Az őszi Dunán
Megjelent: 2011. november 23. | Forrás: EnergoTeam

Legnagyobb folyónk az indián nyár kellemes, és stabil időjárása mellett hálásabbik arcát mutatja. A Dunán számtalan lehetőség mutatkozik, mi ebből egy jó kis úszós békéshalas horgászatra szavaztunk.


Tímár Mixre alapuló etetőanyagot kevertem


Akár egy 6-7 méteres spiccbottal is meg lehetne horgászni az öreg folyót, nem beszélve a rakós botról, mi mégis inkább orsós változat mellett döntöttünk, hátha beesik néhány darabosabb hal, s nagyobb eséllyel tudjuk azokat szák fölé terelni. Meg lehet ezt oldani persze begumizott rakóssal, vagy spiccbottal is, de mi most egyszerűbb horgászatra készültünk.  Egészen pontosan egy 3,90-es matcbot és egy ET Power Match 2000-es orsó kapta a főszerepet. Az orsóra halvány zöld Kamasaki Ultra Power 0,18-as zsinór került, ami - már előre elárulhatom -, hatalmas pozitív meglepetésként teljesített.


Alaposan áttörtem nem csak az agyagot,
hanem később az egész mixet

 


Bevetésre kész gombócok


Igen jól elnehezített Tímár-Mix alapú etetőanyagot készítettem, folyami agyag  40%-os részaránya mellett. Mindezt többször áttörtem, és nagyon pontosan nedvesítettem. Ha a kaja nem jó, minden veszve. Ha elviszi a víz, mennek vele a halak is, és még annyit sem fog az ember, mint etetőanyag nélkül. A gombócokat vagy egy kikötött drótszákban kell behelyezni, vagy gondoskodni kell róla, hogy egy helyben maradjanak megfelelő ideig. Ugyanúgy fontos a gombócok bontási ideje, amit a helyesen megválasztott ragasztó hatású összetevők adagolásával érhetünk el. Ha túl gyorsan bont, gyorsan elsodorja a víz a részecskéket és kevés ideig fejti ki csalogató hatását.


A felszerelés ismerkedik a környezettel


Ha márnára számítunk elsősorban, akkor megfelelő lehet sajtos, vagy más nehéz illatú alapanyag választása, viszont, ha dévér, szilvaorrú, paduc vagy ponty kerül a célkeresztbe, jobban járunk édesebb alapetető bekeverésével. Ritka az egyébként, hogy csak egyféle halat fogunk, márnás kajára is ugyanúgy megjelenhet a paduc, mint a szilva, és édesebb etetőre is esett már be jó márna. De az arányokat azért tudjuk befolyásolni egy tudatos etetőanyag-választással.


A csonti a leguniverzálisabb Nagy-Duna csali

 


Rendre akad néhány garda is a fogásban


A legnépszerűbb csali a csonti, és a legtöbbször nincs is szükség másra. Ezt minden hal szereti. Ha jut az etetőbe is, úgy csak növeljük a fogási esélyünket. A Dunát nehéz pontosan kiszámítani. Egy hétvégi horgászat alkalmával, egész jól evett a hal, a derékhad 50-80 dekás jászokból állt és kicsit kisebb szilvaorrúkból. Akadt még egy másfeles márna (pár kisebb is), 1-1 dévér, garda, domi és karika. Rá három napra kissé áradó vízen, szinte csak dévérkeszeg jelentkezett, abból viszont a kapitálisok. Se egy paduc, se egy szilva, se egy jász... Ugyanazon a helyen, ugyanolyan kajával és felszereléssel. A víz volt 30 cm-rel magasabb és enyhén áradt. Ennyi pont elég, hogy szinte gyökeresen változzon át a zsákmány képe. Ez a Duna. Nem is kell túlmagyarázni.


