Bemutatkozik az ET Zander Jig Fast
Megjelent: 2010. december 20. | Forrás: EnergoTeam


Az Energo Team Zander Jig Fast botok közül a hosszabbat, a 2,40-es modellt vittük el horgászni. Szeretnénk ezt a pálcát, és rajta keresztül az egész Zander Jig botcsaládot bemutatni, mert bár friss, vadonatúj modellekről van szó, máris „híre kelt" és igen nagy népszerűséget jósolhatunk neki.


Laci első próbálkozása a Zander Jig Fast bottal


A műcsalis horgászat egyre nagyobb mértékű előretörése figyelhető meg az európai, és így a hazai tendenciákban is. A horgászcikk-gyártás fejlődése egyre specifikusabb eszközök megjelenésében testesül meg, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy adott terméket egyre inkább egy speciális feladatra képesek paraméterezni. A legnagyobb, és leglátványosabb fejlődésen egyértelműen a botok estek át, különösen a pergető botok. Ez egyrészt megnyilvánul az alkalmazott anyagok minőségében, másrészt a botok hosszában és alapvető tulajdonságaiban.


A letisztult, matt fekete bottest kellemes karaktert rejt


De nézzük a Zander Jig botcsaládot, mit is kell róluk általában tudni. Ezek a nyelek kifejezetten a sofbait-es, ha úgy tetszik, plasztikcsalis horgászatra lettek kifejlesztve. Ez ma Magyarországon elsősorban még mindig süllőzést, kősüllőzést jelent, ezért is kapta a botcsalád a Zander nevet. Alapvetően kétféle „gyorsaságú" botokról beszélhetünk. A Zander Jig Medium Fast, ahogy nagyjából neve is mutatja, közepesen gyors, általánosságban is jól használható botokat takar. A Zander Jig Fast ezzel szemben szigorúbb, valóban gyorsabb nyél. Mindkét sorozat kétféle hosszban, 2,10-es és 2,40-es változatban kapható.


Erős, masszív, alulról záródó orsótartó


A botok felépítése hasonló. Kiváló minőségű, extra könnyű carbon alapanyag. Könnyű, örök életű SIC gyűrűk. Hat darab gyűrű került a botokra, ebből a keverő gyűrű távolsága az orsótól, és a kerámiabetét átmérője úgy lett kialakítva, hogy a nagyon könnyű csalik használata során is optimálisan alakuljon a dobástávolság. Teljes parafanyél, alulról záródó, stabil orsótartóval. Az alsó nyélszakasz hosszát nagyon jól sikerült meghatározni. Ha ez túl rövid, akkor a bot feltámasztása az alkaron nem tud kényelmesen megvalósulni, ha meg túl hosszú, akkor a könyök vonalán túl nyúlva beleakad a ruhába, főleg a kabátba, és újfent kényelmetlenségeket okozhat. Szerencsére ezzel itt nem lesz gond. A bot zárása a parafanyél, mintegy meghosszabbításával történik, szép, egységes képet ad.


A toldása is alá lett rendelve a könnyű súlynak


Az orsótartó méretezése olyan, hogy miden rávaló, közepes méretű pergetőorsó rögzítése lehetséges vele. Leginkább könnyű, sőt ultrakönnyű orsók javasoltak hozzá, hisz a bot rövid, egyáltalán nem fejnehéz, így kevés az a súly, amit az orsónak ki kell egyensúlyoznia. Egyébként általánosan elmondható, hogy inkább egy kicsit legyen az orsó nehezebb az optimálisnál, mint túl könnyű. Utóbbi esetben a bot-orsó páros fejnehézzé válik, és hosszú távon fárasztó lesz vele horgászat, nem beszélve arról, hogy a horgászat (főleg a bevágás) gyorsasága is csorbát szenvedhet. Előbbi esetben viszont a többlet súly éppen a kezünknél, az orsótartó magasságában jelentkezik, ami pontosan a bot irányításának könnyedségét teszi lehetővé. Ezzel együtt felesleges lenne egy túlméretezett orsót rátenni, mert a bot minősége, ahogy említettük nagyon könnyű orsót is megenged, így az egész szett ultra könnyű maradhat, ami semmihez sem hasonlítható fárasztási élményt kölcsönöz.


