Bemutatkozik az ET Zander Jig Fast
Megjelent: 2010. december 20. | Forrás: EnergoTeam


Az Energo Team Zander Jig Fast botok közül a hosszabbat, a 2,40-es modellt vittük el horgászni. Szeretnénk ezt a pálcát, és rajta keresztül az egész Zander Jig botcsaládot bemutatni, mert bár friss, vadonatúj modellekről van szó, máris „híre kelt" és igen nagy népszerűséget jósolhatunk neki.
 


Laci első próbálkozása a Zander Jig Fast bottal


A műcsalis horgászat egyre nagyobb mértékű előretörése figyelhető meg az európai, és így a hazai tendenciákban is. A horgászcikk-gyártás fejlődése egyre specifikusabb eszközök megjelenésében testesül meg, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy adott terméket egyre inkább egy speciális feladatra képesek paraméterezni. A legnagyobb, és leglátványosabb fejlődésen egyértelműen a botok estek át, különösen a pergető botok. Ez egyrészt megnyilvánul az alkalmazott anyagok minőségében, másrészt a botok hosszában és alapvető tulajdonságaiban.
 


A letisztult, matt fekete bottest kellemes karaktert rejt


De nézzük a Zander Jig botcsaládot, mit is kell róluk általában tudni. Ezek a nyelek kifejezetten a sofbait-es, ha úgy tetszik, plasztikcsalis horgászatra lettek kifejlesztve. Ez ma Magyarországon elsősorban még mindig süllőzést, kősüllőzést jelent, ezért is kapta a botcsalád a Zander nevet. Alapvetően kétféle „gyorsaságú" botokról beszélhetünk. A Zander Jig Medium Fast, ahogy nagyjából neve is mutatja, közepesen gyors, általánosságban is jól használható botokat takar. A Zander Jig Fast ezzel szemben szigorúbb, valóban gyorsabb nyél. Mindkét sorozat kétféle hosszban, 2,10-es és 2,40-es változatban kapható.
 


Erős, masszív, alulról záródó orsótartó


A botok felépítése hasonló. Kiváló minőségű, extra könnyű carbon alapanyag. Könnyű, örök életű SIC gyűrűk. Hat darab gyűrű került a botokra, ebből a keverő gyűrű távolsága az orsótól, és a kerámiabetét átmérője úgy lett kialakítva, hogy a nagyon könnyű csalik használata során is optimálisan alakuljon a dobástávolság. Teljes parafanyél, alulról záródó, stabil orsótartóval. Az alsó nyélszakasz hosszát nagyon jól sikerült meghatározni. Ha ez túl rövid, akkor a bot feltámasztása az alkaron nem tud kényelmesen megvalósulni, ha meg túl hosszú, akkor a könyök vonalán túl nyúlva beleakad a ruhába, főleg a kabátba, és újfent kényelmetlenségeket okozhat. Szerencsére ezzel itt nem lesz gond. A bot zárása a parafanyél, mintegy meghosszabbításával történik, szép, egységes képet ad.
 


A toldása is alá lett rendelve a könnyű súlynak


Az orsótartó méretezése olyan, hogy miden rávaló, közepes méretű pergetőorsó rögzítése lehetséges vele. Leginkább könnyű, sőt ultrakönnyű orsók javasoltak hozzá, hisz a bot rövid, egyáltalán nem fejnehéz, így kevés az a súly, amit az orsónak ki kell egyensúlyoznia. Egyébként általánosan elmondható, hogy inkább egy kicsit legyen az orsó nehezebb az optimálisnál, mint túl könnyű. Utóbbi esetben a bot-orsó páros fejnehézzé válik, és hosszú távon fárasztó lesz vele horgászat, nem beszélve arról, hogy a horgászat (főleg a bevágás) gyorsasága is csorbát szenvedhet. Előbbi esetben viszont a többlet súly éppen a kezünknél, az orsótartó magasságában jelentkezik, ami pontosan a bot irányításának könnyedségét teszi lehetővé. Ezzel együtt felesleges lenne egy túlméretezett orsót rátenni, mert a bot minősége, ahogy említettük nagyon könnyű orsót is megenged, így az egész szett ultra könnyű maradhat, ami semmihez sem hasonlítható fárasztási élményt kölcsönöz.
 


