Harcsa horgászat: nagyító alatt a Ryobi Ecusima Big Cat orsó
Megjelent: 2022. július 13. | Forrás: Kubuk Dániel

Az én írásaimban általában a pontyhorgászatról olvashattok, ám ez az írás most rendhagyó lesz! Pontyhorgászat mellett másik nagy szenvedélyem a harcsázás. Eddig nem sikerült ugyan kapitális méretűt fognom hazánk legnagyobbra növő ragadozójából, de határozott célom egy matuzsálem „elejtése”.

A felszerelés minden elemére megfelelő hangsúlyt kell fektetnünk.

A 300-as Koós Phantom erős, de mégis rugalmas pálca végig 3 talpas erős gyűrűkkel szerelve.

Elő is vettem a régi harcsázó szettemet és kissé korszerűsítettem. Mivel a régi botom és orsóm már igen elavult volt ezért úgy gondoltam megérettek már a cserére. Bot tekintetében mivel kezdő harcsahorgász vagyok, ezért belépő szintű botot kerestem. Ez a bot nem más mint a Koós Catfish család „legifjabb” tagja a Koós Phantom 300-as. Ez a család leglágyabb tagja, mely 300-500 grammos dobósúly tartománnyal bír. Tapasztalatom szerint a 300-as méret már a szakítós módszerekhez is kiváló választás és lágysága ellenére a 30-as monofil szakító is eltéphető vele. Erre a botra azonban dukál egy megfelelően erős, strapabíró orsó is. 

Az orsón látható harcsa pictogram nem véletlen, ez az orsó egy igazi „harcsavadász”!

Az orsó, mit ne mondjak szerelem volt első látásra. Amint megláttam és kezembe vettem rögtön tudtam, hogy ez lesz számomra a megfelelő választás. Esztétikus kidolgozás, masszív fém dob, mely nagy zsinór kapacitással bír, könnyedén fut, erős, letapadás mentes fékrendszer és 5,0:1-hez áttétel a megfelelő erőátvitelért és zsinórszedésért. 4+1 rozsdamentes csapággyal rendelkezik, ezzel biztosítva a stabil futást.

Zsinór tekintetében én a Wizard Cat Braid-re esküszöm, mely egy erős, strapabíró mégis jó ár-érték arányú zsinór.

A 9500-as Ryobi Ecusima Big Cat orsóról van szó. 595 grammos tömegével egy igen robosztus masszív darabról van szó. Ez az orsó egy igazi felsőkategóriás darab. 14 kg-os fékereje igazán egyedülálló és a Ryobi fékrendszerei mindig kiemelkedő minőségűek. Zsinórkapacitása 0,50-es méretből 200 m, mely alkalmassá teszi az orsót a távoli szakítós módszerek alkalmazására is, ehhez azonban 0,40-es  vastagságú főzsinórt javasolnék, a partszéli, igazi küzdelmekhez akár a 0,60-as Wizard Cat Braid is lehet. Ugyanakkor megfelelő összeállítás mellett, vastag monofil zsinórral töltve egy kuttyogtató felszerelés kiemelkedő része is lehet belőle!

A kisebb testvér megszólalásig hasonlít a 9500-as kiadásra. 

Mivel az orsó 2 méretben érhető el, így ejtsünk néhány szót a család másik tagjáról is. Ez a darab nem más mint a 6500 Spin. Ez az orsó a nagyobbik testvér tökéletes mása, azonban ez a darab sokkal inkább illik a pergető vagy vertikális horgászok repertoárjába! Zsinórkapacitása kisebb, ez 0,40-es zsinórból 200 m-t jelent, a fékereje 12 kg, ezt leszámítva minden más tulajdonságában megegyezik nagyobb testvérével. Így tehát egy felsőkategóriás ízig-vérig harcsázásra tervezett orsót tarthatunk a kezünkben mely mindössze 390 gramm, ezzel tökéletesen harmonizál például egy L&K Vertic Guide-al. Erre a méretre némi alátét zsinór alkalmazásával egy 0,20-as Wizard fonott zsinórt csévéltem.

Vízbe dobva a tekercset könnyedén és szépen feltekerhetjük a Wizard Braid-et.

Ezt az orsót a Vertic Guide-al párosítva rendszeresen használom bányatavi kuttyogtatásaim alkalmával és csónakos pergetések alkalmával egyarán. Eddigi tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy a Vertic Guide ereje és hozzá párosuló meglepő lágysága lehetővé teszi akár a nagyobb műcsalik 40-50 m távba való eljuttatását is, mely a harcsapergetés során elegendő lehet, legfőképp ha csónakból vagy mint az én esetemben kajakból használjuk azt.

Tökéletes társítás ha harcsapergetésről van szó!

2,1 m hosszával a Vertic Guide egy igen jól kezelhető darab, a 6500 spin pedig épp remekül kiegyensúlyozza a pálcát. A rácsévélt 0.20-as fonottban eddig semmi negatívumot nem leltem fel, gyönyörűen pereg le a dobról, siklik át a 3 talpas SIC betétes gyűrűsoron, kapás esetén pedig azonnal közvetíti az eseményeket és természetesen remek kopásállóságával a fárasztás során sem kell tartanunk a halvesztéstől. Természetesen a 0.50-es Fluorocarbon előtét sem hiányozhat a felszerelés végéről, melybe egy not a knot kapoccsal rögzítem a felkínálásra szánt műcsalit.

Remekül kivitelezett darab használat közben!

Ezen tapasztalatok fényében tehát mindenkinek bátran ajánlom a Ryobi Big Cat Ecusima orsókat, mely orsó két mérete minden eshetőségre remek alternatívát nyújt a partra merészkedő harcsavadászoknak!

Az érzés egy kisebb harcsánál is fenomenális ezzel a felszereléssel!

Na de a megfelelő felszerelés összeállítása során már nincs más hátra, mint előre, irány a vízpart és kívánok mindenkinek hasonló szép ébresztőt, mint ami engem várt a hétvége folyamán!

De természetesen harcsahorgászatban mindig érhetnek meglepetések!

Írta: Kubuk Dániel

Fotózta: Molnár Zoltán, Kubuk Dániel

KOOS PHANTOM 200-500G HARCSÁZÓ BOT
18 490 Ft-tól
Részletek
L&K VERTIC GUIDE 210 BOT
27 990 Ft
Részletek
RYOBI ECUSIMA BIG CAT HARCSÁZÓ ORSÓ
32 990 Ft-tól
25 990 Ft-tól
Részletek
WIZARD BRAID SÖTÉTSZÜRKE FONOTT ZSINÓR 135M
5 290 Ft-tól
Részletek
WIZARD CAT BRAID SÖTÉTBARNA FONOTT ZSINÓR 200M
6 990 Ft-tól
Részletek