Domolykózás
Megjelent: 2024. január 13. | Forrás: Ország Bálint

Még nyílnak a parton a sárga virágok, még ott a domi a nádfal előtt. Sehol nem látom a téli világot, horgász használd ki a jó időt! - fogalmazódott meg bennem egy kicsit más formátumban Petőfi Sándor híres versének bevezetője, miközben pólóban és rövidnadrágban indultam ki kedvenc folyómra egy szeptember végi pergetésre...

Nem mertem volna egy fillérrel sem fogadni a hűvösebb és csapadékosabb nyár után, hogy ilyen sokáig kitart a jó idő. Mintha idén egy- két hónappal el lennének tolódva az évszakok, gondoljunk csak bele az áprilisi havazásokba, a július végi zöld árra vagy a mostani szeptemberi melegre. A folyóban is nagy élet zajlik, a halak igyekeznek minnél több táplálékot elfogyasztani a lehűlés előtt, mert ők sem tudják, hogy meddig tart a vénasszonyok nyara.

A folyókban is nagy élet zajlik a vénasszonyok nyarán.

A parton üde zöld minden.

Még nyílnak a parton a sárga virágok.

A nappalok hossza azonban már mutatja, hogy bőven benne vagyunk az őszben, ezért a szokásoshoz képest hamarabb elkezdtem a horgászatot. A bevált helyeket kerestem fel: a zúgók környékén, alámosott partoldal előtt, illetve a nádfal adta árnyékos részeken számítottam halra. A kristálytiszta vízben azonban nem volt egyszerű dolgom: a halak nagyon aktívan érdeklődtek a felkínált csalik iránt, de ez eleinte kimerült abban, hogy a bepottyanó wobblerre rávetődtek vagy azt folyamatosan követve, meg- megütve távoztak el, amikor megláttak engem a parton. Fényes nappal gyakorlatilag nem igazán akarták megenni a csalit, így nagy szerencse kellett, hogy egy- egy hal fennakadjon a tűhegyes hármashorgokon.

A zúgók környéke klasszikus domis hely...

... csakúgy, mint a nádfal adta árnyékos szakaszok.

Fényes nappal sokszor csak "véletlenül" akadt meg a horog.

Ahhoz, hogy ezeket a csípéseket le tudjam reagálni, illetve át tudjak nyúlni a nádfal felett csalivezetés közben, szükség volt a WIZARD SAMURAI SPIN pergetőbotom 240 cm-es hosszára, illetve érzékeny tűspiccére, mely szépen mutatta, hogy merre jár a csalim. A 6-os WIZARD MXT8 BRAID szintén segítette a közvetlen kontaktust, nem mellesleg a pici wobblereket is nagy távolságra tudtam vele eldobni teflon bevonatának köszönhetően. Annak ellenére, hogy sötétzöld fő zsinórral horgásztam mégis kötöttem fluorocarbon előkét, így 100%-ban láthatatlanná vált a csalim előtt méteres szakasz és jobban bírta a különböző kövek, akadók és nádtorzsák dörzsölő hatását. A domolykó szája nem olyan csontos, mint a többi ragadozóé, így olyan orsót kellett felszerelnem, melynek precíz és megbízható fékrendszere van. Ezért esett a választásom WIZARD MXT orsóra, mely 2000-res mérete kiválóan illeszkedik az efféle patak pecákhoz. A felszerelés teljes összhangjának köszönhetően a vékonyan akadt horogról sem tudtak idő előtt eltávozni a halak.

Hosszú és lágy botra volt szükségem.

A fonott zsinór segítette a közvetlen kontaktust.

A teljes láthatatlanságot fluorocarbon előkével értem el.

Ahogy telt az idő és egyre nagyobb árnyék vetült a vízre, úgy lettek bátrabbak a fejesek. A bevetésre szánt csalik közül nem tudtam sokat válogatni, ugyanis wobbleres dobozom eléggé foghíjas lett a szezon végéhez közeledve, de a klasszikus modellek, mint a SALMO HORNET RD, a SALMO TINY BT és a SALMO RATTLIN HORNET SHALLOW RLC most is kiválóan működtek. Sőt estefelé a rikító sárga BTB színkódú RATTLIN HORNET SHALLOW-al is tudtam domolykót fogni, ami kisebb meglepetés volt számomra.

A szezon vége felé már eléggé foghíjas lett a wobbleres dobozom.

A hornettel nem lehet hibázni.

Élethű minta és finom csörgés - ezért szeretik annyira a domolykók.

A horgászat végére kellemesen elfáradtam az egész délutáni cserkelésben, bujkálásban és egyáltalán nem kellett attól tartanom, hogy megfázok, sőt kifejezetten hőség volt a zárt ruházatomban, amit a szúrós növényzet és az agresszív szúnyogok miatt kellett magamra ölteni. Remélem az írással és a képekkel sikerült átadnom a szeptember végi domolykós élményeimet.

A búcsúhal már majdnem sötétben érkezett.

A horgászat végére kellemesen elfáradtam az egész délutáni cserkelésben, bujkálásban és egyáltalán nem kellett attól tartanom, hogy megfázok, sőt kifejezetten hőség volt a zárt ruházatomban, amit a szúrós növényzet és az agresszív szúnyogok miatt kellett magamra ölteni. Remélem az írással és a képekkel sikerült átadnom a szeptember végi domolykós élményeimet.

Ország Bálint

Salmo Hornet 3,5 cm, F, S
3 490 Ft
1 300 Ft
Részletek
WIZARD FLUOROCARBON TRANSZPARENS ZSINÓR 20M
1 990 Ft
Részletek
WIZARD MXT ORSÓ
25 490 Ft-tól
Részletek
WIZARD SAMURAI SPIN PERGETŐ BOT
16 990 Ft-tól
Részletek