Viszlát február
Megjelent: 2019. március 13. | Forrás: Halmos Mihály

Jó szokásához híven az utolsó téli hónap telt el ismét a leglassabban, már-már fizikai fájdalmat okozva a márciusi enyhülésre áhítozóknak. A jégvesztét követően a tartós fagyok elmúltával a jelentős csapadékmennyiség jelentkezett nehezítő körülményként, ám a hozzám hasonló finomszerelékes megszállottaknak már semmi sem jelenthetett akadályt ahhoz, hogy az év első, no a nyárihoz nem hasonlítható, de azért szerény kilókban mérhető keszeg, kárász és bodorka fogását élvezzük végre, könnyű botokkal, leheletfinom végszerelékkel.

A jeget és a havat eső váltotta, nagyon is elkélt a vastag vízhatlan ruha.

A békés halak apraját a pár fokos, álló, vagy alig áramló sekély vízben a legfinomabbra őrölt sötét színű etetőanyaggal csábíthatjuk a horgunk közelébe, a lassan melegedő partmenti zónában.

Az első, tél végi csatorna horgászataimon a Benzár etetőanyag család nagyon finom szemcséjű verseny-keszegeseit használom.

A Benzár verseny speciál önmagában is vonzza a dévért és bodorkát ezért csak egy kis adag édes aroma és az ilyentájt nélkülözhetetlen apró szemes, a jobb halakat is helyben tartó kendermag kerül pluszban az etetőmbe. Apropó, folyékony aroma! Mivel a hideg vízben lassabban terjednek az íz és illatanyagok, feltétlenül alkalmazzuk az aktivátorokat a kész keverékek tuningolására!

A jó még jobb lesz, 1 kilónyi Benzár verseny etetőhöz egyharmad flakon csoki-narancsos booster-t öntök.

A megfelelő tapadást a víz fokozatos hozzáadásával érjük el.

Fogósabbá tehetjük a kész keveréket a téli-tavaszi hideg vízi keverékek nélkülözhetetlen alkotójával, a kendermaggal.

A nedvesítéshez szükséges vizet apránként adjuk hozzá.

Keverékünket akkor mondhatjuk késznek, ha lazán megnyomva már tapad. Fontos tehát, hogy ne ragadjon, csak tapadjon, így vízbe éréskor könnyen bontani fog a lazára gyúrt egykezes gombóc is!

Nemcsak eredményes, de óriási élményt nyújt a végletekig lefinomított spiccbotos halfogás. A négy-öt-hat méteres könnyű karbonbotokkal élvezetes a kisebb keszegfélék fárasztása is, nem beszélve arról, hogy ezek a botok teljességében lehetővé teszik, minden elemében támogatják az eredményesség szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható ultravékony főzsinórok és horogelőkék alkalmazását.

2019-ben már a legújabb EnergoTeam spiccbotokkal élvezhetjük a finom úszós horgászat minden szépségét.

Az egyébként sem szerény Pole kínálat idéntől négy újonccal kiegészülve képez már nagyon komolynak mondható választékot az Energo palettáján. A Piave, Enza, Brenta és Tevere botcsalád a legjobb, legterhelhetőbb keszeges, pontyos pálcákat sorakoztatja fel úgy, hogy a legmagasabb modulszámú karbon alapanyagból gyártott Tevere a versenyvonalon is abszolút helytálló a pille súly mellé társuló gyorsasága miatt.

Hideg vízi finom spiccbotos horgászat nem létezik érzékeny versenyúszó nélkül. A fémszáras mellett a karbon univerzálisabb és ellenállóbb, antennatőre, vagy antennaközépre súlyozva a legfinomabb kapásokat is gyönyörűen lekövethetjük róla.

1 grammos Joker Elite karbon úszók, melyek megfelelnek minden kritériumnak a méter körüli, nagyon lassan áramló csatornára.

Elkészített szerelékeinket biztonságosan tárolhatjuk az úszó méretével arányos létrán.

Eső áztat mindent, de kapástalan időszakban is eredményesek lehetünk az apró, 14-esnél nem nagyobb horgokkal, és a legdiszkrétebb, vékony, víztiszta előkékkel.

A keveset és óvatosan táplálkozó halak megfogásánál a horog és a horogelőke kérdése döntő fontosságú. Célunk, hogy a legkisebb falatot is a lehető legtermészetesebben kínáljuk fel, ebben lesz segítségünkre a parányi, 14-16-18-as nagyságú horog, mely amellett, hogy elenyésző tömege miatt szemernyit sem ront a csali felkínálásán, annak mozgásán és vezetésén, ráadásul késlekedés nélküli, azonnali akasztást tesz lehetővé.

Kellő számú horogelőke áll a rendelkezésünkre, ezeket érdemes már előre elkészíteni a szobafogság ideje alatt.

Persze az élő csali mindig fogós marad, de ha nem tudjuk megfelelő minőségben beszerezni, vagy gondot okoz eltartani, akkor érdemes kipróbálni az eredeti élő csalik kiköpött mását, a különféle Jelly Bait-eket.

A csonti már rég szétmászott volna az eső áztatta nadrágomon, a Jelly megvárja, amíg horogra tűzöm, egyetlen ponton, a legjobb hatás érdekében.

Egy szem piros Jelly csonti a 0,10-es előkére kötött horgon: dévér, kárász és még bodorka is jöhet.

Érdemes pár szót ejteni az ólmozásról. A legtöbbször használt egy, másfél gramm teherbírású csepp alakú úszó súlyozásához úgy válogassuk össze a szükséges mennyiségű ólmot, hogy az lehetőleg 4-6 darab sörétből álljon. Tegyük mindezt annak érdekében, hogy a főzsinóron azokat összehúzva, vagy szükség esetén egymástól megfelelő távolságra széthúzva, akár csoportosítva a legideálisabban tudjuk kontrollálni az úszó vezetését, a csali süllyedését, a halak reagálásának megfelelően.

Egy kölyökképű dévér volt a leggyorsabb, a hatfokos vízben neki is örülünk.

A hideg zuhogó esőt csak halak társasága mellett lehet kibírni.

Izmos kárász a gilisztára megtévesztésig hasonlító Jelly-vel.

Hideg ellen legjobb a mozgás, főleg ha gyorsan jár a kézben a bot.

Változékony időjárás, változó haljárás. A dévérek, a kárászok mellett a várt bodorkák is tiszteletüket tették.

A szerelék lefinomítása mellett kulcsfontosságú szerepe volt most is a koncentrált etetés megvalósításának, a kevés, csupán négy-öt egykezes gombócból álló alapozásnak és az azt követő rendkívül diszkrét, időbeliségét tekintve ritkuló, csupán diónyi gombócból álló ráetetésnek. Hiába, a kevesebb, néha több.

Ha egyszer egy bolt beindul…Bronzos dévér hozta a hírt, viszlát február, elmúlt a tél!

Halmos Mihály



BENZAR JELLY BAITS
1 100 Ft
565 Ft
Részletek