Vajsavas method
Megjelent: 2020. július 25. | Forrás: Frankó Zoltán

Igen sűrű az idei versenyszezon a megkésett kezdés okán, így az utóbbi hetekben nem volt idő a lakóhelyem környéki tavak horgászatára. Most egy röpke kéthetes versenyszünet lehetővé tette ezt is. Óva intettek horgásztársaim attól, hogy meglátogassam a helyi egyesületi tavat. Törpe, törpe és törpe mindenre a felmelegedett júliusi tóban. Finom szerelékkel, apró pellettel, csemegekukoricával ne is próbálkozzak! - mondták. 

Sokéves tapasztalatból tudtam, ebben az időszakban a ráérő, főként idősebb kollégák erjesztett kukoricával etetnek és horgásznak naponta ugyanazon a helyen és fogogatnak a pontyokból, amurokból türelmesen üldögélve.

Megpróbálom a vajsavas methodot! - született meg a gondolat a fejemben. Este bekészítettem a Pro Corn etetőanyag N-butyric (vajsavas) változatát és a Method Smoke Wafter Dumbell csalik vajsavas ízesítésű 6 és 8 mm-es fajtáit, valamint egy N-butyric aromakoncentrátumot.

Csalik és apróságok. A method peca egyszerűsége kézzel fogható.

1 kg Pro Corn N-butyricot kevertem be.

A törőszita otthon maradt, ezért lassan adtam az etetőanyaghoz a vizet, majd pihentetés után a vödör oldalán kézzel átdörzsöltem, így pont jó lett. Aranysárga színű, enyhén vajsavas illatú etetőanyagot kaptam. Az aromakoncentrátumból nem tettem bele, hozzáadni mindig lehet, kivenni nem, a halak reakcióját pedig még nem ismertem.

Mindig többféle gumírozott, a halakat védő merítőhálót és legalább két merítőnyelet hordok magammal. A halak várható méretéhez igazítom, melyik méretet csavarom a nyélre. Gyakran a legnagyobb és egy kisebb fejet is összerakok és a szükségeset veszem fel. Így nagy halnál sincs gond, de egy dévérkeszegért se kell hajolgatni egy mély hálóba.

Az aromakoncentrátumból pár csepp került a kosárra 4-5 dobásonként, ennyi elegendőnek és hasznosnak tűnt.

Kedvenc csalimmal egy 6 mm-es mangó-n-butyric pellettel kezdtem a horgászatot 12-es Benzár Method horoggal.

Kissé elkeseredve tapasztaltam, hogy meg sem áll a spicc, „valakik” meglepték a kosarat, majd gyorsan meg is lett az első törpeharcsa, majd a második az előkébe csavarodva, majd a harmadik kívülről akadva. Ekkor megcsappant rendesen az önbizalmam, de természetesen dobtam egy negyediket is. Láss csodát a kapást követően egy dévér siklott felém, ez már jobb gondoltam. 

Az első dévér. 

A nyerő dévér csali.

Az ilyen dévérekre öröm pecázni finom methoddal.

A dévérek szépen átvették a törpék helyét, hét törpe mellé 16 dévér érkezett. Dévérekre nem számoltam eredetileg, de ezek szerint megszokták az erjesztett ízeket.  Igazából pontyot szerettem volna fogni, így újra változtatnom kellett.

Kötöttem egy előkét 10-es horogra, amelyen a csalit 2 cm-rel elengedtem a horogtól. A 6mm-es pelletet pedig 8 mm-re cseréltem.

Az előke csere hatására csak a spicc rezdülései, apróbb rángásai jelezték a dévérek jelenlétét, megakasztani nem bírták magukat a nagyobb és a horogtól messzebb lévő csalin. Mindig mellettem van egy stopper, így látom, mennyi idő után jelentkezik kapás. Éppen 7 percet vártam türelmesen, amikor határozottan tekeredett el a spicc, szép kárász érkezett.

Ez a kárász az előkecserének volt köszönhető. Jól látszik a messzebb engedett csali.

Egy másik félkilós. A kárászok a maguk lassabb tempójában, de szépen eszegettek.

A horgászat harmadik órájában végre beköszönt az első ponty.

Egy tükrös is elcsavarta a botot.

A két ponty után fogtam még néhány kárászt, majd letelt a rövid reggeli horgászatra szánt idő. A kárászok, pontyok horgászatához a mangó-vajsav és scopex-vajsav ízű pelleteket váltogattam, mindkettővel fogtam. A törpeharcsák kevésbé szeretik a vajsavas ízvilágot, de döntően a gyors horgászattal odacsalt dévérek, kárászok, pontyok zavarták el őket, az előkecsere pedig jó választás volt a halak szelektálásához.

Makó, 2020. 07.16.

Frankó Zoltán

Energofish feeder Team

BENZAR METHOD ROUND FEEDER HOROG 8 DB/CSOMAG
790 Ft
Részletek
BENZAR MIX ATTRACTOR AROMAKONCENTRATUM 250ML
950 Ft
Részletek
BENZAR MIX METHOD SMOKE WAFTER DUMBELLS 6MM
1 390 Ft
Részletek
BENZAR MIX SERIA METHOD PRO CORN ETETŐANYAG - 800G
1 490 Ft
Részletek
CARP EXPERT ORIGINAL GUMIROZOTT MERÍTŐHÁLÓ FEJ - 60*50 CM
4 590 Ft
Részletek
CARP EXPERT PRO METHOD ADVANCE GUMIROZOTT MERITŐFEJ
5 190 Ft
Részletek
CXP METHOD FEEDER HANDLE RAKÓS MERÍTŐNYÉL
6 790 Ft
Részletek
KAMASAKI BIG CARP GUMIROZOTT MERITŐFEJ
4 590 Ft
Részletek