Duna, halak, évszakok
Megjelent: 2023. augusztus 12. | Forrás: Halmos Mihály

Legnagyobb folyónk az esztendő minden hónapjában tartogat meglepetést, de mégis a békés halak eredményes fogása szempontjából a tavasztól az ősz végéig tartó időszak a legkiemelkedőbb. Az izgalmas, halakban gazdag folyóvízi pecák sikerét az aktuális vízállásnál optimális haltartó helyek ismerete határozza meg a felmelegedés időszakától egészen az októberi-novemberi lehűlésekig. Nincs ez másképpen a bolognai botos úsztatásnál sem. Fontos tudnunk a helyi adottságokat, lehetőségeket, az éppen időszerű vízállásnál fellelhető halfajok tartózkodási helyét és azok táplálkozási szokásait.

Mi készül a boszorkánykonyhában? A szelektálás miatt a darabosabb paducnak szánt sajtos kaját bolondítom meg némi hallisztessel.

Jelen cikkem születésének apropóját egy tavaly nyári beszélgetés adta, melyet a hatvanas éveiben járó sporttárssal folytattam kedvenc nyári helyem, a kulcsi sóderesre történő érkezésemkor. Kérdésemre egykedvűen válaszolva fejtette ki, hogy a parttól nem messze fenekezett, sok kapása volt a csontival teletűzött pontyozó horgára, de bizony halat nem tudott fogni, szerinte biztosan kicsik voltak, mert nem bírtak az ő hatos horgával, melyet bedobás után szinte másodpercek alatt csupaszítottak le az uszonyosok.

Folyékony aromával jól átitatott kaja, ahol kellő pihentetés után már minden szemcse alaposan megszívta magát. Folyóvízi pecánál fontos időt hagyni a folyamatnak, mert a nehezebb, fenéken dolgozó süllyedő morzsák hoznak halat, a vízközt oldódókat pedig messze viszi a sodrás! 

2022-ben legtöbbször ő volt a kezemben, a nagyobb sodrásban használt nehezebb úszókhoz volt tökéletes választás a gerincesebb, gyorsabb bot.

A felszerelésének mustrálása közben hívtam fel a figyelmét arra, hogy ö bizony a legaktívabb napszakban horgászott egyedül az egy méteres mélységgel rendelkező, húzós vízű pályán és a mohó tettesek paducok voltak, s nem is kicsik, mert én is rendre fogok negyven centit meghaladó példányokat itt feederrel hosszú előkével, és úsztatva is. Sajnáltam szegényt, messziről jött, nem fogott semmit, elmaradt a sikerélmény, pedig, ha változtatott volna a szereléken, és 1-2 csonti felkínálására alkalmas horogelőkére és apró, 14-es, vagy 16-os horogra finomít le, nagy valószínűséggel igazi élménypecában lett volna része. A halakon nem múlt, a paducok ott voltak, intenzíven táplálkoztak, csak éppenséggel a saját módjukon.

Gyakran tapasztaltam nyáron, hogy a sekély vízben a paducos etetésre csak rendszerint a késő délutáni órákban áll oda a márna, amikor a Nap sugarai már alacsonyabb szögben érik a vizet.

A megfelelő csalifelkínálás mellett épp olyan fontos a célhalak fogásához a napszakot eltalálni. Mert például hiába szeretném én megfogni a paducot vízben állva bolóval a 15 méteres etetési sávban késő délután, a munka után kiérve, ha azok már nem tartózkodnak ott, mert beljebb húzódtak egy-két órája. Ilyenkor természetesen beljebb horgászva feederrel még eredményesek lehetünk.

Jókor jó helyen, horgon egy testesebb paduc. A délelőtti és kora délután közötti időszak a legjobb választás a horgászatukra! 

Az évek során megtapasztaltam, hogy az általam annyira szeretett és nagy becsben tartott jászkeszeget csak a kora tavaszi időszakban tudom horogra csalni a Pest alatti helyeim valamelyikén, majd a felmelegedés után, nyáron és ősszel alig-alig találkozok velük. Az ívás utáni időszakban a legnagyobb számban fogott halak bolognai bottal esetemben a paducok, koncérok, karikák és a meglassult, mélyebb vízű szakaszokon a dévérkeszeg.

Meglepetés halnak számító szépséges jász a nyári úsztatásnál, feles sebességnél visszatartott csalira.

Dunai horgászatomon számtalan etetőanyag kombinációt és keveréket kipróbáltam már, de rendre az édessel ellentétben a sajtos-fűszeres vonal vált be, nekem az adta a legtöbb halat és a legszebb egyedeket. Amikor a pályát ellepik a kisebb szilvaorrúak és karikakeszegek, nem vagyok rest és a natúr földes, vagy sajtos kaját halliszttel dúsítom, de általában a 10% elég szokott lenni ahhoz, hogy szelektáló hatását kifejtse. Gyakran alkalmazom azt a trükköt is, amikor a csontit hallisztbe forgatom, és azzal csalizok.

Egy aroma, amivel nem lőhetünk mellé folyóvízen. Intenzív sajtos aroma a paducnak, szilvaorrúnak szánt kajába.

Gyakran a bekevert kajához öntöm hozzá nagy töménységben.

A jól dolgozó folyékony aroma már messziről odahúzza a halat az etetésre.

Ősszel találkozhatunk velük a legtöbbet.

Nem elhanyagolható kérdés a folyón az etetés üteme. Véleményem szerint nagyban meghatározza egy horgászat alakulását, és eredményességét az, hogy tudjunk alkalmazkodni halaink reagálásához. Még a legmelegebb időszakban sem etetem túl a pályát, megfigyeltem ugyanis, hogy a túlzott etetésnek pont akkora a hátránya, mint az egykezes gombócok dobásának elmaradása az úsztatás pontos sávjára. Ezt általában úsztatásonként figyelem és számolom, a halak aktivitása úgyis elárul mindent. Ha eszik a hal és beállt már szemezgetni, akkor 3 úsztatásonként kapnak egy darab egykezes gombócot. Ha kevés hal van a pályán, akkor ez változik 5-vagy 6 úsztatásra is akár.

Lassabb, mélyebb vizen, ahol számíthatok nagy dévérre, vagy pontyra, a főtt magmix nem maradhat ki a kész keverékből.

Jól tapadó, ragadósabb kaja kevés süllyedő morzsával a mély, lassú vizekre.

Őszi bolozás partról, meghitt hangulatban. Ez már nem a nyári, vízben állós wellness peca.

Pillekönnyű, mégis mindent bíró álombot nagy úszókhoz, nagy igénybevételhez tervezve!

Ő az, aki értelmet ad a késő őszi dunai úsztatós pecának. Két kilón felüli leánykoncér csal mosolyt a kitartóbbak arcára.

Az ősz színei két tenyérben. Semmivel nem hibázhatunk, csak azzal, ha ilyenkor otthon maradunk.

 

Forrás: Halmos Mihály

BENZAR MIX ATTRACTOR AROMAKONCENTRATUM 250ML
950 Ft
Részletek
BENZAR RIVER BOLO
43 990 Ft-tól
Részletek
CARP EXPERT 6HÓNAPOS SPODMIX 1KG
1 290 Ft
Részletek