezésre, de a bot nagy előnye, hogy bátran pontyozhatunk vele!

A kosárba etetőanyag és pár szem csonti kerül, a horogra egy-két csonti. A távolságot mindig kimérem és az orsó klipjébe rögzítem. Ez a pontos etetés feltétele, nem szabad félni tőle, sokkal többet nyerünk, mint amennyit veszíthetünk, ami a gyakorlat kialakulásával úgy is egyre ritkább lesz…. Néhány gyors dobással érdemes egy kis alapot betenni, majd a halak üteméhez alkalmazkodva egyszerűen érezzük magunk jól, élvezzük a finom szerelék, a sok kapás örömét!

Ennyire egyszerű, etetőanyag és csonti.

Dévér szépség.

Forrás: Frankó Zoltán

ALAGÚT FEEDER KOSÁR (KEREK)
420 Ft-tól
Részletek
BENZÁR 6 TEKERCSES FEEDER EVA ELŐKETARTÓ
2 690 Ft
Részletek
BENZAR CONCOURSE FEEDER BOT
38 990 Ft-tól
Részletek
BENZAR FEEDER-MATCH 4500 ORSÓ
24 490 Ft
Részletek
BENZAR MIX ATTRACTOR AROMAKONCENTRATUM 250ML
950 Ft
Részletek
BENZAR MONO FEEDER HOOKLINK TRANSZPARENS ELŐKEZSINÓR 50M
1 150 Ft-tól
Részletek
EXCALIBUR BREAM COMPETITION HOROG
590 Ft
Részletek
FEEDER KOSÁR ELŐETETŐ ERŐSÍTETT
1 190 Ft
Részletek
GUMIGYÖNGY
550 Ft
Részletek
KAMASAKI CSOMAGOS FORGÓKAPOCS SAFETY
430 Ft
Részletek
KAMASAKI CSOMAGOS HENGERES FORGÓ
430 Ft
Részletek