Zsinórok kiválasztása
Megjelent: 2020. április 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Nagyon sok fontos eleme van a horgászfelszerelésünknek, amelyek között nehéz fontossági sorrendet felállítani, de kettő ezek közül biztosan a lista elején van, mégpedig a horog és a zsinór. Ha ez a kettő dolog rendelkezésünkre áll akkor már akár kézből is foghatunk halat.

A három fő irány.

Természetesen nem a kézben tartott zsinóros horgászatról szeretnék beszélni -  bár a kuttyogtatásnál eredményesen alkalmazhatjuk - hanem a zsinór kiválasztásának fontosságáról, beleépítve a keresésbe a mai modern lehetőségeket.

A színtelen zsinóroknak elsősorban a tiszta vizekben lehet jelentősége.

Három vonalat különböztetnék meg alapból, ezek közül a hagyományos monofil zsinórt nem kell senkinek bemutatni, valószínű a legtöbb horgász ezzel kezdte pályafutását. A következő a fonott zsinór, ami mára egyre jobban előtérbe került nem csak a pergetés, vagy a ragadozó horgászat hanem az egyéb módszerek között is. A harmadik, amelyet a tulajdonságai miatt meg kell említeni a fluorocarbon.

Színben is specifikusan a módszerhez választhatjuk ki a zsinórunkat.

Ezeken belül természetesen vannak eltérések, és olyan tulajdonságok amelyek már módszer specifikus zsinórokká tesznek egyes darabokat. Így szinte személyre szabottan válogathatunk a piacon lévő zsinórokból. Az elsőként említett monofil zsinór egyik előnye lehet a lágysága, bár mint említettem a monofil zsinórokon belül is vannak olyan tulajdonságok amelyek mássá teszik az adott zsinórt. Így kaphatunk rendkívül lágy de nagy nyúlású zsinórt, ez akár jó is jöhet, hiszen a nyúlás nagyon sokat segít a fárasztásban. Az akasztásban azonban éppen hátrány tud lenni,hiszen a nagytávolságban a zsinór nyúlása elveszi a bevágás erejét, nem is beszélve a kapás érzékeléséről. Így módszerhez igazítottan választhatunk lágyabb vagy keményebb zsinórokat. Szándékosan mondtam keményebb zsinórt és nem a régi hagyományos sprőd jelzést, ugyanis az új zsinórok már kevésbé hajlamosak a sprődségre, vagyis arra, ha lazán van a zsinór csak erős feszítésre lesz egyenes. Az utóbbi tulajdonság természetesen a zsinór átmérőjével egyenes arányban növekszik, vagyis a vékony zsinórok kevésbé tudnak sprődök lenni, míg ugyanebből az alapanyagból egy vastag harcsázó zsinór már olyan mint egy rugó, feltéve persze ha lazán hagyjuk. 

Fonott zsinór esetében elengedhetetlen a megbízható fékű orsó.

A következő nem mellékes tulajdonság a monofil  zsinóroknak a szakítószilárdsága, itt is az alkalmazott módszernek meghatározó szerepe van a kiválasztásban. Mivel a szakítószilárdág egyenes arányban növekszik a zsinór átmérőjével, így sokszor kényszerülünk kompromisszumra. A monofil zsinórok következő nagy előnye a felületének simasága. Azt gondolom nem kell ecsetelgetni, hogy minél simább a zsinór felülete, annál könnyedébben pereg le az orsóról, illetve kisebb az ellenállása a gyűrűkön is, amely könnyebb kezelhetőséget és nagyobb dobástávot eredményez.

A mai modern pergetőbotok elsősorban a fonottzsinóros horgászathoz vannak igazítva.

Következzen akkor egy fordulat, vagyis nézzük meg a fonott zsinórokat, azt már régebbi írásomban említettem, hogy a fonott zsinór fejlődését az elejétől fogva sikerült figyelemmel kísérnem, így tudom milyen buktatói vannak, és voltak a fonott zsinórnak. Legnagyobb probléma a valós átmérő, erre sajnos nincs pontos recept, én azt vallom vegyük kézbe, érezni fogjuk milyen a zsinór, mennyire lapos, milyen a felülete vagyis a szövése. Sajnos volt egy időszak mikor nem valós adatokkal jöttek ki egyes zsinórok, ez leginkább onnan indult, hogy lapos zsinórok jöttek a piacra és természetesen a vékonyabb adat volt a mérvadó a csomagoláson. A piac pedig erre úgy reagált, hogy senkinek nem lett pontos átmérőjű fonott zsinórja, leginkább mindenki aláment a valós méretnek. Ez lehetett akát a háromszoros méretkülönbség. Sajnos a horgászok elsősorban a megadott adatokra, és nem a valós méretre voltak vevők, így harapózhatott el a valótlanméret  háború. 

