Balinra hangolva
Megjelent: 2021. szeptember 01. | Forrás: Őze Dániel

Ha nyár, akkor sokaknál a balinozás kerül előtérbe, akár napközben, fényváltáskor vagy a korai órákat kipécézve, célul véve akár hazai folyóink vagy tavaink partját. Sokféle szituáció létezik természetesen, néhol a végletekig le kell finomítani felszerelésünket, hogy eredményt tudjunk kicsikarni az adott vízből, de a nagyobb általánosságot előtérbe helyezve, egy medium pergető felszereléssel is rengeteg sikerélményben lehet részünk, ha odafigyelünk néhány dologra a műcsalik kiválasztása mellett.

A balinra való pergetés mindig izgalommal teli órákkal kecsegtet, mivel meglepetésszerű vehemenciával tudja leverni a vontatott műcsalinkat, sőt a legóvatlanabb pillanatokban, beeső vagy a kivétel előtti szakaszban is bekövetkezhet a várt kapás.

Bár ahogy írtam is, vannak szituációk, akár versenyeken is, ahol a végletekig kell finomítani, a legkisebb UL csalikat előtérbe hozva, de egy hétköznapibb horgászaton nem kell feltétlen ezen metódusokhoz nyúlni, így botnak egy Light 10-30 grammos Spin Blade tökéletes lehet.

A bot mellett, az orsó talán fontosabb, sőt! Rengeteg dobás és gyors vontatás szükséges balinozáskor, mely egy megbízható és rendkívül strapabíró orsót kíván meg. Az erre a célra tervezett HS, magyarul High Speed orsók is jó választást nyújtanak, melyből többféle kapható akár a Ryobi-k között is, mégis nálam az utóbbi időben előtért nyert egy WFT orsó, mely az Ajima nevet kapta.

Az orsó futásának simasága és a alacsony súlya mellett, szerintem rendkívül vagány dizájnt kapott ez a kis szerkezet. Fém ház és az ultrakönnyű súlyt garantáló carbon elemek adják a megbízhatóságot, mely nálam már elég sok km-es használat után bátran állítható, hogy ezidáig állja a próbákat.

Balinozásnál sokszor az átlagostól hosszabbakat kell dobni, így egy megfelelő minőségű 0,08-as fonottat szoktam alkalmazni, mely az orsóval azonosan a WFT szortiment tagja, a Strong szériából. Megelégedéssel használom egy ideje ezt a változatot és a nevéhez hűen, kijelenthető, hogy brutál erőtartalékokkal rendelkezik.

Viszont a ragadozó őn becserkészéshez egy két egyéb szükségességet is kell alkalmazni, mégpedig a műcsali előtti szakasz „eltüntetése” végett. Erre a célra egy jó opció az L&K Predator Leader Fluorocoated bevonatos 0,30 mm-es előtétje. Ebből egy 60-80 cm-es darabot érdemes felkötni.

Végül pedig jöhet a műcsali kérdése. Sokaknak megvan a saját favoritja. Nálam, ha balinozás, akkor az esetek 90%-ban a Thrill kerül fel elsőként és hozza is legtöbbször az elvártakat.

Sokan még most is óvatosan nyúlnak ehhez a csalihoz, viszont egy-két szituáción túl, nem kell túlgondolni a vontatását sem, szinte csak tekerni kell, ahogy orsónk engedi és a balinkapás előbb-utóbb meg fog érkezni! A méretek közül érdemes az adott horgászvíz táplálékbázisához mérten választani.

Zavarosabb vízben a Thrill-en kívül, még a Salmo Slick Stick-et is érdemes elővenni, van mikor a nagyobb rezgésre reagálnak jobban a ragadozók, nálam főleg áradó vízben kerülnek ezek többször a kapocsba.

Hasonló gyönyörű balinokat kívánok, mint amilyen ez a Tisza-tavi fogás is volt, mely első dobásra lepett meg, pontosan egy 7-es RBL Thrill-re. 

Forrás: Őze Dániel

L&K FLUOROCARBON BEVONATOS RAGADOZÓS ELŐKEZSINÓR 10M
1 190 Ft-tól
Részletek
SALMO SLICK STICK
3 790 Ft
Részletek
SALMO THRILL
3 490 Ft-tól
1 580 Ft-tól
Részletek
WFT AJIMA 7+1 PERGETŐ ORSÓ
69 990 Ft-tól
54 990 Ft-tól
Részletek
WFT NEW GREEN FONOTT ZSINÓR
13 740 Ft-tól
10 990 Ft-tól
Részletek