Klasszikus SIC spiccgyűrű


A Medium Fast botok akciója kissé megengedőbb, mint a Fast modelleké, ezekre inkább fonott zsinór javasolt, ha gyorsabb horgászat igénye mutatkozik. A botokat inkább vigyük folyami horgászatokra. Vagyis akkor fogalmazunk helyesen, ha azt mondjuk, hogy a Fast nyelek gyorsasága olyan mértékű, hogy az állóvízi, nagyon könnyű jigfejek alkalmazása során is képesek maximumot nyújtani.


A nagy keverőgyűrű háromtalpas támasztású


Tehát aki pl. a Dunára, Tiszára vinne ebből a családból egy botot, annak jobb szívvel ajánlanánk a Medium Fastot, míg, aki lassú folyásban, vagy állóvízen próbálkozik, annak érdemesebb a Fast változatok valamelyikét kipróbálni. A hosszabb, 2,40-es botok már partról is elégnek bizonyulnak, míg a 2,10-es talán az igen kis súlyok alkalmazásán túl, már inkább csónakos horgászatokhoz ajánlottak. Ha tényleg csak néhány grammos fejekkel horgászunk (ezek az esetek jobbára állóvízen jellemzőek), akkor feltétlenül a rövidebb, 2,10-es bottal kell csatába indulni.


Horogtartó szemet is kapott


Nagyságrenddel jobban érezhetjük a műcsali minden rezdülését, mintha a hosszabbal próbálkozunk. Hogy ebben az esetben a Medium Fast, vagy a Fast verzió kerüljön-e a kezekbe, az már egyéni preferencia kérdése. Ha monofil zsinórral kell horgászni, akkor inkább a Fast, míg ha fonott, akkor mindkettő szóba jöhet, de itt már tényleg a megszokás is számíthat. Újra csak érdemes felhívni a figyelmet, hogy a nagyon könnyű csalik a rövidebb botokkal messzebbre dobhatók, akármilyen sokan is gondolják elsőre, hogy ez nem így van. A rövidebb botokon általában kevesebb, és nagyobb átmérőjű gyűrű található, mint a hosszúkon, mert a kis csalik esetében nagyobb súllyal esik latba, hogy a dobás közbeni zsinórsúrlódás a lehető legkisebb legyen, mint az, hogy az erőkar mekkora.


Az egész bot igényes, szép kialakítású

Egy Sandra twisterrel megfogott balin


Az ET Zander Jig Fast 2,40-es botja egy igen korszerű, modern felfogású nyél. Nagyon kellemes egyensúlya van, szerencsés anyagválasztás és igényes kialakítás jellemzi. Elegendő rá egy könnyű, 30-as méretű pergetőorsó is. Univerzális abból a szempontból, hogy mind fonott, mind monofil zsinórral jól kihasználhatók előnyös tulajdonságai. Szerencsére nem az a túlfeszített, hajlani nem akaró pálca, ami felé több gyártó is elmozdult az utóbbi években.


Szép tiszai süllő


Tapasztalatunk szerint nagyjából 7-8 grammos jigfejeket már jól érezni vele, felmehetünk egészen 25- grammig. (Több már jobbára nem is igen kell.) A plasztikcsalis horgászat mellett biztosak vagyunk benne, hogy wobblerezéshez, vagy körforgózáshoz is kiváló lesz. Ezeket mi még nem próbáltuk, de ami késik, nem múlik.

MANNS ACTION SHAD
890 Ft
Részletek
TWISTERFEJ NATÚR EUROJIG
200 Ft
Részletek
ZSINÓR ET ULTRA POWER 150M
650 Ft
Részletek