Pergető kiegészítők és csali tippek
Megjelent: 2021. április 03. | Forrás: Lukácsi Béla

Amikor pergetésről van szó, általában a csalikról esik kérdés, vagy esetleg a csalik kiegészítőjéről, mondjuk egy jig horogról, vagy cseburashkáról. De sok kérdés merül fel a botokról azok erősségéről, vagy arról milyen orsót rakjunk a botra, azon milyen zsinórt használjunk. A pergetés kiegészítőjei már kevesebbszer kerülnek előtérbe, pedig nagyon fontosak tudnak lenni, hiszen ezek nélkül sokszor elképzelhetetlen a horgászat, vagy legalább is nagyon hiányoznak, ha nincs nálunk.


Akár a dobozokat is verhetnénk a kiegészítők körébe, de ez egy hosszabb történet, a mi megér egy külön írást.

Egy egyszerű zsinórvágó, de nélküle gyötrelmes lenne a pergetés.

A kiegészítők körébe nem raknám bele a különböző előkéket. Csalis dobozokat szintén nem ebbe a kategóriába raknám, persze akkor jöhet a kérdés: Akkor mi lehet a hasznos kiegészítő? Nehéz ezt kategorizálni, talán a legjobb, ha egyből belevágunk, és egy kicsit felsorolás szinten megemlítjük a praktikus kiegészítőket.

Itt látszik, a spéci Cuda fogó jelentősége. Az ujjammal mutatott részen belátok a ragadozó szájába.

Kettő az egyben.

Sajnos sokszor előfordulhat, hogy elakadunk a műcsalinnkal, és be is szakadunk, ez új kötéssel, vagy kötésekkel járhat. A kötés elkészítése után maradnak szabad zsinórvégek, amiket el kell vágjuk, ehhez egy megfelelő olló szinte nélkülözhetetlen, főleg a fonott zsinóros horgászatok esetében. Az L&K zsinórvágó, tökéletes megoldás a feladatra. Ez egyébként nem egyszerű olló, hanem a vágó felületét megnézve észre vehetjük, hogy apró recék teszik alkalmassá a fonott zsinór vágásához. Ezek a recék hivatottak arra, hogy ne engedjék kicsúszni - az egyébként nehezen vágható fonott zsinórt – az éles pengék közül. Ez az olló megfelelően kicsi és természetesen rozsdamentes is.


Nehéz megmutatni, de talán itt látszik egy picit a vágórész recézettsége.

Hihetetlen könnyedséggel vágja a legvékonyabb fonottzsinórt is.

Vannak esetek, mikor a horogszabadítás is gondot tud okozni főleg, ha egy csukaszájból kell kíméletesen kivarázsolni a műcsali horgát. Ekkor ráadásul problémás lehet az is, hogy a kezünkkel takarjuk a ragadozó száját. Éppen ezért kiváló megoldás a Cuda speciális fogója. Ez az mellett, hogy rendkívül erős és masszív a hajlított nyélnek köszönhetően, a ragadozó szájában tökéletesen látjuk a horogszabadítást, ezáltal is gyorsabbá és biztonságosabbá téve a horogszabadítást. Ehhez még hozzájön, hogy viszonylag hosszú fogóról van szó, így az öblösebb harcsaszájak mélyére is letudunk könnyedén nyúlni vele. Számomra ez a fogó a harcsapergetés elmaradhatatlan kelléke, de a csuka pergetéshez is sokszor jön jól, illetve a nagyobb süllők vagy balinok is gyorsabban megszabadíthatók a műcsaliktól. 


Íme a biztos fogás, amiről beszéltem.

A nyélrész gumírozott és ott látszik a rögzítésre szolgáló rece is.

Nézzünk most egy kettő az egyben eszközt. Szintén a Cuda kínálatában található egy speciális horgász érfogó csipesz, amely egyrészt fogó, másrészt pedig zsinórvágó funkcióval is el van látva. Az ércsipesz előnyeit nem kell magyarázzam, óriási előnye, ha megvan a biztos fogás a horgon, akkor azt ott rögzíthetjük is. Megfelelően hosszú a szára, így egy mélyebb akadás esetén is könnyedén elérjük a horgot. A szétnyíló pofák alsórészébe pedig beépítettek egy kíváló zsinórvágót is, így ha kell zsinórvágóként is funkcionálhat ez a fogó.