Közben - szerencsére - az újabb technológiák révén egyre jobbak és az adatok alapján is egyre mérethűebbek is lettek a zsinórok, és a tudatosabb vásárlók, manapság már kézbe veszik a zsinórt mielőtt kosarukba raknánk, bár ez a mostani digitális világban nehezebb, de egyszer elég megvizsgálni egy adott márkát ahhoz, hogy helyesen döntsünk.

A kötelék a hal között nagyon fontos tud lenni, nélküle nincs horgászat.

A fonott zsinórok mellett kétségtelenül az egyik legmeghatározóbb érv azok nyúlása, vagyis nem nyúlása, természetesen ennek van hozadéka is. Az igaz, hogy itt minden pöccintést, apró követ, koppintást megérzünk, illetve a kapás és a halak megakasztása is hihetetlen gyorsan megy, azonban ennek ára is van. A monofil zsinóroknál előnyként említett fárasztást elősegítő nyúlás itt eltűnik, így a horgásznak finomabb kézzel kell bánni fárasztáskor, illetve kizárólag makulátlan fékű orsót tudunk használni, sőt az orsónak a zsinórrakása sem mellékes, mert ha kicsit is rosszul rakja az orsónk a zsinórt, akkor garantált a gubanc. A másik pont a bot kérdése, itt is kell megfelelő, fonott zsinóros horgászathoz készített bot, ami esetleg segít a fárasztás során, de kellően merev ahhoz, hogy azért az érzékenység megmaradjon. 

Itt is fontos a felülete a zsinórnak, minél sűrűbben szövött egy zsinór elméletileg annál simább a felülete, illetve az újabb technológiák lévén már szinte észre sem lehet venni, hogy lapos lenne egy zsinór. Vannak speciális bevonattal ellátott zsinórok, amelyek szinte láthatatlanok, de a felülete a zsinórnak okkal selymesebb és már közelít a monofil zsinórok felületéhez.

A képen is alig kivehető a fluorocarbon előke, nem mellékesen pedig a csukafogaknak is ellenáll.

A zsinórok színéről is érdemes említést tenni, a monofil és a fonott lehet sokszínű, ez szintén módszerenként változó lehet. Például a jiges horgászathoz érdemes élénk színű zsinórokat használni, növényes területeken a zöld színt érdemes , míg a tiszta vizekben a semleges színű zsinórokat. Egy fontos tényezőt ne hagyjunk figyelmen kívül a monofil zsinórok nem vesztik színűket esetleg minimálisan, míg a fonott zsinórok mindegyike veszít idővel az eredeti színéből.

Jól megválasztott zsinórnál nem probléma a halak megakasztása és kifárasztása.

A fluorocarbon eleve víztiszta ugyanis annak az egyik előnyös tulajdonsága, hogy kevésbé látszik a vízben, így felesleges elrontani ezt a tulajdonságot plusz színezéssel, egy másik fontos tulajdonsága a kopásállósága, nagyon sok alkalommal vehetjük hasznát köves, kagylós terepeken, de akár még a csukafogak ellen is nyújt némi védelmet. Fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük a fluorocarbon utolsó méterét mert ott szálkásodik ki leghamarabb. Egy zsinór levágással pedig sok bosszúságtól menthetjük meg magunkat. A fluorocarbon zsinórok használatának leginkább előkeként van szerepe, mert a merevsége nehézkessé teszi  a használatát, azonban akár fonottal, akár monofillzsinórral használva már élvezetjük a fluorocarbon zsinórok előnyeit is.

L&K FINE BRAID 8 SÖTÉTZÖLD FONOTT ZSINÓR 150M
6 990 Ft
Részletek
L&K FLUOROCARBON BEVONATOS RAGADOZÓS ELŐKEZSINÓR 10M
1 190 Ft-tól
Részletek
RYOBI ZAUBER GT ORSÓ
66 990 Ft-tól
53 990 Ft-tól
Részletek