Nem mindennapi aromák a mindennapi horgászatokhoz
Megjelent: 2020. május 09. | Forrás: Szabó Bence

Egy jól eltalált aromaválasztással lényegesen jobbak lehetnek fogási esélyeink bizonyos szituációkban. Persze túlzás lenne azt állítani, hogy a különféle esszenciák használata a siker alfája és omegája, azonban sok esetben bizony rengeteget jelenthet a megfelelő használatuk. Nem mindegy azonban, hogy mikor milyen jellemzőkkel bíró folyadékokhoz nyúlunk, hiszen a modern gyártástechnológiának köszönhetően már rendkívül széles a paletta, sok különböző hordozóanyagra felvitt aroma sorakozik a boltok polcain. Mi az idei évre teljesen újra gondoltuk az aromastratégiánkat és átalakítottuk azoknak a folyadékoknak a körét, amelyeket a horgászok részére kínálunk. Ebben az írásban azokkal az aromákkal foglalkozom, amelyek a 2020-as évben jelentek meg és váltak elérhetővé bárki számára! 

Az idén megjelent három termékcsalád tulajdonképpen lefedi a feeder horgászat teljes aromaigényét, emellett fontos megemlítenem, hogy a többi békéshalas horgászmódszer kedvelői számára is lehet fantázia az új folyadékjainkban. 

A 2020-as év 3 új Benzár aromája.

Method Spray-k

A sort egy ízig-vérig a töltögetős kosarakkal történő pecákhoz ajánlott folyadékkal indítom. Azonban ígérem, hogy a későbbiekben bemutatandó két másik aromacsalád túlmutat majd a method technikán!

A Method Spray-k egy rendkívül széles ízszortimentben érhetők el. 

A Method Spray aromák azoknak a termékeknek az egyre tágabb körét gyarapítják, amelyeket vásárlói kéréseknek megfelelően alkottunk meg. E folyadékok első mintadarabjait még valamikor tavaly télen, a versenyszezon indulása előtt kaptam készhez és igyekeztem sokféle szituációban meggyőződni arról, hogy valóban fogósak-e. Szerencsére nem kellett csalódnom, és a végül forgalomba hozott ízvariációk mindegyike megfordult már a kezemben idén is. 

A spray-s jellegű aromák adagolása a legkönnyebb! Fújhatók akár method,…

…akár bordás kosárra. Emellett kellemes meglepetéseket okozhatnak egy hosszú előkés pontyozás során is. 

Ezek a folyadékok nagyon tömények és fontos, hogy elsősorban a halak íz-, illetve illatérzékelő receptoraira hatnak. Természetesen mindegyik aroma színezett is, azonban fluo festék egyedül a csoki-narancsos típusba került. Tudom, csak marketing dumának hangzik, de előre sosem lehet tudni, hogy melyik íz fog működni közülük, így én mindegyik típust igyekszem magamnál tartani a methodos horgászataim során. Nem is tudnék egyet sem kiemelni, hiszen volt, hogy a halibutos működött délelőtt, majd délután ugyanott, ugyanazon a vízen már az eper-méz. Azt mindenesetre megfigyeltem, hogy azokon a tavakon, ahol sok a kárász és a keszegféle, esetleg a törpeharcsa, a két legbüdösebb típus általában a legfogósabb. Ezek a csípős kolbász és a red krill. Mindkettőt érdemes óvatosan megszagolni, mert nagyon ütősek! 

A szerelék bevetése előtt várjuk meg, míg az aromát elnyeli az etetőanyag, csak aztán dobjunk! 

A csípős vonal remekül tud szelektálni! 

Úgy vélem, olyan csalogatóanyagok ezek, amelyeket mindig érdemes magunknál tartani, hiszen használatukkal lényegesen jobbak az esélyeink egy kereső peca során, illetve jelentős pluszt adhatnak kiélezett versenyszituációkban is, amikor előfordul, hogy minden halért vért kell izzadni. A továbbiakban viszont jöjjenek azok az aromák, amelyek minden békéshalas horgász számára érdekesek lehetnek! 

Attraktor Aromakoncentrátumok

E folyadékok 250 ml-es kiszerelése arról árulkodik, hogy elsősorban az etetőanyagok és az egyéb, etetésre használni kívánt magvak, bojlik vagy pelletek aromásítására készültek és ez pontosan így is van. Könnyű, cseppmentes adagolást lehetővé tevő flakonjukból az értékes folyadékot adagolhatjuk akár az etetőanyaghoz, akár a megnedvesítésre használt vízhez, mivel az aroma nem kifejezetten sűrű, ezért nagyon könnyen eloszlik a szemcsék között. Állaguk azonban ne tévesszen meg senkit, töménységük ugyanis meglepően nagy, így csak ritkán van szükség arra, hogy a flakon teljes tartalmát ráöntsük egy zacskónyi etetőanyagra. Nekem az a tapasztalatom, hogy a tavaszi és a nyári időszakban egy kiló etetőanyaghoz maximum fél flakon elegendő az Attraktor Aromakoncentrátumokból, hiszen minél melegebb a víz, annál jobban, annál könnyebben terjednek az értékes íz- és illatanyagok a vízben. Télen persze más a helyzet, hiszen 10 Celsius fokos vízhőmérséklet alatt már gyakran a rendkívül töményen aromázott etetőanyagok használata vezet csak eredményre. De szerencsére ez az időszak még messze van!

