Az egyszerűség nagyszerűsége
Megjelent: 2020. május 27. | Forrás: Szarka László

Már nem először próbálunk utánajárni, hogy mi lehet Bódis Jani methodos versenysikereinek a hátterében, ám ezúttal a csapattárs Szabó Bencét kértük és hívtuk, legyen a segítségünkre. Tettük ezt annál is inkább örömmel, mert az Energofish Feeder Team tagjaiként egyébként is sokat hor-gásznak együtt, és a tapasztalatokat igyekeznek kölcsönö-sen megosztani és hasznosítani nem csak a versenyeredmé-nyek javítására, hanem a termékfejlesztés, tesztelés segíté-sére is. 

Bódis János kedvenc botja a 3,90-s Benzar Competition.

A megfelelő bot lehetővé teszi a legvékonyabb horog-előkék használatát is.

Helyszínül a Préri tavakat választottuk, már csak azért is, mert Jani a számtalan elmúlt évi sikere közül ezen a vízen érte el azt, amelyre a legbüszkébb. Itt nyert ugyanis egye-bek mellet egy négy fordulóból álló, erős mezőnyt felvo-nultató versenysorozatot, ahol a recept szigorúan a method horgászat volt, meghagyva a módszert a maga végtelen egyszerűségében, de azért ebben minden kis apró részletet a helyén kezelve. Ismerjük meg, hogyan látja mindezt Bence a csapattárs, a szemerkélő eső ellenére is szinte kelle-mes, késő őszi időben lezajlott eredményes horgásznap után. 

A Benzar kosárújdonságok közül most az Arc Flat 30 gr-s volt a szerelék alapja.

- Tiéd a szó Bence! Igyekszem nem közbekérdezni.

- Az egyszerűség jegyében osszuk három csoportba azo-kat a tapasztalatokat vagy akár tényszerű megfigyeléseket, amelyek hűen tükrözik Jani horgászatát. Kezdjük mindjárt a felszereléssel, amelynek legszembetűnőbb eleme a bot, amiről tudni kell, hogy Jani szereti a lágyabb karakterűe-ket. Ezért ahogy ma is, többnyire a Benzar Competition 3,90-sekből rak össze egy-két darabot. A versenyeken ugyanis legtöbbször 40-50, maximum 60 méteres távolsá-got kell megdobni a lehető legpontosabban. Mivel a method horgászatnál dobásonként viszonylag kevés etető-anyagot juttatunk be, ráadásul Jani alapozni sem szokott, a pontosság különösen felértékelődik, hiszen csak így lehet a legkisebb körbe koncentrálni a halakat. Ezen a részleten sokan átsiklanak, pedig létfontosságú az eredményesség szempontjából. Ugyanakkor ez a bot fárasztás közben is élményszámba menően dolgozott a 3-4-5 kilós pontyok el-lenében, de lehetővé tette, hogy 8-as és 6-os Benzar Method fonott előkékkel és már-már az ésszerűség határain túli, 12-es és 14-es horgokkal horgásszon. Erősen lehűlő, vagy a kora tavaszi, éppen csak melegedésnek induló vi-zekben az utóbbiak fontos részletei az eredményességnek. De érdemes erre a nehezebb nyári időszakokban is emlé-kezni. Ami pedig a kosarakat illeti, Jani előszeretettel használja a tavaly megjelent három féle Benzar Method Feeder kosarat, amelyek közül leggyakrabban az Arc Flat típust választja, ami tökéletesen megfelel a 2-3 méteres vízmélységhez is. Ezúttal 30 gr-os kosárból készítette a szerelékét, mert a szélcsendes időben ezzel is tökéletes pontossággal dobhatott. S ha már a kosárnál járunk, nézzük meg, mivel töltötte azt a siker érdekében. 

A Benzar kosárújdonságok közül most az Arc Flat 30 gr-s volt a szerelék alapja.

Tonhalas Wafters rejtőzködik a Green Betain etetőanyag és micro pellet mix keveréke között.

