Match botos keszegek és kárászok
Megjelent: 2019. április 05. | Forrás: Frankó Zoltán

Tavasz van, a melegedő idő a partközelbe, a tavak, holtágak, csatornák sekélyebb területeire csalja a halakat. Itt sokféle táplálékot találnak, napoznak, érlelik az ikrát, készülnek a nászra. A kora tavasz igazi lehetőség a finom úszós horgászatra. Egy jó match botos szerelékkel a keszegek, kárászok és a beugró pontyok egyaránt megfoghatók. De mi is szükséges ehhez? Erről szól ez az írás, melynek elkészítéséhez a Szeged melletti Gyálai Holt-Tisza Sárgás szakaszán horgásztunk Jéger Szabolccsal.

Kell egy jó bot, nekem ez a Benzár Elit match.

Szükséges apróságok: 0,18-as süllyedő főzsinór, előkezsinór, horgok, úszórögzítő adapterek fix és csúszó szerelékhez, ólomkészlet, forgókapcsok, ólomleszedő.

Úszók: test nélküli és testes wagglerek. Erősebb áramlásban, szeles időben, nagyobb távolságra használjuk a testes wagglereket. A képen Joker Fantastic és Professional úszók.


Tipp: Mindig a távolsághoz válaszunk úszót, az a jó, amellyel legalább 5-7m-rel túl tudunk dobni a horgászat helyén, így képesek leszünk 2-3 tekeréssel és egy finom spicc rántással a víz alá elsüllyeszteni a zsinórt.

Antennák minden helyzetre.

A partmenti 1-3 méter mély területeken fixen szerelt waggler úszóval horgászom.

Tipp: A fix úszós szerelék finomabb, kevesebb ólom szükséges a zsinóron, biztosan beáll a kívánt mélységre. A jelző ólom az úszó antenna teherbírásához igazodjon, így lesznek látványos kapások! A csúszó szereléknél legalább 2-3g ólom szükséges a biztos és gyors ereszték beálláshoz. A horgot és az előkezsinórt hangoljuk a várható halakhoz. Általában 12-es előkén 14-es horoggal kezdek, majd igazodok a halak aznapi viselkedéséhez. Az előke forgókapocshoz csatlakozik, mely a jelző ólmot is helyettesítheti és megakadályozza az előke becsavarodását, használjunk 10-12-es méretet, ezek jobban forognak, mint a nagyon picik.

Az erre a napra választott etetőanyag keverék: Benzár Mix verseny speciál fekete és barna, piros pastonchino. Ezt az összeállítást csoki-narancs aromával tettük teljessé.

Bekeverési tanácsok a csomagoláson.

Fekete és barna verseny speciál 2:1 arányban. Tartalmas, keszeges-kárászos etető.

Az édes csoki narancs aroma a bekeveréshez használt vízbe kerül.

A sűrű és ízletes, minden békés hal figyelmét felkelti.

Az etetőanyagot mindig törjük át, legyen laza, könnyen bomló, de kemény gombóccá gyúrható! Igyekezzünk olyan távolságot választani, ahová a teniszlabda nagyságú alapozó és a diónyi-tojásnyi ráetető gombócokat pontosan tudjuk bejuttatni kézzel vagy csúzlival.

A kész, áttört etetőhöz tegyük a pastonchinot.

A kész etetőanyag, homogén, látványos és ízletes.

Csonti, pinki, báb, giliszta és Jelly baits csalik, amelyek változatosabbá teszik a csalizást, ha kell, pótolják az élőt.

Tipp: Az etetőanyagba is kerüljön kevés fojtott csonti, pinki, vágott giliszta.

A csúzlik hasznos kiegészítők. Az etetőanyag, a csonti, a magvak bejuttatásához használjuk őket.

A lőtt csonti gyakran hoz jó eredményt, ehhez csak egy jó csontis csúzli kell. A képen a Carp Exper médium csontis csúzli, mely ezen a napon a megfelelő méret volt.

Tipp: A folyamatosan, pár szemenként lőtt csonti víz közé csalja a halakat, látványos emelős kapásokkal jelentkeznek.

Csalizás: az 1-2 orrba tűzött élő csonti színes Jelly Baitsel együtt gyakran eredményes.

Az egyik kedvencem a narancssárga baby worm.

Tipp: Az ereszték beállításnál vegyük figyelembe a várható halakat, azok viselkedését: a fenéken keresgélő nagyobb dévérek, pontyok hosszan lefektetett előkét igényelnek, a kárászok, bodorkák gyakran az érintőre vagy fenék felett 1-3 cm-re beállított csalit veszik fel szívesen. A keszegek időnként elemelkednek a fenéktől, ilyenkor vízközt megfogják a csalit, az úszó be sem tud állni, ekkor vegyük rövidebbre az eresztéket és húzzuk szét az ólmozást.

Az ereszték beállításához összehúzom az ólmokat, így pontosan az előke fekszik a fenéken, amikor megvan a mélység, ezt ezután tetszés szerint állíthatjuk.

A 10-15 méteres távra kézzel dobom a teniszlabda méretű alapozó gombócokat.

Az alapozó etetéshez az úszót az összehúzott ólmokkal a fenékhez rögzítjük, így biztosan nem mozdul el közben.

A horgászathoz már széthúzhatjuk az ólmozást.

A csalikat, etetőanyagot készítsük kéz alá.

A fényképek készítésének napján ilyen dévérkeszegeket fogtam.

A kárászok is egyenméretűek voltak.

Egy másik kárász.

Minden hal azonnal visszanyerte a szabadságát.

Frankó Zoltán
Energofish Feeder Team

CARP EXPERT ÁTLÁTSZÓ SZILIKONCSŐ
550 Ft
Részletek
CARP EXPERT CSÚSZÓ FÉM ÚSZÓKAPOCS
550 Ft
Részletek
CÉRNAÜTKÖZŐ ET
210 Ft
Részletek
CRALUSSO HENGERES FORGÓ
590 Ft-tól
Részletek
ET Waggler úszórögzítő
450 Ft
Részletek
EXCALIBUR BREAM COMPETITION HOROG
590 Ft
Részletek
JOKER FANTASTIC WAGGLER -1
1 590 Ft
Részletek
JOKER PROFESSIONAL-5
1 550 Ft
Részletek
ÓLOMKÉSZLET SB-90G KEREK
1 050 Ft
Részletek
ZSINÓR ET POWER WAGGLER 150M
660 Ft-tól
Részletek