Pergess fluorocarbonnal
Megjelent: 2020. szeptember 22. | Forrás: Halmos Mihály

Mai cikkünkben az egyik legnépszerűbb és legmodernebb rablóhalas előkével foglalkozunk. Körül járjuk a fluorocarbon előkékkel történő pergetés célterületeit, megismerhetitek az alkalmazásának legfőbb praktikáit, a hozzá legjobban illő kötések és csomók fajtáit. De vajon csak divat, vagy tényleg a balinos és csukás szerelékek nélkülözhetetlen kelléke lett mára?


Extrém hosszú fluorocarbon előkével tettem láthatatlanná a csali előtti másfél méteres szakaszt.

Az egyszerűen csak fluoronak becézett láthatatlan előke mára a pergetés számos területén bevethető, akár az ultra light kategóriától egészen a harcsás, csukás nehézpergetésig van létjogosultsága. Az egészen vékony flourocarbonok a legvékonyabb fonott zsinóros domolykózás és sügéres pergetés eszközei. A 0,20-0,25-ös vastagság a süllő és balinpergető horgászatakor mutat számos előnyt a kapások számának növekedésénél, amikor is kb. egy méteres hosszban uni to uni kötéssel illesztjük főzsinórunkhoz kihasználva ugyan azt, mint domizásnál: a láthatatlanságát. A teljesen transzparens, 100% fluorocarbonok fénytörési mutatója a vízével megegyező, így az láthatatlan a legtisztább bányatavakban is. Én is évek óta használom őket, bátrabban, reménytelibben horgászom velük balinra és süllőre is. 


Mára a fluorocarbon zsinór egy biztos, nagyon stabil pont lett a pergető horgászok körében.

A csukahorgászatban a láthatatlansága mellett harapásálló funkciója van, a durva, mára már avétnak számító, a műcsalik mozgását hátrányosan befolyásoló olcsó drótelőkék helyett ajánlhatom az ötvenesnél nem vékonyabb fluorocarbonokat. Hogy miért ilyen vastag? Egyrészt a terhelhetőség miatt kell nagyobb halra számítva, hogy a legnehezebb körülmények között is helytálljon, másrészt, ami ennél fontosabb jelen esetben az a rendkívül szilárd anyagszerkezetéből adódó extrém kopásállóság. Nemcsak a csukafogak nyíró hatásának tud ellenállni, de a kagylós tereppel is megbirkózik, sokszor sokkal jobban, mint némelyik gyártó kimondottan kagylóállónak hirdetett zsinórja. 


Véletlenül se hazardírozzunk, minimum ötvenes (!) fluorót kell választanunk, ha házilag készítjük a harapásálló előkét csukapergetéshez.


Ennyi kiegészítő kell a fluoróból készített előkéhez, de azok minőségi cuccok legyenek!

A vastag fluorocarbonra először a krimpelő csövet húzzuk fel, utána a pergető gyorskapcsot.

Fluorocarbonunk rövidebb szárát vezessük vissza a csövön, figyelve arra, hogy a kapocs és a cső közötti szakasz távolságát pontosan állítsuk be a kívánt méretre.

A Wizard krimpelő fogója nélkülözhetetlen a műveletben. Erőteljes mozdulattal nyomjuk össze a csövet, ha kell többször is.

Az ellenkező oldalon egy megfelelő teherbírású forgót fixáljunk a fülbe, hogy akár Clinch csomóval rögzíthessük azt a főzsinórhoz.

A fluoro előke és a fonott főzsinór a híres unit to uni kötéssel köthető egymásba a legbiztosabban.

Az ötvenes, hatvanas, sőt hetvenes, 25-35 kilós szakítószilárdsággal rendelkező fluorocarbonok példásan ellenállnak bármilyen nyíró hatásnak. Élettartamuk azonban véges, erre nagyon oda kell figyelnünk a használatuk során! Aranyszabály, hogy minden egyes csukafogás után ellenőrizni kell a felületi épségüket, és a helyben, gyorsan, manuálisan végzett kézi szakítópróbát sem hagyhatjuk ki. Minden esetben (még akkor is, ha csak enyhén recés, vagy érdes a fogak nyírásától a felület) ki kell tennünk egy erőpróbának, mely nálam egy hirtelen megrántást, tépő mozdulatot jelent. Ha kiállja előkénk ezt a próbát, használjuk tovább. Sok esetben alig észlelhető apró sérülése van akár egyetlen hal után a fluoronak, de az már egy enyhe tépésre is elpattan, ami azért lehet, mert éles szögben, ráadásul mélyen nyírt bele aprónak tűnő, de mégis drasztikus sérülést a pengeéles csukafog. 

Ígéretes időszak az alkonyati időszak. Balin, süllő, de még akár csuka is jöhet.

Egy gyönyörű, száguldó ezüst torpedót állított meg a jól összehangolt szerelék.

Forrás: Halmos Mihály

CARP EXPERT HENGERES FORGÓ
550 Ft
Részletek
L&K DUO LOCK SNAP KAPOCS
450 Ft
Részletek
WIZARD FLUOROCARBON TRANSZPARENS ZSINÓR 20M
1 990 Ft
Részletek
WIZARD GRIZZLY KULCSKARIKA PEREMEZETT NICKEL
330 Ft
Részletek