5 végszerelékek kezdő pontyhorgászoknak - 1. rész
Megjelent: 2020. április 04. | Forrás: Kubuk Dániel

Előző cikkemben néhány előke elkészítésében igyekeztem információkkal szolgálni az olvasóknak, ezúttal azonban az előke fölötti résszel, azaz magával a végszerelékkel szeretném megismertetni az olvasókat!

Ebben az írásomban néhány hasznos és egyszerű, gyorsan elkészíthető végszereléket fogok bemutatni melyeket előszeretettel használok bajszos barátaink becserkészése során! Lássuk tehát az ehhez szükséges kiegészítők listáját:

Carp Expert gubancgátló cső mely 100 cm-es kiszerelésben kapható és tetszés szerint méretre szabható, így minden helyzetben maximálisan kielégíti a terep által támasztott igényeket!

 

Talán furcsa lehet, hogy bojlis horgászat során egy oda nem illőnek tűnő, Carp Expert Method Gum-ot használok, ez azonban későbbiekben meglátják majd, hogy hasznos és fontos kiegészítője lehet szerelékünknek akár a legnagyobb pontyok üldözése során is!

 

Az egyik kedvenc szerelékem elkészítéséhez a Carp Expert Helicopter Swivel szolgál alapul mely méretei és kialakítása alapján kimondottan a Helicopter szerelék elkészítéséhez készült!

A Carp Expert gumigyöngy természetesen mindig fontos összetevője lehet szerelékünknek, ha fix szereléket szeretnénk!

 

Számomra elképzelhetetlen a szerelék a Carp Expert kötésvédő gumi nélkül, mely biztosítja számunkra hogy a folytonos igénybevételek során a forgónkra kötött csomónk nem fog sérülni és emiatt halvesztésbe torkollni a fárasztásunk!

Az Energofish palettáján többféle kialakítású és súlyú ólmot találunk én ezek közül a Carp Expert in-line süni ólmait és a Zeppelin ólmokat használom legszívesebben!

Most, hogy már tudjuk mire van szükségünk lássunk is neki a szerelékek elkészítéséhez!

1. In-line ólmos végszerelék

Első körben készítsük el az egyik talán legismertebb és legegyszerűbb végszereléket melyet használhatunk mind csúszó ólmos mind pedig fix ólmos végszerelékként!

  

1. Első lépésben egy Carp Expert in-line süni ólmot fűzünk a főzsinórunkra.

2. Ezt követően egy Carp Expert kötésvédő gumiharangot fűzök a főzsinórra.

3. Majd egy Carp Expert Quick Change Swivel-re lesz szükségünk. Ezt egy univerzális csomóval rögzítjük.

4. Fölösleges zsinórrészt levágjuk.

5. A kötésvédő gumiharangot ráhúzzuk a forgónkra, ezzel megóvjuk a kötésünket a sorozatos igénybevételektől.

6. Ebben az esetben ha kis erő alkalmazásával a kötésvédő gumiharagunkat az in-line süni ólmunkba „erőltetjük" fixálhatjuk azt és így fix ólmos szereléket hozhatunk létre. Ha csúszó ólmos szereléket szeretnénk kapni csupán hagyjuk el a 6. lépést.

7. Egy bojlifűző tűre fűzzük fel a Carp Expert kötésvédő gumit.

8. A kiválasztott előkére fűzzük fel a kötésvédő gumit, úgy hogy a keskenyebbik vége a horoghoz közelebbi oldala legyen.

9. Akasszuk be az előkénkre kötött kisméretű hurkot a gyorskapcsunkba.

10. Egy Carp Expert csomóhúzó segítségével könnyedén felhúzhatjuk a kötésvédő gumit a gyorskapocsra, ezzel fixálva az előkénket a gyorskapocsban!

11. Az előkénken található egyetlen csomónk védve lesz a sérülésektől valamint bizonyos szinten védi a szereléküket a gubancoktól is dobás közben.

12. Ezzel el is készült a szerelékünk ami így már bevetésre kész!


2. In-line ólmos végszerelék erőgumi beiktatásával

Furcsán hangzik, igaz? Method gumi egy bojlis végszerelékben? Azonban gondoljunk csak bele... Kapástalan időszakban nem csak a könnyűszerelékes horgászok próbálkozhatnak a szerelék finomításával. Bojlizás közben is megpróbálhatunk egy-egy kisebb méretű horgot, esetleg vékonyabb horogelőkét. Ekkor azonban szerelékünk összhangja megbomlik. Erős főzsinór, esetleg fonott vagy fluorocarbon dobóelőke és a végén vékony horogelőke egy kisméretű horoggal ellátva? Ha túlterheljük a szerelésünket az előkénk fog engedni, ha pedig a nagyon elnyújtjuk a játékot egy kemény bottal kitágíthatjuk halunk száján a sebet, mely egyenes úton halvesztéshez vezethet egy fordulás alkalmával.

Ezekre kínál nekünk megoldást a Carp Expert Method Gum, mely egyfajta lengéscsillapító funkciót tölt be fárasztás közben, megteremtve az összhangot az erős szerelés és a finom végszerelékünk között!

1. Első lépésben levágunk egy kb 30 cm-es darabot a Carp Expert Method Gum-ból, melyből a 0,65 mm vastagságú víztiszta színűt választottam melynek szakítószilárdsága 9,3 kg. Ezt a főzsinórunkhoz egy „Albright" csomóval rögzítjük. A kiálló zsinórvégeket levágjuk a gumi végét pedig megégetjük ezzel is biztosítva szerelékünket a merev gumi szétcsúszása ellen!

2. Felfűzzük a Carp Expert In-line süni ólmunkat melybe előre beleszorítottam egy Carp Expert csomóvédő gumiharangot.

3. Az előre megkötött Carp Expert Quick Change forgónkat egy egyszerű univerzális csomóval rögzítjük az erőguminkon. A fennmaradó gumivéget levágjuk majd megégetjük.

4. Az ólmunkat és a benne található gumiharangot ráhúzzuk a gyorskapcsunkra, ezzel is óvva a csomónkat és fixálva ólmunkat.

5. El is készült a végszerelékünk mely bevetésre kész és garantáltan megteremti az összhangot szerelékünkben és nagy biztonságot nyújt a legnagyobb halak kirohanásainál is!

Szerelékes cikkünket hamarosan folytatjuk, ahol további végszerelék elkészítési módszereket és folyamatokat fogunk bemutatni.
 
Fotó és szöveg: Kubuk Dániel
CARP EXPERT HELICOPTER SWIVEL
950 Ft
Részletek
CARP EXPERT METHOD GUM 10M
1 150 Ft
Részletek
CARP EXPERT PVC GUBANCGÁTLÓ
1 050 Ft
Részletek
CXP KÖTÉSVÉDŐ GUMI
650 Ft
Részletek
GUMIGYÖNGY
550 Ft
Részletek