A szivárvány kincse, avagy The One Gold Starter Kit
Megjelent: 2020. április 28. | Forrás: Kubuk Dániel

Egy hétvégi pecát tervezel, nem tudod mivel készülj? Kacérkodsz a bojlis horgászat gondolatával, de a megannyi bojli gyártó termékei közül, különböző méretű, tulajdonságú és ízvilágú bojlik közül nem tudsz választani? Engedd meg, hogy segítsek a döntésben!

Mind kezdő, mind haladó pontyhorgászok számára tökéletes választás lehet a The One Starter kit, mely mindent tartalmaz egy sikeres naphoz és mindemellett ehhez rendkívüli minőség és igazán kedvező ár is társul!

Még mielőtt kibontanánk a kit-et rögtön álljunk is meg és vessünk egy pillantást magára a „csomagolásra”! Egy igazán esztétikus, jól zárható és praktikus dobozban vásárolhatjuk meg a kit-et. Ez a doboz tökéletesen alkalmas a csalik tartására, aromásításra, esetleg etetőanyag keverésére vagy tárolására. Légmentesen zárható így tehát akár egy lakásban is tarthatjuk benne minden gond nélkül féltve őrzött csalijainkat, melyeknek esetlegesen bántó szaga nem terjeng a lakásban így és nedvességtől is óvjuk a benne tárolt tartalmakat!

Az általam választott kit a Gold fantázia nevet kapta mely nem véletlen! Amint kibontjuk a csomagot egy kellemes aroma üti meg az orrunkat ami nem más mint a Scopex-karamella. Hozzáteszem a karamella a kedvenc édességem, tehát ha ponty lennék én ezt a csomagot választanám!

A dobozba tekintve találunk 1 kg 18 mm-es főtt bojlit, mely tasakja felnyitás után szintén légmentesen visszazárható így hosszan megőrzi kellemes aromáját. Ezek a golyók remekül bírják a vízben, így tökéletes lehet etetésre és adott esetben a horog alá felfűzve is hosszan fejti ki csalogató hatását! Találunk ezen kívül 1 kg 22 mm-es oldódó bojlit is. Az oldódó bojlik főként nagy halsűrűségű tavakban ajánlottak csalizásra mikor nem szükséges akár napokig a bot mellett ülnünk mire elérkezik az első kapás. Én személy szerint ennek a két zacskónak a tartalmát szoktam össze keverni egymással, majd a kisebbik tégelyben található 60 gramm-os The One Gold Amino Dip-el leöntöm és gondosan átforgatom, hogy minden „arany golyó”-t átjárjon ez a finom, édeskés aroma (ez az amino dip meglehetősen jól dolgozik hideg vízben is, így akár a kora tavaszi időszakban is megfelelő választás lehet). Ezt rendszerint már a horgászat előtti este vagy a horgászat napjának reggelén szoktam megtenni, majd lezárom a dobozt. 

A fenti képen látható néhány sötétebb szem nem más, mint néhány szem a másik nagy kedvencemből, a The One Purple 22 mm-es oldódó bojliból mellyel kiegészítettem az etetésre szánt keveréket!

Így amint kiérek a partra már tölthetem is a spomb-ba és kezdődhet is a bombázás! 

A horogra ebből az aromásított dobozból is választhatunk szimpatikus szemeket, azonban a kit tartalmaz egy doboz 14-18 mm-es oldódó csalizó bojlit is, valamint a hozzá tartozó pop up-okból is néhány darabot. A Gold esetén a bojlik színe arany barna, ezzel ugye nem mondtam újat, viszont a hozzá tartozó pop up-ok fehér és sárga színben kerülnek a csomagba.

A fenti képen látható hóember szerelék egy Blowback rig-en felkínálva igen feltűnő színű, illatú és mozgású csalit eredményez. A végszereléket egy előző írásomban részletesen megtalálhatjátok (In-line ólmos végszerelék erőgumi beiktatásával). A csalit bevetés előtt szintén az Amino Dip-be mártottam, ezzel is növelve fogósságát. Jelen esetben én 1 db 14 mm-es oldódó csalizó bojlit és a hozzá tartozó citromsárga színű pop up-ot választottam.

Személyes tapasztalatom szerint ennél a csalikombinációnál ~5-6 órát tölthet a csali a vízben mire az oldódó bojlink feloldódna. Ezt követően csali frissítés szükséges. A pop up-ra ez nem vonatkozik, ez hosszabb ideig megőrzi keménységét és aromáját!

Így tehát ha a kapás előreláthatólag hosszabb idő múlva várható, gondolok itt egy bányatóra vagy egy folyóra például, esetleg egyéb alacsonyabb halsűrűségű vízterületre, akkor érdemesebb egy főtt bojlival csalizni!

Mint a képen is látható ez a kisebb testű ponty sem tudott ellenálni egy szem 14 mm-es oldódó Gold bojlinak. A Carp Expert horogbefordító tökéletesen dolgozott és a Carp Expert Classic Boilie horog tökéletesen áll a hal szájában!

Mint tudjuk egy jó minőségű bojli esetében nem csak az aroma fontos, hanem a beltartalom is. Ha megnézzük a néhány órát vízben töltött bojlit a hal szájában láthatjuk, hogy igazán gazdag beltartalommal rendelkező csaliról beszélhetünk.

Egy újabb érdeklődő vendég aki nem tudott ellenálni a megfelelően felkínált hóember csali kombinációnak! A horogbefordító itt sem hibázott. Tökéletes akadás a száj alsó részében! Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő, hegyes és erős horog!

Ez az apró, valószínűleg ponty és kárász ívásából származó bajúsz nélküli potyka sem tudott ellenállni az egy szem gold pop up-nak.

Sajnos a mai horgászat a jelenlegi helyzetre való tekintettel 18:00-ig tarott, ám fényváltáskor egy testesebb vendég is tiszteletét tette. Nem tudott elmenni az arany golyóbisok mellett, melyek tökéletes összhangban szinte súlytalanul lebegtek a horgom felett. 

Összefoglalásképp csak annyit tudnék mondani minden kedves horgásztárs számára, hogy ha kedvező árú mégis jó minőségű, komplex, egész napos horgászathoz megfelelő csalit szeretne, ne habozzon, bátran válasszon egyet a The One Starter kit-ek közül! Garantáltan nem marad el a várva várt siker!

Szöveg és fotó: Kubuk Dániel