Horgászat a paradicsomban
Megjelent: 2021. szeptember 04. | Forrás: Kubuk Dániel

Sokat hallottam már erről a tőlem szinte karnyújtásnyira található vízről, ám az élet úgy hozta, hogy most végre „birtokba vehetem” annak kis szeletét és ellátogathatok a Carp & Carp névre keresztelt valódi paradicsomba! Szabó Ernő tógazda meghívására érkeztem ide kedves feleségemmel! Már a tóra érve remek érzés tölti el az embert, ugyanis a nagy melegben megpillantani a kristálytiszta csillogó vizet mindig felüdítő számomra, azonban az ehhez az érzéshez társított izgatottság, mely az itt élő halak legendás méretéből és erejéből fakad. Természetesen sokat növel az élményen az is, hogy kedvesen, szép szóval kultúrált környezetben látják vendégül az ideérkezőket!

A gyönyörű naplemente után elindult az élet...


Az úszó házak maximális kényelmében várhattuk a kapásokat!

Megérkezést követően gyorsan megnéztünk egy medertérképet, megnéztük a ház helyét, megkaptam a házhoz járó akkumulátort és a motorral ellátott nagyméretű, stabil csónakot, természetesen minden biztonsági felszereléssel együtt, és már kezdődött is a pakolászás. A tó különlegessége, hogy parti horgászatra nincs lehetőség, hanem kvázi a horgászat világában luxusnak számító pontom házak állnak a horgászok rendelkezésére és a vízen úszó ház maximális komfortja, mely egy hűtőt, klímát, tv-t, wifi-t, áramot, wc-t, mikrohullámú sütőt és mindent tartalmaz ami a biztosítja a horgász számára a gondtalan pihenést!


A bevetett botok várták sorukat!

Na de térjünk is át a horgászat részére! Nem könnyű terepről beszélünk. Kristálytiszta mély vízű bányató. Az előttem elterülő helyen átlagosan 11-12 m mélységet mértem radarom segítségével és itt kerestem a horgászatra alkalmas támpontokat. Ez esetemben egy 11 m-ről 4 m-re feltörő viszonylag kis kiterjedésű púp volt. Itt a púp tetején helyeztem el H bólyámat és valamivel lejebb a púp tövénél 9 m-en alakítottam ki egy kisebb etetést Big One-ból. Mondanom sem kell innen vártam a nagyobb halak érkezését. 


Csalogatóanyagok tekintetében a számomra bevált páros!

A másik botommal a partszélben kerestem helyet. Itt a partmenti „lépcsőzetes” törés 6 m körüli mélységében, egy bedőlt fától mindössze 4-5 m-re helyeztem el másik bójámat, melyet kukoricával és The One Gold bojlival etettem meg.


Rugalmasság, erő, jó kezelhetőség... Ez jellemzi a MAX 1 300 2,5 lbs változatát!

A horgászatra a Carp Expert legújabb botjait hoztam magammal, abból is a számomra két legérdekesebbet! Az egyik horgászbot a Carp Expert Max 1 3m-es 2,5 lbs dobósúlyú, kimondottan könnyed, karcsú, behúzásra optimalizált pálcája volt. Ez a tesztidőszak alatt nyújtott teljesítménye alapján a személyes kedvencemmé vált, nem véletlenül! Kitűnő karakterisztikája, kényelmes fogása, remek erőtartalékai és az az élmény amit a fárasztás során közvetít számomra egyedülálló a kategóriájában! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Ezt a botot egy nagy méretű, lassú dobemelésű orsóval szereltem, főzsinórként 30-as Carp Expert damilt csévéltem a dobra, mely az előírásoknak megfelelően 30 m fluorocarbonban végződött a kagylók okozta kellemetlenségek kiküszöbölése céljából!  Ezzel a bottal 2 szem összefaragott 24-es Big One-t helyeztem el a nyíl vízen felkutatott púp tövéhez bízva a nagy vadban!


Gerinces, erős, mégis rugalmas botok a MAX 2 család tagjai!

A másik bot a számomra szintén igen kedves lett a tesztidőszak során! Ez nem más mint a MAX 2 3,6 m hosszú 3 részes változata. A MAX 2 botok IM8-as karbon blankjának hála nagyon gerinces pálcák, melyek a kikett helyeken történő horgászat során tudják megmutatni igazán mire is képesek. Ez a bot került orsó és zsinór tekintetében a másik bottal megegyező paraméterekkel a partmenti akadós területre. Csalinak ezesetben azonban egy Gold hóember került a hajszálra.


Kristálytiszta vízben, kavicságyon használjunk szinterezett Go Green-eket!

Nem telt bele sok idő, épp hogy elhelyezkedtek a botok a rod pod-on már gazdára is talált a partmenti horgászbot. Sajnos az én hibámból nem álltam készen a korai akcióra, így későn reagáltam le az eseményeket és mire a bothoz értem már az akadóban pihent a hal. Igyekeztem utolérni a csónakkal, azonban idő előtt meglépett... Na de sebaj, még 2 nap hátravolt. Rendeztem soraimat és újra helyén a szerelés. 


Csalikombinációk viselkedése a tiszta vízben!

