Vertix Clonk – Új harcsás kiegészítő a fedélzeten
Megjelent: 2022. augusztus 16. | Forrás: Őze Dániel

A kuttyogatás, az egyik legősibb horgászmódszerünk, melyet sokféle misztikum övez, annak kapcsán, hogy mi is pontosan az az érdekes hang, ami a harcsákat táplálkozásra ingerli, a kuttyogató fa megszólalása után. Ez a hang az alapja ugyan a módszernek, de a többi kellék kellően egyszerű és elérhető, melynek szerelékigényét bemutatom ebben a cikkben.


Maga a kuttyogató módszer csak csónakból űzhető. Alapelve, hogy a jónak ígérkező harcsát rejtő helyek fölött csónakunkkal kellően lassan csorogva tulajdonképpen vertikális módszerrel kínáljuk fel a harcsának a választott csalinkat, miközben a kuttyogató által keltett hanggal táplálkozásra és keresésre ingereljük.

Domború, homorú vagy egyenes? Minden vízre más fa illik. A kuttyogató hangja, függ a fej alakjától és átmérőjétől.

Mivel a kuttyogatás egy vertikális módszer, így az L&K Vertic Guide kiváló alternatíva ehhez a horgászathoz. 210 cm-es hossza tökéletes a  csónakból való horgászatra és az érzékeny spicce ellenére brutális erőtartalékokkal és gericcel rendelkezik, mely a harcsázás alapkövetelménye.

Orsónak egy masszív opció a Ryobi szortimentből a Safari 5500-as modell, mely egy robosztus, masszív és akár tengeri használatra is alkalmazható elsőfékes orsó, ami a magyar harcsákkal maximálisan felveszi a küzdelmet, legyen szó akár kapitális példányokról is. Zsinór nálam egy 32-es Koós 12XBraid, de vastag monofil is használható.

A képen látható a klasszikus kuttyogató szerelék felszerelésigénye. Egy 100-150 gramm körüli hosszúkás ólom, majd ennek megütköztetésére egy szelepgumi darab, majd egy jó minőségű, kellő méretű horog, amire a választott csalinkat feltűzzük. 

Viszont a horgászcikkek fejlődésével, a kuttyogató szerelékek is új „köntöst” kaptak, egy kis extrát biztosítva a technikához. A Vertix Clonk 3 méretben elérhető, lehetővé téve a tavi vagy akár a húzósabb sodrású folyóvízen történő vertikális horgászatot.

Extra erős horga és figyelemfelkeltő alap színezete mellett, extra ingert keltő csörgőkkel és szoknyával lett szerelve, a maximális fogósság érdekében. Nadály vagy kanadai giliszta csokor használata javasolt a termékhez.

A Clonk felső kialakítása miatt rendkívül gyorsan cserélhető, melyhez egy 2-es méretű L&K Duo Lock Snap megfelelő köteléket biztosít.


Jó helyismerettel és kellő kitartással ilyen gyönyörű fogásokkal kecsegtet egy kuttyogatással töltött nap a Tiszán vagy akár más folyókon.

Forrás: Őze Dániel

KOÓS HARCSÁZÓ HOROG MS4310HCCPPTFE BEAK HOOKS FORGED REVERSED RINGED HC CUT POINT
1 290 Ft
Részletek
KUTTYOGATÓ SZIVARÓLOM, LYUKAS
860 Ft-tól
Részletek
L&K DUO LOCK SNAP KAPOCS
450 Ft
Részletek
L&K VERTIC GUIDE 210 BOT
27 990 Ft
Részletek
RYOBI SAFARI ORSÓ
53 990 Ft-tól
43 990 Ft-tól
Részletek
SZELEPGUMI
70 Ft
Részletek
WIZARD VERTIX CLONK HARCSÁZÓ MŰCSALI
3 990 Ft-tól
Részletek