Csak finoman
Megjelent: 2012. július 19. | Forrás: Talabér Gergely

igarpusztai_pontyok_nyomában

Valamennyien jártunk már úgy, hogy őriztük a vizet órákon keresztül. Hiába a bőséges alapozó etetés, a többféle kipróbált csali, a siker valamiért mégis elkerüli az embert. Sokan közülünk ilyenkor legyintve összepakolnak, mondván nem eszik a hal aznap. A teljes igazság azonban az, hogy a hal nem ott és nem azt eszi, amit és ahogy mi felkínálunk neki. Ezekben a szituációkban, ha sikeresek akarunk lenni, muszály változtatnunk!

A szép idő sokunkat vonzott a partra

Egy forró májusi reggelen indultam útnak a kiszemelt tó felé. A Székesfehérvár közelében elterülő Hajnal horgásztó sok hozzám hasonló pecást vonz szép, kulturált környezetével és impozáns halállományával. Van, aki finom feederező szerelékkel, matchbottal, mások hagyományos fenekező felszereléssel próbálják a tóban élő uszonyosokat horogra csalni.

 


Csalik és az etetőanyag bekeverés előtt

...és után

Gyúrtam néhány egykezes gombócot alapozásnak

Ezek a halak az évek során sok mindent láttak, sokféle horgon és csalin rajtavesztettek. Mivel a kifogott uszonyosokat öt kilogramm felett vissza kell engedni, ezért a tó állományának ezen része felettébb kiművelt, rafinált kosztossá fejlődött.

A csontibáb - akárcsk az élő – remek csali

Az első apró jelentkező

Őket aztán végképp nehéz becsapni! Horgász legyen a talpán, aki egyiket a másik után képes horogra csalni. Mellőlem is elpártolt a szerencse aznap. A víz felszíne kifeszült, akár a tükör, a nap pedig úgy tűzött, mintha legalábbis július közepe lett volna. Szokásomhoz híven ezúttal is a finom szerelékes fenekező módszert, a feederes módszert választottam. A horgászatra rendelkezésre álló néhány óra kevésnek tűnt, de tudtam, hogy megfelelő etetéssel horogra tudok csalni párat a tó halaiból.


Megbízható, precíz és terhelhető orsók

 A szerelék egyszerű csúszó feederkosár volt

Darabos, pontyos etetőanyagot kevertem Tímár Mix Carp+ és Tímár Mix Feeder+ felhasználásával. Pontyok horgászatánál érdemes szemes anyagot is bedobni, ami jelen esetben a Carp Expert Holiday Mix volt. Szeretem ezt a magmixet, mert sokféle szemes takarmányt tartalmaz, a zacskót kibontva tökéletes állagú, azonnal felhasználható keveréket kapunk. Csak arra vár, hogy hozzáadjuk az etetőanyagunkhoz. Egyszer ki kell próbálnom, milyen csak ezzel a mixel horgászni!


Két szem izgő-mozgó csonti volt a nap csalija

Bekeverés után 20 percre félretettem az etetőanyagot és hozzáláttam a szerelék összeállításához. Három botot készítettem ki különböző erősségben, hogy alkalmazkodni tudjak az éppen aktuális helyzethez. A legerősebb szerelék az ET Feeder Blade-re került. Ez egy igazi nagyhalas pálca. Az orsó kedvenc Banax Iris-em volt 40-es méretben, rajta 0.22-es főzsinór. Egyszerű method szereléket kötöttem, 50 grammos kosárral, 0.18-as előkével. A csali pedig hajszálelőkére került. A második bot az Energofish ezévi ujdonsága, az Extreme Match-Feeder volt. Korábban pecáztam vele, gerinces, sokoldalú pálca 3.90-es hosszban. A főzsinór 0.17-es, az előke 0.14-es, method kosárból pedig 20 grammost szereltem. Vésztartalék botként egy 3 méteres ET Cometition Picker lapult még a zsákomban. Nem hittem volna, hogy aznap épp ez a pálca fog megmenteni a betlitől. Ennek a főzsinórja 0.14-es, dobóelőkével rögzítettem rá a 10 grammos csúszóra szerelt drótkosarat.


Apró vendég az apró horgon

Tökéletesen tartja az alsó ajakba akadt horog

A pecát a Feeder Blade - Extreme párossal kezdtem. Az első másfél órát sikerült kapás nélkül megúsznom. Senkinek sem akarózott felvenni a kukoricát, sem a pelletet. Szerencsére mint afféle leleményes finom szerelékes pecás, hoztam magammal csontit. Gyorsan levágtam az Extreme hajszálelőkéjét, majd feltűztem egy szem kukorica mellé a két szem csontit. Ennek a szendvicsnek 12-es horgon nehezen állnak ellen a halak. Az eredmény pár apróbb rántás lett, ebből sejtettem, hogy van hal az etetésen, csak nem veszi fel a csalit. Ezután csak csontival próbálkoztam, ezt a kárászok szívesebben felvették, de még mindig sok volt az üres bevágások száma. Uszonyos barátaim rendkívül óvatosan táplálkoztak.


Az apró potyka a jövő generációja

Ekkor döntöttem a picker mellett. Gyorsan feltettem rá a létrán bekészített szereléket, csak a horgot cseréltem le 16-osról 18-asra. A 40 centiméteres előkén felkínált 2 szem csonti meghozta a várva várt eredményt. Ütemesen lehetett vele fogni a tenyeres méretű kárászokat. A rövidre szabott horgászidő végére egy pontyocska is beugrott a végtelenül finom szerelékre. Teríték fotó és gyors visszaengedés következett, a halak villámgyors farkcsapásokkal tűntek el az ezüstösen csillogó vízben.


Nagyobbacska, de még mindig csak orsónyi

Számomra a horgászat tanulsága az volt, hogy az etetésnek bizony néha idő kell, míg beérik. Nem szabad türelmetlennek lenni, ugyanakkor bizonyos idő eltelte után fel kell tudni ismerni, ha zsákutcába jutottunk. Egy óra kapástalanság után nem szabad bízni a csodában, mert annak gyakran betli a vége. A szerencse azok mellé szegődik, akik csak kevéssé utalják rá magukat!

Ezzel a gyönyörű pikkelyzetű uszonyossal fejeztem be a pecát
ALAGÚT FEEDER KOSÁR (KEREK)
420 Ft-tól
Részletek
CARP EXPERT HOLIDAY MIX
1 590 Ft
Részletek
ZSINÓR ET POWER WAGGLER 150M
660 Ft-tól
510 Ft-tól
Részletek