Így tárold csalijaid és felszerelésed!
Megjelent: 2019. január 28. | Forrás: Szabó Bence

Az élet minden területén, így a vízparton is igaz, hogy a rendszer, a rendezettség nagyon fontos kritériuma a sikeres horgászatnak. Különösen így van ez a versenyhorgászatban, ahol minden apró hiba vagy figyelmetlenség súlyos pontokba kerülhet. Nekünk, versenyhorgászoknak rendkívül fontos, hogy felszerelésünket mindig biztonságban tudjuk, valamint az is, hogy csalijaink a lehető legpraktikusabb módon legyenek tárolva és elhelyezve a tálcán. Aligha tévedek azonban, ha azt mondom, hogy egy gyors, hétköznapi peca során legalább ennyire fontosak a fentebb említett tényezők. Ebben az írásban szeretném bemutatni azokat az eszközöket, amelyek az én életemet is megkönnyítik a vízparton vagy épp az oda vezető úton!

Energoteam Outdoor merev falú botzsák

Természetesen mielőtt rátérnénk a vízparti praktikum biztosításának eszközeire, még el is kell jutnunk oda! A botok, különös tekintettel, az orsóval szerelt botok szállítása egy gyakran előkerülő téma a közösségi média felületek tematikus horgászcsoportjaiban. Sokan alkalmazzák azt a módszert, hogy minden horgászat végén leveszik az orsót a botról és külön-külön szállítják azokat, de valljuk be, ez egy rendkívül időigényes művelet, amelyre sokan, köztük én is, sajnálják az időt. Az orsóval szerelt botok azonban csak nagyon kevés merev falú botzsákban férnek el kényelmesen, így sokan, kompromisszumos megoldás gyanánt, a nem merevített bottartókat választják. Kellő odafigyeléssel ugyan ezekben is biztonságos a szállítás, mindazonáltal közel sem nyújtanak olyan védelmet, mint egy merev zsák.

Az ET Outdoor merev falú botzsákok két méretben, 140 és 165 cm-es hosszban érhetők el. Előbbi a rövidebb, utóbbi pedig a hosszabb, távdobó feeder és bojlis botok szállítását is lehetővé teszi.

Az Energoteam Outdoor merev falú botzsákok csak idén, alig egy hónapja jelentek meg, de mintadarabjaikat már bő egy éve használom nagy megelégedéssel. Bár csak kettő tárolórésszel rendelkeznek, néhány ötletes és praktikus megoldásnak köszönhetően akár négy, orsóval szerelt horgászbot biztonságos szállítását is lehetővé teszik. Ennek az az oka, hogy a zsákok középső része, tehát az, ahol az orsók helyezkednek el, jóval szélesebb és magasabbra érő, mint egy hagyományos, merevített bottartó esetében, így egy tárolórészben egyidejűleg akár két felszerelés is kényelmesen elfér. Mindössze annyit kell tennünk, hogy az egyik botot fejjel lefelé helyezzük a zsákba.

Erősített, megbízható cipzárt kaptak a botzsákok, amelyek bírják a kiképzést!

Talpuk masszív, az átlagostól jóval nagyobb, melynek nagyban köszönhető, hogy ekkora tárolókapacitással bírnak.

A hátuljukon elhelyezkedő fogantyúnak hála nemcsak háton, hanem kézben is könnyedén hordozhatók.

Az oldalsó zseb tökéletes a kéztörlő, a pontyzsákok vagy bármilyen más kisebb, de nélkülözhetetlen eszköz tárolására.

Az általam használt legnagyobb méretű orsókkal, a Carp Expert Pro Cast Method Feederekkel szerelt távdobó botokból is könnyedén elfér bennük kettő, kiegészülve a merítőnyéllel és a leszúrókkal.

Két felszerelés egy tárolórészben ily módon fér el nagyon kényelmesen.

Carp Expert EVA szett

Természetesen a felszerelések biztonságos szállításán kívül gondoskodnunk kell a csalik és etetőanyagok vízpartra juttattatásáról, valamint a horgászhelyen történő megfelelő elhelyezéséről is. Ehhez nyújt nagy segítséget a Carp Expert EVA szett, amely egy 100%-ban vízálló és nagyon könnyen tisztítható anyagból készült tároló rendszer. Összesen öt elemből áll, melyek lehetővé teszik a legkülönfélébb csalik, pelletek és etetőanyagok tárolását és a tálcánkon történő praktikus elhelyezését.

