Cserkelés domolykóra Salmo wobblerekkel
Megjelent: 2021. június 30. | Forrás: Szebenyi Péter

Ha a domolykók és a köztem lévő korábbi kapcsolatra gondolok, akkor mindig a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász esete jutot eszembe. Hisz szegény narancs sipkás mese hősünk nap mint nap látta a halat, de megfogni nem tudta. Csúnyán kinevették minden próbálkozását.

Így jártam én is évekig a domikkal. Láttam őket, de minden próbálkozásom kudarcosan eredmény nélkül ért véget! Szerencsére ez a múlt és megosztanám Veletek a receptet amivel orvosolni tudtam ezt.


Szerelés

Botunk rendelkezzen kellően érzékeny spiccel amivel a kis csalik is finoman vezethetőek, de mégis legyen gerices, hisz egy agresszíven védekező halfajt akarunk eredményesen partra segíteni. Mindeképpen „A” akcióban gondolkodjunk. 

Vékony, 0,06-0,10 mm vastagságú lehetőleg kevésbé rikító fonott zsinórunk fog nyúlás mentes közvetlen kapcsolatot bíztosítani köztünk és a csalink között.

Fluoro carbonunk vastagsága és szakító szilárdsága alkalmazkodjon a fonottunk paramétereivel. A hosszával ne spóroljunk. Maximalizáljuk annyiban amivel még pontosan tudunk dobni. Mégis azt javaslom, hogy 80-100 cm alá ne menjünk, hisz a domolykó támadás előtt hajlamos a csali elé „rohanva” megfigyelni annak biztonságosságát. Rendszeresen 120-150 cm-es előkékkel horgászok.


Cserkelés és csalik

Árnyékunk soha ne vetődjön a vízre. Leendő zsákmányunk kiváló látásával észrevesz minket és az a szakasz az adott napra már eredménytelen lesz. Csaliválasztásban figyeljük meg az aktuálisan vízbe pottyanó rovarok fajtáját és szinét. Közvetlenül a tilalom előtt és után a cserebogár mintázat jött be nálam. Ősszel a rikító piros és sárgas színek az eredményesebbek. Küsz ívásakor a Salmo Sparky Shad-ekkel többször is kiváló hatást értem el.


Salmo domis seregem. Szemből karakteres ábrázatúak a Lil’Bug-ok.

Ovis domik szeretik a bogarakat.


A nagyobb példányok már óvatosabbak, de a lil’bug a sikerünk egyik kulcsa lehet.

Ha pedig igazán kitartóan űzzük, akkor egy hasonló példány lehet a jutalmunk. Őt az autópálya híd lábai mögé bújva tudtam becserkelni. Izgalmas lopakodás és egy heves, felszerelést és horgászt nem kímélő fárasztás eredménye lett ez a közel másfél kilós domolykó.

Ahogy teltek az évek és felvettem a fejlődő technikával a tempót, sikerült kifejlesztenem egy olyan szerelést, cserkelési technikát, vezetési stílust, és végül (talán ami a legfontosabb) egy csali választási metódust amivel domolykó kergetése terén Nagy Ho-Ho-Ho Horgászból sikerült a már jól ismert „Horgász a pácban” című film főszereplőjévé, Blaireau-vá fejlődnöm.

Forrás: Szebenyi Péter

Salmo LilBug 2 cm
3 390 Ft
Részletek