Klasszikus SIC spiccgyűrű


A Medium Fast botok akciója kissé megengedőbb, mint a Fast modelleké, ezekre inkább fonott zsinór javasolt, ha gyorsabb horgászat igénye mutatkozik. A botokat inkább vigyük folyami horgászatokra. Vagyis akkor fogalmazunk helyesen, ha azt mondjuk, hogy a Fast nyelek gyorsasága olyan mértékű, hogy az állóvízi, nagyon könnyű jigfejek alkalmazása során is képesek maximumot nyújtani.
 


A nagy keverőgyűrű háromtalpas támasztású


Tehát aki pl. a Dunára, Tiszára vinne ebből a családból egy botot, annak jobb szívvel ajánlanánk a Medium Fastot, míg, aki lassú folyásban, vagy állóvízen próbálkozik, annak érdemesebb a Fast változatok valamelyikét kipróbálni. A hosszabb, 2,40-es botok már partról is elégnek bizonyulnak, míg a 2,10-es talán az igen kis súlyok alkalmazásán túl, már inkább csónakos horgászatokhoz ajánlottak. Ha tényleg csak néhány grammos fejekkel horgászunk (ezek az esetek jobbára állóvízen jellemzőek), akkor feltétlenül a rövidebb, 2,10-es bottal kell csatába indulni.
 


Horogtartó szemet is kapott


Nagyságrenddel jobban érezhetjük a műcsali minden rezdülését, mintha a hosszabbal próbálkozunk. Hogy ebben az esetben a Medium Fast, vagy a Fast verzió kerüljön-e a kezekbe, az már egyéni preferencia kérdése. Ha monofil zsinórral kell horgászni, akkor inkább a Fast, míg ha fonott, akkor mindkettő szóba jöhet, de itt már tényleg a megszokás is számíthat. Újra csak érdemes felhívni a figyelmet, hogy a nagyon könnyű csalik a rövidebb botokkal messzebbre dobhatók, akármilyen sokan is gondolják elsőre, hogy ez nem így van. A rövidebb botokon általában kevesebb, és nagyobb átmérőjű gyűrű található, mint a hosszúkon, mert a kis csalik esetében nagyobb súllyal esik latba, hogy a dobás közbeni zsinórsúrlódás a lehető legkisebb legyen, mint az, hogy az erőkar mekkora.
 


Az egész bot igényes, szép kialakítású

Egy Sandra twisterrel megfogott balin


Az ET Zander Jig Fast 2,40-es botja egy igen korszerű, modern felfogású nyél. Nagyon kellemes egyensúlya van, szerencsés anyagválasztás és igényes kialakítás jellemzi. Elegendő rá egy könnyű, 30-as méretű pergetőorsó is. Univerzális abból a szempontból, hogy mind fonott, mind monofil zsinórral jól kihasználhatók előnyös tulajdonságai. Szerencsére nem az a túlfeszített, hajlani nem akaró pálca, ami felé több gyártó is elmozdult az utóbbi években.
 


Szép tiszai süllő


Tapasztalatunk szerint nagyjából 7-8 grammos jigfejeket már jól érezni vele, felmehetünk egészen 25- grammig. (Több már jobbára nem is igen kell.) A plasztikcsalis horgászat mellett biztosak vagyunk benne, hogy wobblerezéshez, vagy körforgózáshoz is kiváló lesz. Ezeket mi még nem próbáltuk, de ami késik, nem múlik.
 

ENERGOTEAM EUROJIG TWISTERFEJ
260 Ft-tól
Részletek
MANNS ACTION SHAD
950 Ft
Részletek
ZSINÓR ET ULTRA POWER 150M
670 Ft-tól
Részletek