Amit mindig visszaengedek


Általában reggel kezd az ember, mégpedig "időben". Az etetőanyag és a felszerelés előkészítése nem kevés időt vesz igénybe, így nem ritka, hogy sötétben, fejlámpa fényében folyik a "munka". Így aztán a nap első sugarainál, sőt már a hajnali derengésben is horgászhatunk. Nem ritka, hogy a jobb halakkal honorálja a Duna a korai rajtot, de nem igaz, hogy csak reggel lehet jó halat fogni, gyakran 10-11 óra tájban érkezik a nap legnagyobbja (már egy érettebb etetésre).


Darabos dunai jász


Nem beszéltünk még a horogról.  Sokan, főleg a spiccbotosok, használnak egészen kicsi, 14-16-os horgokat is. Nos, én ezeknek az élő Dunán nem vagyok nagy barátja. Minimum 12-es, amit felteszek, de akár 10-es, sőt 8-as is lehet, ha nagyobb halak állnak be. Azért emelem ki a horog kérdését külön, mert a csontis csalizás vékony húsú horgot kíván, a többkilós márnák pedig erőset... Ezt nem mindig egyszerű összehozni. A legkézenfekvőbb egy erős szakállnélküli változat, ezt könnyen fel tudjuk tűzni csontival, és a kihajlás sem fenyeget. Nálam a kompromisszum a kis szakállú horog, én azzal bátrabban fárasztok, mint egy "barbless"-el.


Ami szintén nem maradt rabságban

 


Dunai "egyen" márna, nagyon erősek és kitartóak


A horgászat során, a beetetés után 10-15 perccel már érezhetjük annak jótékony hatását. Ha szerencsénk van, és egy jobb napot fogunk ki, meghatározott időközönként érkeznek a kapások, és eseménydús a horgászat. Ilyenkor jobban lehet érezni, mikor fogy el a kaja odabenn, mert a halak érdeklődése alábbhagy. Ha eleve kevés kapásos az időszak, akkor csak az óránkban bízhatunk, és az első etetés mennyiségétől függően 1,5-3 óra elteltével mehet a második adag.


Csendélet haltartóval és a bójával


Átlagos vízállás esetén egy 4-5 grammos úszóval kellemesen horgászhatunk. Válasszunk a robosztusabb, erősebb felépítésű modellek közül. A folyóvízen, ha jól kisúlyozzuk, a legkisebb gébet is jelezni fogja. A robosztusság vonatkozik a zsinórvezető szem beragasztására is, hisz nagyon sok bevágást kell megélnie az úszónak. Ráadásul itt nem felfelé irányuló erők hatnak, mintha spiccbottal vágnánk be, hanem a messzebb leúsztatott felszerelés miatt inkább oldalirányból érkezik a sokk. Ezt sokkal kevésbé bírják az úszók. Köztudott, hogy a kavicsos, egyenetlen Duna-mederben sokszor elakad a horog , és az úszó merülését nem mindig lehet a valódi kapástól megkülönböztetni. Kötelező bevágni. emiatt éri az úszót sokkal több "stressz", mint egyéb horgászatok alkalmával.


Ha nem eszik mindig a hal van pár darabosabb
zsákmány, ami széppé teszi a horgászatot


Emiatt egyébként a főzsinórunkat is ellenőrizni kell időnként, hisz a zsinórvezető arra is komoly terhelést mér. Ha szükséges inkább szereljünk újra, mintsem elveszítsünk egy nagyobb halat a sérülés miatt!


Megpihenhet az úszós felszerelés, jól vizsgázott


S itt utalnék vissza az elején megelőlegezett dicséretre. A Kamasaki Ultra Power 0,18-as monofil zsinórja kiválóan vizsgázott. Szakító szilárdsága nem csak "papíron" kiemelkedő, s ami még fontosabb, hogy "jól bírja" a Dunát. Pár horgászat alatt nem jelentek meg a fáradás jelei, pedig szerencsére sok hosszas fárasztásban volt részem. Nagy kár, hogy ez a legvékonyabb átmérő a családban, s de jó, hogy a vastagabbakat a pergetésben kipróbálhatom.

MARUTO 9624-BN HOROG
750 Ft-tól
270 Ft-tól
Részletek