Szerencsénkre a dévérkeszegek télen is jól foghatók. Ilyenkor már a törpeharcsa sem zavar, így a törpés tavak, holtágak is egyszerűbben horgászhatóak, kedvenc keszegeink is hozzáférnek a horoghoz. Nem egy szép dévér kerül merítőbe a hideg hónapokban. A tél dévérezés sokkal kevesebb etetőanyagot, csalit igényel a megszokottnál. A hidegben eltöltött pár órához nem kell sok csali és felszerelés.
Letisztult téli víz. Itt bizony finomkodni kell! Alap a 0,12-es, 0,10-es és 0,8-as méretű előkezsinór és a pici horog.
Előkezsinórok és horgok télire.
A finom kapásokhoz érzékeny, kézben tartott könnyű bot illik.
Az orsót fonott zsinórral töltöm fel, ez kell a finom kapások érzékeléséhez. Bevágni viszont nem szabad, a bot könnyed megemelése elég az akadáshoz és az előke is megmarad, amiben segít 10-15 cm feedergumi.
A tálcára kevés csonti, pinki, giliszta, néhány Jelly Baits kerül. A Jelly szerepe a színében rejlik, gyakran csak fehér csontit kapunk, illetve kevés közöttük a színes, ilyenkor egy-egy piros, sárga, narancs Jelly csonti az élő mellé tűzve jó lehet. Gyakran egy-két szál szúnyoglárva utánzat a pinki vagy csonti mellett hozza kapást, főleg ha használunk télire eltett fagyasztott földeszúnyogot.
A versenyekről megmaradt földesszúnyog jól bírja a fagyasztást és igencsak megnöveli a téli dévérek érdeklődését. Érdemes egy-két levél szúnyogot földbe keverni és 2-4 dl-es adagokban lefagyasztani.
Fél kilógramm etetőanyagból bekeverve 1 liter lesz, ennyi még sok is egy pár órás horgászatra. Mindenképpen törjük át és a folyékony aromákat is bátran lehet használni. A Benzár Ice Mix Red színével is igazi dévércsalogató.
Ice Mix Red és fahéjas aroma koncentrátum. Akár az aromával is bekeverhetjük az etetőt!
A kosár közepébe kevés élő, esetleg pár szem csemegekukorica, kender, 2 mm-es pellet kerüljön.
Kosarak, egy nagyobb előetető, mellette kicsi 4 soros a horgászathoz.
Az előetetőre nem biztos, hogy szükség van, ott használjuk, ahol nagyobb területről kell összegyűjteni a halakat, de 3-4 dobás elegendő alap. Ha tudjuk, biztosan van előttünk hal, kezdhetünk kis kosárral.
A keszegekhez könnyű és gyors merítő illik.
Téli dévér Szegeden a Medencés kikötőből.
Jó termoruhában nincs hideg!
A Téli dévérezés időszaka egészen addig tart, amíg a víz hőfoka újra el nem éri a 10 C fokot, így jellemzően novembertől március végéig horgászhatunk így. Ezen a télen fotóztam napsütésben, borult időben viharos széllel és hóban egyaránt, pont úgy, amilyen szeszélyes volt az időjárás. Horgászni mégis jó volt, a dévérek meghálálták a bizalmam!
Frankó Zoltán
Energofish Feeder Team