Ahogy a harcsahorgászattal foglalkozó szakirodalmak is leírják, a lótetű az egyik legjobb retró csali. Hogy miért is tekinthető a szárított kivitel innovatívnak? A válasz nagyon egyszerű. Eddig a kereskedelmi forgalomban nem lehetett kapni. Ha elérhető is volt néhány szaküzletben gyorsan elkapkodták és elég borsos árat kellett értük fizetni. A tárolása sem volt megfelelően megoldva, hiszen pár nap alatt megdöglöttek.
Nem egy világújdonságról beszélünk, ha a horgászatban szeretnénk hasznosítani ezt a különleges rovart.
Egyik legrégebbi természetes halcsali.
A modern technológiáknak köszönhetően mesterségesen tudják tenyészteni a lótetűt. Így könnyedén nagyobb mennyiséget is elő lehet állítani, relatív rövid határidőkön belül. Az így felnevelt lótetűket úgy szárítják – természetesen tartósítják, hogy az esszenciális belső tápértéke szinte teljes mértékben megmarad. Mivel egy szárított élettelen állapotba kerülnek, így könnyedén tudjuk raktározni és szállítani a lótetűket úgy, hogy különösebb erőfeszítéseket és speciális tárolóedényeket nem kell alkalmaznunk.
Több kiszerelésben is elérhető.
Nem kell vesződni többet a különféle lótetűvadászatokkal, a trágya és szemétdombokban való turkálással. Nem kell félni, hogy az élő lótetűből kifröccsenő folyadék megmarná az ember bőrét vagy a szembe kerülve súlyos károkat okozna. Az élettelen szárított lótetűnél ezek a rizikók nem állnak fent. A szárított lótetű egy könnyen hozzáférhető csali lett a napjainkra, köszönhetően a légmentes csomagolásnak, postán és futárszolgálattal egyaránt szállítható.
Magas fehérje és tápanyagoforrás.
Nemzetközileg akkreditált laboratóriumban bevizsgált termék. Megfelelt minden állateledelre vonatkozó magyar szabványnak. A laboreredmények egyértelmean kimutatták a magas fehérje-tartalmat, ami 51,40 % és az alacsony zsír-tartalmat, ami 25,38 %. Hőkezeléses technológiával úgynevezett napon szárított technikával készítettek el. Ennek az eljárásnak köszönhetően a lótetűk (lótücskök) a víztartalmukat elveszítik, de a benne rejlő tápanyagok megmaradnak, így egy fogós csali a horgászoknak. Ezek a szárított lótetűk (lótücskök) 2,5-3 cm hosszú, kifejlett példányok. A tégelyek vegyesen tartalmaznak kisebb darabokat és teljesen ép rovarokat.
Tárolás: Magas tápanyagtartalommal rendelkezik, melyet száraz hűvös helyen tárolva sokáig megőriz. Célszerű hűtőben vagy mélyhűtőben, ahol akár egy évig is eltárolhatjuk.
I. HORGON FELKÍNÁLVA
0. ÁZTATÁS
A szárított lótetű önmagában száraz és törékeny. Ha direktben a horogra szúrva szeretnénk felkínálni, akkor célszerű egy erre alkalmas edénybe kis vizet önteni és beáztatni néhány percre. Az így megpuhult lótetűket könnyedén a horogra tudjuk szúrni, anélkül, hogy közben eltörnének.
1. HOROGRA TŰZÉSSEL
Az előre áztatott lótetűket a nyak felől a potroha irányába ajánlott horogra tűzni. Ennek a rögzítési módnak köszönhetően a potroha két ponton tudja magából ereszteni az illatanyagokat. Nagyobb horgoknál, érdemes a mellkas oldalról a lótetű közepénél felszúrni, majd az utolsót szintén a nyak felől.
Nagyobb harcsázó horgon, több lótetű.
Szép, kuttyogatott harcsa.
