Pergetés gébre
Megjelent: 2022. augusztus 13. | Forrás: Ország Bálint

Akik rendszeresen követik írásaimat, már sokszor láthatták, hogy nagy megszállottja vagyok az Ultra Light pergetésnek Olyannyira kedvelem ezt a módszert, hogy gyakran kerülnek olyan fajok is a célhalaim közé, amelyek nem kifejezetten ragadozó életmódot élnek és nem ezzel a technikával lehet őket a leghatékonyabban horogra csalni. A nyári ínséges rakparti horgászatok alkalmával sokszor úgy lefinomítottam a felszerelést, hogy egyszer csak azon vettem észre magam, hogy már tudatosan a kövek között bujkáló gébekre horgászom....

A száraz tavasz és a rekord aszályos nyár sajnos megtette hatását a folyóinkon. Szegednél a Tisza is igencsak visszahúzódott, ami nagyon megnehezítette a parti pecások helyzetét. A vízszint csökkenésével "épültek le" az én horgászataim is olyannyira, hogy zsinórban jó pár alkalom volt, aminek betli lett a vége. Valamit tennem kellett, halat akartam fogni a rakparton, de be kellett látnom, hogy a legtöbb pergetve fogható faj eltűnt a sekély és forró víz miatt. Egyet kivéve, ami nem más, mint a folyami géb.

A rakpartról a vízzel együtt a ragadozó halak is eltűntek, kivéve a gébeket.

Ahhoz hogy a gébhorgászat igazán szórakoztató legyen elengedhetetlen egy rövid, lágy pergetőbot, hiszen apró halakat apró csalikkal próbálunk becsapni. Ehhez megfelelő az L&K Perch Blade 180 centis hosszban, ami rendkívül érzékeny tűspiccével és nem hétköznapi nyélkialakításával közvetlenül a tenyerünkbe közvetíti a gébek „erőteljes” rávágásait. 

Ahhoz hogy élvezetes legyen a gébhorgászat elengedhetetlen az UL bot.

Annak ellenére, hogy az orsó nincs kitéve nagy terhelésnek, mégis precíz szerkezettel vágtam neki az ilyen horgászatoknak, ugyanis csak maximum 1 grammos össztömegű csali „húzza” a zsinórunkat a másik végén. Ekkor pedig nem lehet azt rendesen kifeszíteni, így egy laza zsinórt kell gubancmentesen visszacsévélni, amire nem minden orsó képes. Ezért választottam a WIZARD EDGE 2000-res változatát.

Nem nagy a terhelés, mégis precíz orsót érdemes választani.

Elvárás a vékony fonott zsinór is, amely kiválóan közvetíti a gébek kapásait, illetve a kövek közötti csalivezetést is biztonságosabbá teszi. Igaz nem csukázásról van szó, de az éles sziklák dörzsölő hatása miatt érdemes egy rövid fluorocarbon darabot is beiktatni a végszerelékbe.

Elvárás a vékony fonott zsinór is…


...pont úgy, mint a fluorocarbon előke.

A gébre való pergetés nem egy bonyolult horgászat, azonban rendkívül magas szintű koncentrációt igényel. Igaz agresszívan támadják a csalit, de ha túl hirtelen bevágunk, akkor legtöbbször kirántjuk a gumit a pici szájukból, ha viszont sokáig hagyjuk, hogy játszanak vele, akkor simán beviszik a kövek alá a végszereléket így okozva elakadást. Kulcsfontosságú a lassú, pöcögtetős csalivezetés ami akkor igazán hatékony, ha az elugrasztások között néhány másodpercet hagyjuk pihenni a plasztikot a fenéken. Ha már szóba került, írnék a szerelékről és csaliról is. Első gébeimet pici jig horogra tűzött twisterrel, twister darabokkal fogtam, azonban a kapás és a megakasztás aránya eléggé siralmas volt.

Az első gébeimet apró twisterrel, twister darabokkal fogtam… 


...de ritka volt a jó akadás.

Legtöbbször csak véletlenszerű külső akadással sikerült lelepleznem a ráncigálás elkövetőjét, ezért másfajta szereléket kellett alkalmaznom. A sok rontott kapás után tértem át a horogelőkés végszerelékre, ami már lényeges javulást hozott. Ez egy 000 méretű L&K DUO LOCK SNAP kapocsból, néhány sörétólomból és előkötött EXCALIBUR NASE horogból állt. A kövek között van bőven beszakadás, így nem érdemes bíbelődni a horogkötéssel, az ENERGOTEAM kínálatában nagyon sokféle, jó minőségű előkötött horog elérhető.

A sok rontott kapás miatt tértem át erre az egyszerű végszerelékre.

A kapocs segítségével villámgyors a horogelőke csere.

Az ENERGOTEAM kínálatában nagyon sokféle, jó minőségű előkötött horog elérhető.

A kezdetek után a csalin is finomítottam, így kerültek a látómezőmbe a BENZAR JELLY csaliimitációk. Ezek megszólalásig hasonlítanak az élő társaikra, azonban mégis sokkal tovább eltarthatóak, nehezebben szedik le a horogról a halak és közel olyan fogósak, mint a „hús- vér” csontik, szúnyoglárvák vagy giliszták. 

A twistereket hamar lecseréltem BENZAR JELLY csaliimitációkra.

Szinte elmásznak a kezemből.

Attól nem kell tartani, hogy a dobozban bebábozódnak.

Jogosan merülhet fel a kérdés a Kedves Olvasóban a cikk végén, hogy ugyan ennek mi értelme, mi a jó ebben? Én azért élvezem a gébre történő pergetést, mert egy sok kapásos, sokhalas horgászatról van szó. A gébek elemi erővel támadják a műcsalikat, egyáltalán nem óvatosak, nem finnyásak, azonnal megpróbálják begyűrni apró szájukon a táplálékutánzatot. Arról nem is beszélve, hogy a tapasztalt süllőhorgászok állítása szerint az egyik legfogósabb halszeletet a gébekből lehet szabni, ezért érdemes télire lefagyasztani a zsákmányból. Így hát, ha kedvenc ragadozóimat nem tudom horogra csalni, előkapom az UL felszerelést és nagy lelkesedéssel elkezdek pergetni gébre.

A gébhorgászat sok kapással és sok fogással jár.

Olyan csúnya, hogy már szép!

Ha kedvenc ragadozóimat nem tudom horogra csalni, akkor nagy lelkesedéssel elkezdek pergetni gébre.

Írta: Ország Bálint

Fotózta: Ország Bálint

EXCALIBUR KÖTÖTT HOROG BOLO, RED
790 Ft
Részletek
L&K DUO LOCK SNAP KAPOCS
450 Ft
Részletek
L&K FLUOROCARBON BEVONATOS RAGADOZÓS ELŐKEZSINÓR 10M
1 190 Ft-tól
Részletek
WIZARD EDGE ORSÓ
24 990 Ft-tól
Részletek
WIZARD MXT8 BRAID SÖTÉTZÖLD FONOTT ZSINÓR 150M
8 290 Ft-tól
Részletek