Ezt követően hosszú ideig csend honolt a gyönyörű tavon, és csak a körülöttünk izgatottan mozgolódó küszök és keszegek, sügerek előli menekülését szemlélhettük a kristálytiszta vízben. Az éjszakák azonban mindig eseménydúsak voltak. Amint az éj leple leszálló félben volt rendre elsültek a botok. A partszéli bot rendszerint fényváltáskor kelt életre, a nyílt vízi inkább az éj derekán. Ez az időbeosztás mind a három nap megfigyelhető volt és szinte menetrendszerű! A nappalok azonban pihenéssel és próbálkozással, etetéssel, helykereséssel teltek. 

Elsőként a partszéli MAX 2-es mutathatta meg mire képes valójában. Az első rontott kapás után már figyelmesebb és gyorsabb voltam. Erős húzós kapásra reagálhattam 8 óra magasságában és sikeresen el is tudtam húzni a halat az akadótól. Ami ezt követte arra azonban nem voltam felkészülve. Aki úgyérzi küzdött már nagyot hallal, hát érdemes ellátogatni ide, mert lehet hogy meglepetés fogja érni. A hajdani tiszai pontyok ősereje az itteni mély, hideg, oxigéndús vízzel párosítva hát nem könnyíti meg a horgász dolgát... Egy majd egy órás küzdemel vette kezdetét, mely során a hal konkrétan végig vontatott a nagy csónakkal. A radaron követve láttam, hogy folyton 8-12 m-es mélységben megy a küzdelem. Nem is igazán akartam erőltetni feltelé, ugyanis a nyomáskülönbség okozta problémákat szerettem volna elkerülni, hogy épen egészségben visszaengedhessem éltető elemébe. Egy szó mint száz, óriási harc vette kezdetét mely során a MAX 2-es bot szépen dolgozott és szépen tompította a hal minden kirohanását. Szépen lehetett vele terelgetni és a hosszú fárasztás ellenére sem volt fárasztó a dolog. A fárasztás végén egy gyönyörű 9 kg körüli zabolázatlan tőpontyot tarthattam a kezeim között. Mikor kiértem a házhoz nem hittem a szememnek, ugyanis esküdni mertem volna rá, hogy 20 fölötti hallal van dolgom. A fárasztás ideje alatt teljesen besötétedett. A szabályzatnak megfelelően lekötöttem a halat a reggeli fotózásig, majd visszatettem a csalit a helyére. 


Ezek a pontyok rendkívüli erejükkel próbára teszik a felszerelés minden pontját!

Éjfélt üthetett az óra, mikor a nyílt vízre helyezett bot majd 15 óra pihenés után útrakelt. Az IM10-es MAX 1-es botom egy pillanatra feeder botnak hitte magát és akár egy jó rezgőspicces úgy görbült a hal után, miközben sikítva ment a damil az orsóm dobjáról. Óvatos ráemelést követően felvettem a kontaktot a hallal. A lágy bot minden mozdulatot jól közvetített felém és éreztem, hogy ez már valóban az általam keresett óriás lesz. Szép komótos mozgással indult el a part irányába. Ezen bevallom őszintén meglepődtem, gyorsan eloldottam a csónakot és utána eredtem. Egyszer azonban megállt és elnehezedett... Gyorsan fölé siettem, de az okos, tapasztalt vén róka ekkorra akadóba ment és le is fűzte magát ahogy azt illik. Sajnos nem volt lehetőségem folytatni vele a küzdelmet. 


Reggeli fotózás az éjszakai erőgéppel, mely majd egy órát vontatott a tavon.

Gyors behordást követően ezúttal a 9 m-es mélységből magasabbra, olyan 6-7 m közé helyeztem el a szereléket ahonnan a 1-2 óra elteltével újabb húzós kapásra emelhettem rá. Szintén izgalmas csónakos fárasztás következett, azonban a lágy, rugalmas bot, a jól beállított fék ezesetben esélyt sem adott a halnak és 7-8 perc aktív felülről történő fárasztás után megadta magát a harcos. Igen meglepő volt, hiszen egy jól megtermett igazi nyurgaponty volt az éjszakai vendég. A MAX 1 3m-es kiadásának nagy előnye a hossza, ugyanis a csónakból történő fárasztás során sokkal könnyebb bánni vele, nem beszélve a szákolás pillanatáról. A lágy bot pedig mind a halak számára nagy kihívás, hiszen „kirugózza” azok erejét, nem beszélve az élvezeti faktorról, amit a közvetlen kapcsolat nyújt a horgász számára!


Újabb két fenevad az éjszakából! Sajnos az igazán nagyok elkerültek, de majd legközelebb!

A horgászatra szánt 3 nap leforgása alatt 8 kapásból 5 pontyot tudtam zsákmányolni. Kettő hal akadóba úszás miatt, egy pedig egy kagylópadon elvágott zsinór miatt tudott meglépni. A bölcsőbe fektetett 5 ponty gyönyörű, egészséges volt és kivétel nélkül mindet élmény volt a MAX botokkal terelgetni. Ezúton is hálásan köszönöm a Carp & Carp horgászparadicsom vendégszeretetét és távozáskor már tudtam, hogy mindenképp visszatérek még ide az igazi nagy öreg, 30 kg fölötti pontyok megfogásának reményében! 

Írta: Kubuk Dániel

Fotózta: Molnár Zoltán

THE BIG ONE HOROGBOJLI 18/22MM MIX 150G
2 490 Ft
1 790 Ft
Részletek