Cseburashka, ahogyan a horgászok ismerik
Megjelent: 2019. május 28. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha valaki megnézi a wikipédián a cseburashka történetét, rögtön az elején ebbe fut bele: Külsőleg így néz ki: egy közel a feje méretével azonos fülekkel rendelkező, barna plüss szőrmés, hatalmas szemű lény, aki a hátsó két tappancsán jár. A bábfilmekből ismert figura. akkor mi is a Cseburashka?

Természetesen a mesefigura révén vált híressé a cseburashka, a horgászathoz egyre elterjedtebb nevét a mesefigura fejéről kapta, ugyanis az első horgászatra gyártott cseburshkák, ránézésre nagyon hasonlóak voltak annak formájához.

A két cseburashka egy képen.

Természetesen minket elsősorban a horgászatra szánt verzió érdekel, pont 10 éve került az első a kezembe, amikor Szaratovban készültünk a pergető világbajnokságra. Sajnos akkoriban még tiltva volt, hogy az ólomsúly külön legyen a horogtól, így plasztik csali felkínálásához kizárólag a hagyományos Jig horog jöhetett szóba, aztán nálam egy picit feledésbe merült, de mint lehetőség ott lebegett a szemem előtt. Szerencsére sikerült hozzájutnom Magyarországon és a cseburashka kezdett fejlődni, ami már kevésbé hasonlított névadójához, a horgászat szempontjából azonban egyre tökéletesebb lett.

Belekerült egy speciális huzal, amit az ólomfejből kihúzhattunk, így nem volt macera felrakni a horgot, addig ugyanis kulcskarikával kellett ezt megoldani. Aztán mivel elejében ez központos volt a csali megtudott peregni a tengelye körül, ami több szempontból is problémás volt, az ólomfejbe a huzal félretolódott, plusz a huzal formája is változott így már nem volt probléma a Cseburashka vezetése, és a csali csere sem volt annyira macerás.

Nézzük hogyan is működik ez a huzal:

Egy modern cseburashka ami már áramvonalas is. alaphelyzetben látszik a két fül, a baloldali fül azonban eleve nagyobb és fölfelé áll, ide kerül a horog.

A baloldali, vagyis a nagyobb fül felé tudjuk csúsztatni a fület az ólomfejből.

A szerelési sor így néz ki.

A horog fülét belehúzzuk a huzalba.

A horog úgy áll helyesen, ha belehúzva a huzalba annak nagyobbfülében felfelé áll a horog hegye, ahogyan a képen is látjuk. Ezután visszarakjuk a huzalt a fejbe.

Jöhet rá a plasztik, és mehet a főzsinór végére.

Természetesen a süllők imádják az akadót, amit ezzel a módszerrel meg tudunk horgászni.

Íme az eredmény.

Nagyon fontos a komponensek megfelelő kiválasztása, nem véletlenül használom és ajánlom nyugodt szívvel az L&K Fish head cseburashkát, ugyanis ezzel szerelt végszerelék könnyebben vezethető a sűrű akadóban, illetve biztosabban talpra áll a csalink, ami a floating plasztik használata esetén fontos lehet. Az offsett horog kiválasztása is egy sarkalatos pont, ugyanis jó ha vékony és könnyű horgot használunk a feladatra, erre pedig kevés megfelelő horgot találunk a mai piacon, szerencsére van kiváló megoldás, mégpedig a Japán belpiacra gyártott de nálunk is kapható Maruto ODZ ofszett horgok amelyek eddig nem hagytak cserben egyszer sem. Nem törik nem hajlik, kiválóan akad és a horogszakáll is minimális. Az utóbbi azért fontos, mert így könnyebben megtudjuk akasztani a halat, de nem ütünk túl nagy sebet vele.

Ezzel az összeállítással, bátran horgászhatunk a legnagyobb süllőkre vagy akár harcsákra is.

Íme az említett összeállítás.

A Fish Head cheburashka az egészen kis mérettől kapható, így akár álló, vagy folyóvízre is kiváló.

Az eredmény.

ű

L&K FISH HEAD CHEBURASHKA
1 100 Ft
Részletek
L&K FLOATING SHAD
990 Ft
Részletek
L&K FLUOROCARBON BEVONATOS RAGADOZÓS ELŐKEZSINÓR 10M
1 190 Ft-tól
Részletek
L&K KICK
990 Ft
Részletek