2. FŰZÉSSEL
A jól megszokott előkés módszerrel vagy a szilikonos, horogra tűzhetős előkével is rögzíthetjük a lótetűt. Fűzőtű segítségével átszúrjuk a mellkasa közepén a lótetűt, majd áthúzzuk rajta a zsinór vagy a szilikon előkét.
3. CSALIGYŰRŰVEL
Csaligyűrűző fogóval nyissuk ki a csalizó gyűrűt, majd helyezzük bele a lótetűt. Óvatosan zárjuk vissza a fogót, közben húzzuk ki a lótetűt a fogóból. Az így kapott gyűrűzött lótetűt könnyedén fel tudjuk helyezni a horogra.
Harcsás horgon, szilikon karikákkal felkínálva.
II. CSALOGATÁSHOZ
1. ETETŐANYAGBA
A lótetűket törjük kis darabokra. Erre a legalkalmasabb eszköz egy csaliőrlő lehet, majd az etetőanyaghoz gondosan keverjük hozzá. A megszokottnál kicsit több vízzel készítsük. Keverés után fedjük le a vödrünket és hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig. Minél tovább hagyjuk állni, annál több illat és tápanyag fog kiázni a lótetű darabokból és annál intenzívebb lesz az etetőnk szaga. Az így kapott keverékünkent már csak be kell juttatnuk a vízbe. Akár kézzel gyúrt golyók formájában, akár a feederkosárba egyaránt hatásos lesz.
2. UPOSE KOSÁRBA
Törjük össze a lótetűket. Alkalmazhatjuk az erre alkalmas csaliőrlőt. Az összezúzott lótetűvel tömjük meg a kosarunkat. Minél több lótetűt alkalmazunk annál nagyobb és intenzívebb illatfelhőt fog létrehozni a csali körül. Tekerjük össze az upose kosarunkat. Szilikon stopperek segítségével rögzítsük a kosarat. Célszerű a horogtól 15-20cm-re helyezni. Az így elkészült upose kosaras előkénket csalizzuk fel. Csalizhatunk nadálycsokorral de kiválóan alkalmas még kishallal is. Csalihal mozgásának köszönhetően még hamarabb oldódnak ki és terjednek el a lótetűben található tápanyagok és aromák. Célszerű, hosszabb horgászatokon 4-5 óránként frissíteni a szárított lótetűt.
Lótetű illatanyaggal csalogatott harcsa.
III. TIPPEK
1. LEBEGTETÉS
A szárított lótetű lebeg a vízben. Így nem szükséges meglebegtetni. Kisebb és közepes horgokat teljes mértékben meg tudja emelni.
2. RÖGZÍTÉS
Ha nagyobb távolságokban szeretnénk felkínálni a csalinkat dobással, akkor célszerű a horogra helyezett lótetűt bebiztosítani. Erre a célra használhatunk PVA szalagot. A horogra tűzött lótetűt kötözzük meg a horoggal egy kis darab PVA szalaggal. Ha pedig etetőkosaras módszerrel szeretnénk horgászni, akkor helyezzük a megtöltött etetőkosarat és a lótetűvel felcsalizott horgot egy PVA zacskóba, így biztosak lehetünk, hogy a dobás közben nem fog leszakadni a lótetű a horogról.
Alapvetően a harcsa egyik kedvenc csemegéjének könyvelték el, de számos más ragadozó és mindenevő halfaj is kedveli. Az egyik legjobb harcsa csali. A potrohájában található illatanyagoknak köszönhetően a halak számára ellenálhatatlan és egész nagy távolságba el tud jutni a vízben felkínálva, így nem csak a harcsák kedvelik, hanem egyéb halak is.
s
Sok más ragadozó hal is horogvégre csalható vele, mint például a balin vagy a sügér. Kedvelt csemegéje még a keszeg és kárászféléknek is. De a mindenevő pontyok is szeretik, főleg tavasszal vagy ősszel a magas fehérjeszint biztosításához. Dunai márnázás befutó csalija a sajtok mellett.
Nieto Ramon