Minden körülmények között használható, fogós aromák ezek!

Állaguk lehetővé teszi, hogy egyből a száraz etetőanyagra vagy pelletre vigyük fel őket,…

…de természetesen a bekeveréshez használni kívánt vízben is feloldhatók. 

Annyira széles ezeknek a folyadékoknak a választéka, hogy tényleg minden halfajhoz és időszakhoz megtalálhatjuk azt a variánst, ami a leginkább megfelelő. A tradicionális, édes ízek mellett, mint az eper vagy a méz, elérhetők a jól bevált halas, büdös típusok, mint a tintahal-polip vagy a krill, de létezik az Attraktor Aromakoncentrátumok között vajsavas, scopexes, parmezán sajtos és csípős fűszeres is. Persze mind a 21 ízt kategorizálni nem szeretném, azonban úgy gondolom, hogy aki végig futja a kínálatot, biztosan talál magának megfelelőt! 

Tényleg, szinte mindenféle etetőanyaghoz találunk ízben passzolót a szortimentben! 

Nekem a folyóvízi horgászataim során is bevált a termékcsalád parmezán sajtos tagja. 

Az év első márnáinak megfogásában is szerepe volt ennek az aromának.

Turbo Aromák 

Fontos tudni, hogy a fentebb bemutatott Attraktor Aromakoncentrátumok rendre jól szoktak működni, de előfordulhat, hogy töménységük nem elegendően nagy ahhoz, hogy meghozzák a várt sikert. Ez főleg abban az esetben történhet meg, ha csalink aromája nem elég erős és azt kellene valahogyan fokozni. Erre a célra már a korábbi években is kínáltunk egy termékcsaládot, a Method Smoke-okat, amelyek sűrű, tömény aromák, nemcsak ízzel, hanem színnel és jelentős vizuális attraktivitással is. Azonban ezektől is lényegesen koncentráltabbak a Turbo Aromák, amelyektől töményebb folyadék kötve hiszem, hogy létezik a piacon. Ezek ugyanis egy az egyben azok az ipari aromák, amelyeket aztán valamilyen hordozóanyagra felvéve és hígítva találhatunk meg a polcokon különböző márkanév alatt. Ebből már sejthető, hogy tényleg nagyon erősek! 

Kicsi a bors, de erős! Na, ez a mondás tökéletesen igaz a Turbo Aromákra. 

A flakon kialakítása lehetővé teszi az óvatos adagolást. 

Használatba vételükkel ennek megfelelően érdemes óvatosnak lenni. Nem vicc, tényleg csepegtetve célszerű adagolni őket. A csalira 1-2 cseppnél semmiképpen sem kell több, de egy zacskó etetőanyaghoz sem szoktam fél tubustól nagyobb mennyiséget tenni. Az elérhető típusok köre ezeknél az aromáknál is kellően széles, hiszen a 15 variáns között vannak édes és büdös, állóvízi és kifejezetten folyóvízi esszenciák egyaránt. Fontos tehát, hogy ezeket az aromákat is eredményesen használhatja minden békéshalas sporttárs, akár pontyra, akár keszegfélékre horgászik.

Csepegtetve érdemes adagolni a Turbo Aromákat, mert tényleg nagyon tömények! 

A sornak a végére értem. Igen, az újra gondolt aromapaletta 2020-tól 4 tagból áll, hiszen az egyik zászlóshajónk, a Method Smoke mellé a fentebb bemutatott 3 újdonság csatlakozott. Mivel mind a 4 termék alapvetően eltér a többitől, így úgy gondolom, hogy szinte teljes egészében le tudjuk velük fedni a békéshalas, elsősorban finomszerelékes technikák aromaigényét.

A megfelelő aromahasználat meghozhatja a sikert! 

Hogy jól gondoljuk-e? Ezt majd a horgászok, na meg a halak eldöntik! 

Szabó Bence


BENZAR MIX ATTRACTOR AROMAKONCENTRATUM 250ML
950 Ft
Részletek
BENZÁR MIX METHOD SPRAY 50ML
990 Ft-tól
Részletek
BENZAR MIX SERIA METHOD PRO CORN ETETŐANYAG - 800G
1 490 Ft
Részletek