Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni. 

Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt visszajáró vendégek. Ebben egyébként, nem osztom a többség véleményét. Ha csak a halállományt vesszük figyelembe, akkor én inkább a fehér halak miatt látogatom a tavat rendszeresen. Rengeteg nagy testű dévérkeszeg lakja a vizet, amelyek átlag súlyát legalább 70 dkg körülinek mondanám, de nem ritkák a kiló feletti példányok sem. Ez az ami miatt én szeretek ide járni.

Húsvét környékén voltam legutóbb, de most horgásztam először úgy, hogy kizárólag BenzarMix csalogató anyagok voltak nálam. Na meg persze élő csali, csonti és giliszta a dévéreknek. Mint utóbb kiderült erre feleslegesen költöttem.

A pecára most már mondhatom, hogy „szokás szerint” a Concourse Feeder botot készítettem be, 360-as méretben. A tó nem igényel nagy távolságú horgászatot, sőt szinte minden halfajt, ami a tóban él, „láb alatt” is meg lehet fogni.

A Concourse Feeder 6500-as orsó dobjára 0,20 mm átmérőjű Concourse damilt töltöttem, amelyre 30 grammos, XL méretű method kosár került. A gyorskapocsba 0,15-ös zsinórra 14–es méretű Concorurse Fine Carp horogot kötöttem, amely alatt kombinált előkén lógott a csalitüske. 

Összesen 2 csomag Concourse Twister pelletet és 1 csomag Concourse Sweet Green etetőanyagot kevertem be. Utólag derült ki az is, hogy elég lett volna csak a pelleteket bekevernem. Nem a mennyiség miatt, hanem mert a szimplán pellettel töltött kosárra a nagyobb méretű dévérek reagáltak gyorsabban.  

A Concourse Twister pelletek közül 1 csomag Winter és 1 csomag Pellet Mix került bekeverésre -kizárólag a tó vizével.

Ezekről a pelletkeverékekről azt kell tudni, hogy a Winter több magasabb fehérje tartalmú, ennek köszönhetően erőssebb, agresszívebb, intenzívebb pelletszemet tartalmaz, míg a Summer variáns 50-50% -ban tartalmaz az intenzív és a natúrabb pelletszemeket.  

Ha kétféle pelletet keverek, akkor én általában úgy építem fel a horgászatomat, hogy az intenzívebb pelletkeverékkel kezdem a pecát, azért, hogy gyorsabban az etetésem környékére csaljam a halakat. Miután megjelentek a halak, annak érdekében, hogy ne etessem túl őket, váltani szoktam a natúrabb pelletkeverék felé. Ez elég szokott lenni a halak kapókedvének fenntartására és etetésen tartására.  Most sem volt ez másképpen. 

Egy olyan helyen ültem le a tavon, ahol nem volt szükség a távolság mérésére, mivel egy kis sziget mellé tudtam horgászni, ami megadta a támpontot és a távolságot. Dobtam egyet a sziget mellé, kb. fél méterre a sziget falától és ott beakasztottam a zsinórt az orsó egyik klipszébe. Ez nagyjából 32-35 méter távolságra lehetett. 

Az XL-es kosárral dobtam néhányat kezdésnek, még horog nélkül, alapnak. Először csalitüske nélküli horoggal, élő csalival próbálkoztam. Nem mondom, hogy nem volt kapásom, de dévérezéshez képes viszonylag sokat kellett várni a kapásra és az átlagsúly sem olyan volt, amelyet szerettem volna fogni. 

Gyors horogcsere, a már fentebb említett méretű és típusú horogra. A csalitüskére Concourse Twister Mini pellet és dobás. Ugyan oda, ahová addig is dobtam.  

Innentől kezdve nem volt megállás. Egész nap folyamatosan, ütemesen tudtam fogni a szebbnél-szebb dévérkeszegeket. 

Itt hadd jegyezem meg, hogy szerintem ezen a tavon a halak inkább a pelletekhez vannak hozzászokva, mint mondjuk az élő csalikhoz, akármennyire is azt gondolnánk, hogy az a természetesebb. Emiatt lehet az, hogy a Mini Twister Pelletek használatát követően pörgött fel a peca. 

Nagyon sok gyártó készít ma már egészen kicsi méretű csalikat, különböző ízekben és formákban. Véleményem szerint a Concourse Mini Twister Pelletek ezek közül is kitűnnek mind „hordó” alakjukkal, mind azzal, hogy ilyen formában, két színben készülnek. 

Ezen a pecán, szinte kivétel nélkül, kis méretű pelleteket tűztem a csalitüskére, különböző ízekben és színekben, és azt tapasztaltam, hogy a Twister csalikra sokkal gyorsabban volt kapásom. Azt nem tudom, hogy ez a tökéletesen kiballanszírozott csalinak vagy annak formájának volt köszönhető, de mindenki döntse el, hogy szerinte miért. Az én tapasztalatom ez volt, az bizonyos!

Apropó! El ne felejtsem megemlíteni, hogy a keszegezés közben azért tiszteletét tette egy-két bónusz hal is. Ezt azért említem meg, mert a horgászshow-n többen kérdezték, hogy az ilyen kicsi csalikkal lehet-e nagyhalat fogni. 

Itt vannak az újabb bizonyítékok erre a kérdésre!

Hajrá Energo! 

Pető Gábor

BENZAR CONCOURSE FEEDER 6000 ORSÓ PÓTDOBBAL
44 990 Ft
Részletek
BENZÁR CONCOURSE METHOD CARP FINE BARBLESS HOROG
1 100 Ft
Részletek
BENZÁR CONCOURSE METHOD FEEDER ZSINÓR 300M
7 990 Ft
Részletek
BENZÁR CONCOURSE TWISTER MINI
1 990 Ft
Részletek
BENZAR MIX CONCOURSE METHOD ETETŐANYAG ÉS PELLET 800G
2 590 Ft
Részletek
BENZÁR MIX CONCOURSE TWISTER PELLET MIX 800G
2 290 Ft
Részletek