A szák -összecsukott állapotában - ennyire kis helyet foglal.

Az összecsukhatóságát ez a két kis pöcök biztosítja.

A halak kiemeléséról már írtam, de nem lehet itt sem elmenni ez mellett, számomra a régen divatos Lip-Grip, már csak ritkán kerül kézbe, leginkább a lékhorgászatnál látom esetleges jelentőségét. A szákok azonban egyre jobban megújultak asz utóbbi időben, így egy szétnyitható, szükség esetén kis helyen is elférő gumírozott száknak, a parti és csónakos pergetésnél is megvan a helye.


Teljem méretében már látszik, hogy nem egy apró szák, ezért is praktikus minden pergetőhorgász részére.

Dobás közben fontos, hogy az ujjunkkal tudjuk a zsinórt érzékelni.

Az állandó dobálás miatt a kezünk is védelemre szorulhat, de a finomabb érzékeléshez kellhetnek az újbegyeink, erre a célra kiváló lehet egy megfelelő pergetőkesztyű. Egyrészt véd a hideg ellen másrészt a neoprén anyag nedvesen is melegen tart, vagyis esőben is ad komfortérzetet. A Wizard pergető kesztyű pont erre lett kifejlesztve, a hüvelyk, mutató és középső újak fele hiányzik, ezzel dobásközben vagy esetleges csalicserekor sem kell levennünk a kesztyűt, mégis elég védelmet nyújt kezünknek, ami által a pergetés is komfortosabb lesz.


A kesztyűt tépőzárral lehet rögzíteni a csuklón.

Az orsó hajtókarjához is pont erre a három újbegyünkre van szükség.

Van, ahol kötelező a következő kiegészítő, egy mérleg ugyanis a halak pontos súlyát segít meghatározni, ahol van felső súlykorlát, ott ez valóban nélkülözhetetlen. Egyébként a horgászok büszkék a fogásaikra, a pontos meghatározás érdekében, a mérleg szintén nélkülözhetetlen. A Kamasaki egyszerű de megbízható mérlege, kis helyen elfér, de pont elegendő a pergető horgászatra. A mérleg használatával kapcsolatban azért egy pár dologra felhívnám a figyelmet. Egyrészt figyeljünk arra, hogy milyen mértékegységben mérünk, sokan estek. már abba a hibába, hogy az unit gombot véletlenül megnyomva átváltottak librába, ami durván a kilogramm duplája, tehát egy 5 kilogrammos süllőt könnyedén 11 kilogrammosnak mérhetünk. A másik, hogy figyeljünk mindig a tárázásra, akár a mérőeszközzel is lenullázhatjuk a mérőeszköz súlyát. A harmadik pedig, hogy lehetőleg függőlegesen tartsuk a mérleget, a legjobb, ha a tetején található kampót használjuk. A ferdén kifacsarva tartott mérleggel ugyanis biztosan kevesebbet fogunk mérlegelni.


A tenyér részen csúszásgátló kis gumik vannak, plusz a szükséges helyeken még erősítést is kapott.

Egyszerű de nagyszerű mérleg, mérlegelés során ajánlott így tartani.

 

Akár a szákban is megmérhetjük halunkat, így tudjuk, hogy tárázás nélkül 850 grammot kell levonnunk, persze ha vizes illek ezt 900-re emelni.

Persze ezzel nem teljes a kiegészítők köre, hiszen lehetne még egy egyszerű centit is említeni, vagy sok más apró, de annál hasznosabb dolgot, azonban nekem ezek a legfőbb kiegészítők, amik nélkül nem indulok el pergetni.

Lukácsi Béla

CUDA FRESHWATER - 7.5 SS FISHING FORCEPS
11 990 Ft
Részletek
KAMASAKI DIGITÁLIS MÉRLEG 40KG
2 990 Ft
Részletek
L&K ÖSSZECSUKHATÓ MERÍTŐ
13 990 Ft
Részletek
L&K ROZSDAMENTES FONOTT ZSINÓR VÁGÓ OLLÓ
4 290 Ft
Részletek
WIZARD NEOPRÉN PERGETŐKESZTYŰ
5 190 Ft
Részletek