Nem titok, hogy esetében a legtöbbször a Benzar Mix Method Green Betain kerül a kosárba, de legalább ennyire fontos, hogy szinte mindig használ valamilyen micro pelletet is. Ez azért lényeges, mert nem szokott alapozó etetést végezni, míg az érdekessége az, hogy a megszokot-tól teljesen eltérően, ő teljesen szárazon használja. Ennek pedig az a magyarázata, és ezt Jani nem győzte hangsú-lyozni, hogy a száraz pelletszemcsék sokkal tovább marad-nak a vízben roppanósak, vagy kemények, és annyival to-vább is tartják fenn a halak érdeklődését. Az eredmények azt igazolják, hogy lehet ebben valami. Ahhoz azonban, hogy ez minden részletében pontosan működjön, az etető-anyagot egy kissé túl kell vizezni, majd a tökéletes, a ko-sárban is jól tartó, de kellő időben oldódó etetőanyag álla-got a száraz pellet hozzáadásával érhetjük el, még pedig anélkül, hogy közben a pellet túlságosan felpuhulna. Amint a képeken is megfigyelhető, most a 10 ízből álló Method Pellet Mixet kapták a halak, amivel azért nehéz hibázni, mert mind a büdös, mind pedig az édes ízek megtalálhatóak benne, ráadásul még színes is.

Csoki-narancs Bicolor, epres Coated Wafters és a mai nap nyerő csalija, a szinte fekete tonhalas ízű.

Lehűlt vizek esetén nem ördögtől való a 12-s, de még a 14-s horog sem.

Ne feledkezzünk el azonban a csalikról sem, amikből mindenkinek megvan a maga favoritja, és nincs ezzel más-képp Jani sem, és én sem, legfeljebb valakinek több is van. Az én esetemben ez a csoki-narancs Bicolor Method Popup. Tízből kilencszer ezzel kezdek, és szinte mindig nagyon jól fogok vele, de most nem működött. Jani viszont a hallatlan rutinjának és a sok-sok tapasztalatnak köszönhetően szinte tévedhetetlenül tudja, hogy melyik vízen mikor milyen csa-lival van a legjobb esélye. Így esett ezen a késő őszi horgá-szaton a választása a sötét csalikra, és találta meg nagyon hamar a nap egyetlen igazán nyerő csaliját, ami nem más volt, mint a sötétbarna-bevonatos tonhalas Coated Wafters. Ma vastagon ez a csali adta a legtöbb halat, és csak néha fordult elő, hogy szükség volt egy élénkebb színűre, amikor viszont az eper ízű piros Wartersre váltottunk. 

 Amikor beláttam, hogy kedvenc csalim ma valamiért nem működik, nekem is lett mit szákolni.

A Method Smoke aromák sok titokról lebbentették fel a fátylat.

Már említettem, hogy Jani nem szokott alapozó etetést végezni, ami része annak a Bódis féle stratégiának, hogy inkább igyekszik megtalálni a halat, és próbál olyan távol-ságot horgászni, ami eltér a szomszédokétól. Ez többnyire egy kicsit távolabbi helyet jelent, de lehet akár pár méterrel közelebb is, a lényeg, hogy ne az a sáv legyen, mint a töb-bieké. A dobások eleinte, amíg építgeti a helyet, nagyon gyakori ütemességgel követik egymást, aztán az első kapá-soktól kezdődően a ritmus 2-3 perctől akár 10-15 percig is elnyúlhat az idő, amíg a szereléke folyamatosan a vízben van. Hogy ez éppen mennyi? Nos, erre a kérdésre a halak többnyire gyorsan megadják a választ, szinte diktálják az ütemet, és hamar kialakul a ritmus.

Jani egyik hibátlan pikkelyese.

Együtt a Préri tavon, ahol Jani az elmúlt évben is kiemelkedő eredményeket ért el.

- Figyelmesen végig hallgatva az elmondottakat, talán joggal merül fel a kérdés: tényleg ennyire egyszerű lenne?

- Ha hozzátesszük a versenypályák, a vizek kiváló isme-retét, a legjobb etetőanyagokkal és csalikkal, valamint a kitűnő felszereléssel szerzett rengeteg tapasztalatot, és min-den apróság a helyére kerül, már pedig Bódis Jani esetében ez így van, akkor valóban kijelenthetjük, hogy az ő method feederezését az egyszerűség nagyszerűsége jellemzi.      

Néhány szép bajszos a terítéken.

BENZÁR ARC FLAT METHOD FEEDER KOSÁR
1 110 Ft-tól
Részletek
BENZAR COATED WAFTERS 8MM
1 190 Ft
Részletek
BENZÁR EASY FLAT METHOD FEEDER KOSÁR
1 050 Ft-tól
Részletek
BENZAR FONOTT METHOD ELŐKEZSINÓR 10M
1 150 Ft
Részletek
BENZAR METHOD TÖLTŐSZERSZÁM
2 060 Ft
Részletek
BENZAR MIX BICOLOR METHOD POPUP 7MM
1 390 Ft
870 Ft
Részletek