Domolykók aszály idején
Megjelent: 2022. augusztus 17. | Forrás: Ország Bálint

A jó cikk egy hatásos címmel és egy érdeklődést felkeltő bevezetéssel kezdődik. Sokszor gondolom magamban amikor leülök a gép elé a közel 30 °C-os szobában, hogy bárcsak így kezdhetnék én is végre egy írást, nem pedig azzal, hogy a fél éve tartó csapadékhiányról és az emiatt bekövetkező rekord alacsony vízállásáról panaszkodnék. Előbbi még várat magára egy darabig, utóbbinál pedig bemutatom, hogy hogyan csalom horogra a domolykókat aszály idején…

Történelmi nyarat élünk az időjárás szempontjából is. A borzasztó hőhullámok miatti melegrekordok és a sivatagi klímára emlékeztető éjjeli hidegrekordok igen megviselnek minden élőlényt. A csapadékhiány pedig katasztrófa filmekbe illő jeleneteket rendez a folyókon, tavakon. Az én kedvenc vizem a valaha mért legalacsonyabb vízállás felé halad, sok helyen csak bokáig ér a víz. Ebben az időszakban egyértelműen a mélyebb részeket kell felkeresi halfogás reményében, azonban érdemes nyitott szemmel járni a parton, mert sok jó szakaszt lehet felfedezni a későbbi normál vagy magas vízszint idejére.

Szinte patakká zsugorodott a kedvenc folyóm.

Halfogásra szinte csak a mélyebb részeken van esély.

Nem mindegy a napszak sem, hiszen napközben (a lombok ellenére) a sugarak teljesen átvilágítja az egész vízoszlopot. Ekkor maximum a domolykók látványát élvezhetjük, mert egy- két esetet kivéve nem igazán lehet horogra csalni őket. Nem mellesleg ezzel is páratlan élményeket lehet szerezni: olyan, mintha egy nagy akváriumot figyelnénk. Ha lehetőségünk van rá, akkor mindenképp alkonyatra vagy sötétedés környékére szervezzük a horgászatot, sőt megéri az éjszakába is belenézni.

Megéri az éjszakába is belenézni.

Erdei cserkelés révén nem használok hosszú botot, a régóta jól szolgáló WIZARD SAMURAI SPIN-t szerelem fel szinte minden alkalommal. Ehhez jól párosul az új, zöld- arany színekben pompázó WIZARD EDGE orsó 2000-res méretben. Az alacsony tömeg, a pontos zsinórvezetés és könnyed futás mellett a megbízható fékrendszerre is nagy szükségem van, ugyanis a sekély vízben védtelenül úszkáló táplálék- imitációkat elemi erővel ragadják el az éhes domolykók. Egy rosszul beállított vagy le- letapadó fék miatt ilyen szituációkban sok halat el lehet veszíteni, én már csak tudom.

Régóta jól szolgáló WIZARD SAMURAI SPIN botom.

Varázspálcának is lehetne hívni.

Zöld- arany színekben pompázó WIZARD EDGE orsóm.

A megbízható fék jól jön, hiszen a halak elemi erővel ragadják el a csalit.

Az orsó dobjára WIZARD MXT8 BRAID fonott zsinórt tekertem fel 6-os átmérőben, illetve szokásomhoz híven egy darab WIZARD fluorocarbon előkét is beiktattam a BLACK FIGHTER NICE kapocs elé. A halak mérete ugyan nem indokolja a fonott zsinórt, de nyújthatatlansága miatt azonnal lehet reagálni a kapásra és a víz alatti akadók koppanását is közvetlenül lehet érezni a kézben.

A halak mérete nem indokolja a fonott zsinórt, de így a kapásra azonnal lehet reagálni.

Szokásomhoz híven egy darab WIZARD fluorocarbon előkét is beiktattam a szerelékbe.

Ő is gyanakvás nélkül vette le a csalit…

...pont mint a kistestvére.

A megfelelő felszerelés összeállítása mellett ugyanilyen hangsúlyt kell fektetni az alkalmazott műcsalira is. A SALMO bőséges kínálatából számomra a leginkább bevált wobbler a RATTLIN HORNET SHALLOW 3,5 centis változata élethű cserebogár mintázattal (RLC), de nem lehet elmenni szó nélkül a SALMO TINY lebegő és süllyedő változatai illetve a teljesen felszíni LIL’BUG mellett sem.  

A SALMO kínálatában sokféle wobbler kapható „patakpecára”…

…melyek közül a cserebogár RATTLIN HORNET SHALLOW a kedvencem.


A KAMASAKI merítővel kényelmes, biztonságos és hakímélő a kiemelés. 

Talán már nem kell sokat várni a csapadékos időszak érkezéséig, addig viszont reménykedem, hogy biztonságban átvészelik a halak ezt a nyarat és sikerül még néhány példányt ideiglenesen a partra segíteni. Az étvágyukból mondjuk arra következtetek, hogy egyenlőre remekül érzik magukat az aszályban is.

Ég a napmelegtől az orsó hajtókarja, tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta.

Írta: Ország Bálint

Fotózta: Ország Bálint

Salmo LilBug 3 cm
3 390 Ft
Részletek
SALMO RATTLIN HORNET SHALLOW
3 690 Ft-tól
Részletek
Salmo Tiny 3cm, S,F
3 390 Ft
Részletek
WIZARD EDGE ORSÓ
24 990 Ft-tól
Részletek
WIZARD FLUOROCARBON TRANSZPARENS ZSINÓR 20M
1 990 Ft
Részletek
WIZARD MXT8 BRAID SÖTÉTZÖLD FONOTT ZSINÓR 150M
8 290 Ft-tól
Részletek
WIZARD SAMURAI SPIN PERGETŐ BOT
16 990 Ft-tól
Részletek