Harcsalesen wobblerrel
Megjelent: 2018. augusztus 27. | Forrás: Halmos Mihály

Bizonyára sok olyan megszállott pergető horgász van, aki hozzám hasonlóan az UL domolykózás mellett, ha lehetősége engedi, bele-belekóstol a kategória másik végletébe, a wobbleres harcsaüldözésbe. Mivel sok időt töltök a vízparton, fürkészem a jeleket, s ennek köszönhetően egyre többet és többet raktározok el a fejemben, időpontokról, helyekről, időjárási viszonyok összefüggéseiről. Kalkulálok a várható halak méreteivel, és az adott víztípus legfogósabb crankbaitjeivel indulok harcsázni.

Nádszeglet tele élettel. A nádfalak takarásában a sok kishal a legnagyobb ragadozókat is mágnesként vonzza

Az alkonyati fürkészések sok-sok információt adnak. Ahogy csökken a fény a víz fölött, úgy lesznek egyre árulkodóbbak a jelek. Mint a macska, úgy lopakodok a parton, fejlámpámat is kikapcsolom, csak a vörös, vagy a kék színt használom ha nagyom muszáj a vízre vetni némi fényt az eligazodáshoz.

Előfordul, hogy éjjel számítunk rájuk, de mégis valamiért nappal sikerül megfogni…

Legegyértelműbb jelei a tartózkodási helyének a jól ismert harcsaforgások, és persze a rablásai. Erejét nem szabad alábecsülnünk, még a kisebb példányoknak sem. Megbízható, minőségi, kellőképpen erős pergető bot kell egy hozzá hasonló orsóval, melynek a fékje semmilyen körülmény között nem tapad le! (Az orsónk tárolásánál célszerű a féket teljesen kilazítani, hogy a lamellák indokolatlan tartós összepréselését elkerüljük!) Harcsapergetéshez könnyű, erős, rugalmas botot válasszunk, érzékeny spiccel, hiszen kisebb csalikat is dobhatunk.

A legerősebb ET. Spin Blade az új szériából. Egy ötezres Banax Irissel meglepően könnyen kezelhető, élvezetes és szerethető kombó, ráadásul az erőtartalékok is óriásiak

A bot, amelyben soha nem fogunk csalódni. Ezt a tudást, ezt a minőséget ennyiért sehol nem kínálják! A Spin Blade pergető bot egyértelműen felsőkategória. Mindent tud ebben az osztályban, ami a harcsapergetéshez kell

A 2,40-es Blade 80-150 gramm dobósúly tartományban rendkívül határozott, kőkemény pálca, ami borzasztóan terhelhető. Mégis kezes bárány, nemcsak jól, de pontosan is lehet vele dobni a wobblert, a kisebb (akár hat centis) csalik veretését, mozgását is élesen közvetíti. Markolata kézbe simul, tökéletes az ergonómia. Ezzel a bottal nem létezik lehetetlen.

Összhangban, egyensúlyban a felszerelés. A könnyűsége senkit ne tévesszen meg, irgalmatlan erőt fejthetünk ki vele!

A cserélhető végsúllyal a bot legoptimálisabb kiegyensúlyozását érhetjük el. Minőségi illesztés, tökéletes kötések és egytalpas gyűrűsor a régi széria Low Rider-jei helyett.

A gagyi, indokolatlanul vékony, vagy csupán silány minőségű zsinórokat mindenki felejtse el! Szándékosan nem használtam az olcsó kifejezést, ugyanis a méregdrága zsinórok között is van bőven használhatatlan. Kapitális egyedekre számítva a bevonatos Excalibur Catfish Braid, vagy a Koós Monster Braid megbízható választás, kisebb egyedekre (15 kilóig) számítva jó eséllyel bízhatunk a 0,35-ösnél nem vékonyabb monofil zsinórokban is.

Joggal lehet bízni az ET Specialist Catfish-ben. Hihetetlenül erős, kopásálló és a pergetéshez kellőképpen lágy zsinór!

Jómagam a látott jelek alapján elegendőnek tartottam a 0,40-es monofil használatát. Akadókra a közelben nem számíthattam, a harcsák a befolyó környékét nézték ki maguknak, ahol a bezúduló friss víz helyben tartotta a kishalakat, főként a tenyérnyi kárászok sokaságát.

Minden víznek megvan a maga harcsás wobblere, ami általában a crank típusból kerül ki rendre. A Tiszán például a tízes Salmo Skinner volt favorit a nyolcas felúszó Perch mellett, de az új Whacky is csodára képes már!

Sokan a kétrészesekre esküsznek - közöttük én is - folyókon és állóvízen egyaránt, hetes Frisky nélkül nem indulok el harcsázni!

Hatos mélyretörő Hornetek a harcsázás nagyágyúi!

A wobbler dobhatósága, mozgása közel sem elhanyagolható tényezők. A duci crank-ek kicsi légellenállása csak előny dobásnál, ellenben a mélyretörő változatok hosszú nyelve akadályozza a sokszor értékes plusz méterek megtételét. Összességében elmondható, hogy a Frisky és a Hornetek által kibocsátott rezonancia már lassú bevontatás mellett is rendkívül figyelemfelkeltő.

A két, két és fél méterre küldhető hatos Hornet a mélyebb régiók siker csalija. A harcsáknak és a rájuk pergetőknek is legenda: a rákmintás Salmo Hornet 6 RCW
Mélyre küldhetjük és biztonságosan átkopogtathatjuk a medret az SDR típusokkal. Kapcsokból csak a legerősebbeket válasszuk: 1/0-s hengeres forgó a wobbler előtt!

A hajnali forgások egyértelmű jelek voltak a befolyónál, annak is a bal oldalán, az elvágó víz határát céloztam a hetes Friskyvel. A pálya „pihentetésére" szükség volt, mert az első dobások nem hoztak kapást. Négy dobás után 15 perc szünet következett, de közben a vízről nem vettem le a szememet. A türelem és a kivárás megjutalmazott, a szünet utáni második bevontatásra érkezett az erőteljes kapás.

Domolykókhoz szokott kézben a gyönyörű harcsa, nagy élmény volt!

Forrás: Halmos Mihály

CARP EXPERT HENGERES FORGÓ NICE KAPOCCSAL
550 Ft
Részletek