Bicolor, Floating és Long Life Pelletek, Method Smoke aromák, egy szóval minden olyan csali és aroma, amelyre szükségünk lehet, kényelmesen elfér az EVA szettben!

Öt elem, amelyek különböző méretűek és űrtartalmúak, lehetőségek széles tárházát kínálva ezzel a horgászoknak.

Miután előkészítettük az etetésre szánt Benzár Method és Prémium Black Halibut Pelleteket, öntsük ki őket az EVA szett valamelyik elemébe, hiszen ily módon lényegesen helytakarékosabbak lehetünk, mint a kerek vödör használatával.

H a pedig már minden készen áll, akkor kezdődhet az alapozó etetés!

A szett „hosszúkás" eleme épp elég széles ahhoz, hogy a bordás kosarat megtöltsük benne anélkül, hogy a pelletek kiszóródnának.

Néhány kosárnyi pellet bejuttatásával sosem hibázhatunk!

A Carp Expert EVA szett kapcsán fontos megjegyezni, hogy becipzározható fedővel rendelkezik, ami szintén teljesen vízálló, így abban az esetben is biztonságban vannak a benne tárolt csalik és etetőanyagok, ha elered az eső. Ez hatalmas segítség akkor, ha a körülmények nem teszik lehetővé egy ernyő használatát vagy pusztán a nagy sietségben otthon felejtettük azt.

Kamasaki csalisdobozok

Ha a felszerelések, a dobozos csalik, aromák, valamint az etetőanyagok és pelletek tárolásáról már gondoskodtunk, akkor ideje foglalkozni az élő csalikkal, amelyek a téli vagy kora tavaszi horgászatok során nélkülözhetetlenek. Rendre nagy dilemma, hogy miben szállítsuk őket, hiszen a pinkik például a legkisebb lyukon is képesek kimászni a hűtőben vagy az autóban, hatalmas kellemetlenséget okozva ezzel. Arról nem is beszélve, hogy horgászat közben is szét tudnak széledni a tálcán, ami szintén komoly probléma lehet egy kiélezett verseny során. Kulcsfontosságú tehát, hogy fokozott figyelmet szenteljünk a tárolásuknak!

Mindenféle élő csali tárolására kiválóan alkalmasak ezek a praktikus dobozok!

A Kamasaki csalisdobozok megtervezése során igyekeztünk szem előtt tartani minden olyan szempontot, ami a horgászat során nagy jelentőséggel bír. A dobozok több különböző méretben és űrtartalomban érhetők el, emellett kapható hozzájuk egy olyan „gyűrű", ami megakadályozza a pinkik kimászását

Ez mind a szállítás, mind pedig a tárolás során rendkívül nagy segítség és megnyugvás.

A dobozokra tökéletesen passzoló tetőn található lyukak biztosítják a lárvák megfelelő szellőzését.

Sajnos télen gyakran előfordul, hogy már a horgászboltokban bebábozódik a csonti, de néhány élő szemet azért szerencsére mindig találni.

A giliszta mind a keszeg, mind pedig a ponty horgászata során nélkülözhetetlen csali tavasszal!

Ez a „gyűrű" akadályozza meg a nyűveket abban, hogy kimásszanak a dobozból.

A fentebb bemutatott eszközök egytől egyig abban segítenek, hogy jobb, precízebb és eredményesebb horgásszá váljunk! Lehet, hogy sokan csak legyintenek erre, de érdemes megnézni, hogy az ország vagy a világ legelismertebb horgászai körül milyen állapotok uralkodnak egy-egy verseny, esetleg hétköznapi horgászat során. Röviden, tömören, rend. Mindennek megvan a maga helye, a komplett horgászállás egy jól működő rendszer, melynek az irányítása egy idő után rutinszerűvé válik. Ez teszi lehetővé azt, hogy 100%-ban a horgászatra koncentráljunk.

A rendezettség kifizetődik! Fontos, hogy mindig tudjuk, minek hol van a helye, melyhez elengedhetetlenek a különféle dobozok, tárolóalkalmatosságok!

A Benzár árnyékolóval ellátott oldaltálca épp elég nagy ahhoz, hogy minden elférjen rajta, az árnyékolónak pedig nagy hasznát vesszük eső vagy tűző napsütés esetén.

Ha minden a helyén van, akkor az eredményes horgászat esélye lényegesen megnő!

Ilyen szép pontyok jelentik a felkészültség jutalmát! J

Szabó Bence


KAMASAKI KEREK CSALISDOBOZ
650 Ft-tól
Részletek