A hónap csalija: Salmo Fanatic
Megjelent: 2013. október 31. | Forrás: Halmos Mihály

Az idei hűvös ősz bizony még várat magára, az október végi, november eleji jó idő minden perce ajándék a horgász számára. A hideg hajnalokat langyos délutánok kompenzálják, a napos időnek köszönhetően a vizek sem hűlnek drasztikusan. Nem csoda, hogy van még esélyünk pergetve, akár wobblerekkel megfogni a ragadozó halakat, hiszen az ilyenkorra el-eltűnő kishalak is még javában a víztető közelében gyűrűznek. A jó időt mindnki szereti… Ahhoz, hogy a kései órákban elcsípjünk egy-egy rablót a felszínen, nemcsak szerencsére, de a legjobb sekély járású wobblerek valamelyikére is szükségünk van.

Csalit csak a legjobbak közül érdemes választani, kompromisszumot nem szabad kötni, ez, itt és most az utolsó lehetőségünk arra, hogy a felszínről csípjünk el egy-egy szebb példányt kedvenceinkből. Ha elszalasztjuk, hónapokat kell várni, amíg majd újra a felső régióba portyáznak a süllők…

Szeretem, mert nem túl nagy, szeretem, mert jól dobható, szeretem, ha ellenállhatatlanul kígyózik a felszín közelében. Ez a Salmo Fanatic!


Alapkészlet

Milyen?

A Salmo Fanatic 2004-ben debütált az európai piacon. Annyira jól sikerült a tesztelés években mérhető folyamata, hogy megjelenése óta semmi változtatást nem igényelt a műcsali. Az egy méretben készülő, hétcentis felszíni csoda, úszó voltának köszönhetően (Floating) a felső vízréteg meghorgászására tökéletesen alkalmas.

Súlya 5 gramm. Tört alakú terelőlemeze miatt még intenzív bevontatásra sem erőszakolható egy méternél mélyebbre. Átlagos-optimális körülmények között, tehát lassú-mérsékelt orsótekerésnél, vízszintesnél nem meredekebb szögben tartott botspiccnél kezd ingerlő táncba, s hatását is így fejti ki pozitívan a halakra nézve, vagyis ezzel a módszerrel juthatunk el legbiztosabban a kapásig.


Speciális tört csőre gondoskodik arról, hogy az intenzív mozgás
ne párosuljon mélyretörő „hajlamokkal"

Kétrészes kialakítása révén az állóvizek igazi sikercsalija, de nagy figyelemmel és tapaszalattal a lassabb folyók, csatornák vizében is sikereket érhetünk el velük. (Széles, sekély vízű csatornákon sokszor volt nálam a legideálisabb wobbler csuka és süllő célzott horgászatánál).


Csukák kedvence az RG Fanatic

Mára 8 féle színkombinációban gyártják. Megtalálhatók a legnépszerűbb természetes halutánzatot imitáló RR (Real Roach), RG (Real Gobio), a pisztrángmintás T (Trout) a zavaros vizek és a sötét órák kedvelt színei, mint például a favoritnak számító GT (Green Tiger), CL (Clown) és a fehér testű, piros fejű RH (Red Head) rajzolattal ellátott színek. A legújabb mintázat, a 2012-ben debütáló „thrill-szín" az RBL (Real Bleak).

Két darab 8-as számú háromágú drilling található a műcsalin, melyek rendkívül megbízható, erős konstrukcióból származnak. Tűhegyesek, kémiai eljárással tartósítottak, ezért mindenen képsek áthatolni, a fárasztás során pedig kihajlásuktól nem kell tartani, az edzett acél törni nem fog, alakváltozása pedig valóban minimális.


Nem kell tartanunk az összeakadásuktól

Hol, mikor és mire?

Sekély járású wobbler lévén szem előtt kell tartanunk legfontosabb tulajdonságát, azt, hogy optimális mozgást csak lassú bevontatás mellett érhetünk el vele. Vízbe éréskor úszó helyzetet vesz fel, lebeg a víz tetején, majd vontatásra lágy kígyózó mozgásba megy át a test. Az ütemet fokozva minimális mélyretartás mellett a csali intenzívebb veretésbe kezd. A vízréteg legfelső zónájában dolgozik szépen, törekeni kell rá, hogy türelmesen vontassuk, nem veresse magát túl a wobbler.

A hosszúkás, ceruza formájú, kétrészes testű wobblerek a csuka, süllő, harcsa és balin horgászatánál bizonyítottak. Ez a gyakorlatban a Salmo Fanatic estében sincs máshogy. Nálam a csukák és a süllők körében aratott osztatlan sikert, a hébe-hóba bepottyanó balinok fogását véletlenszerűnek tartottam. Lassú csali, ezért mérsékelt hajtókar tekerésre reagál jól, a lesből támadó ragadozók számára így ellenállhatatlan, mivel rövid távolság megtétele közben képes vibrálásával, rezonanciakeltésével kiváltani a támadási ingert.

Állóvízeink bármelyikén, mérsékelt vízhozamú csatornákon, folyóvízek langóiban, limányaiban hatásos csali a Fanatic. Természetes színeivel (T, RR, RG, RBL) a nappali órákban lehetünk eredényesek, míg élénk, feltűnő mintázatú egyedeivel (pl. GT) zavaros vízviszonyok esetén és az esti-éjszakai órákban számíthatunk kapásra.


Igazi favoritnak számít a GT!


A salmo süllőcsemegéje: Fanatic RR

Milyen felszereléssel?

A Fanatic életre keltésére a legcélszerűbb választás a 2,10-2,70, maximum 3 méteres közepes dobósúlytartományba tartozó pergető botok a legalkalmasabbak. A 10-30 gramm jó, a 15-40, vagy a 20-40-es dobótömeg kategória a felső határnak ajánlható. Lehetséges, sőt több mint valószínű, hogy erősebb, merevebb botokkal is érezhetjük a csali intenzív veretését, de a dobástávolság csökkenésével mindenképpen számolnunk kell. Öt grammos mindössze a csali, ezt soha ne feledjük el.

Monofil és fonott zsinór használata egyaránt szóba jöhet. A fogható halakat méretét, viselkedési szokásait figyelembe véve nem hinném, hogy monofil zsinórból a 0,25 mm-es átmérő alá volna érdemes menni, fonottból a 0,08-0,15 mm közötti tartományokból válasszunk, ha módunkban áll.

Az orrkarika optimális helyzetéből adódóan a Fanatic mozgását nem befolyásolja hátrányosan a kisebb méretű kapcsok, karabínerek használata. Az arany középút itt is a mérvadó, tehát a kettes, hármas méretűek alkalmazása javallt természetesen „harcsamentes övezetben"


Orrkarika hagyományos módon…


…, valamint kisméretű kulcskarikával szerelve

A Salmo Fanatic könnyen, rövid idő alatt, kis gyakorlással kiismerhető wobbler. A vele való horgászat technikája példásan elsajátítható, gazdáját hamar megvilágosítja arról, miféle kincs is van a birtokában. Az eredmény önmagáért fog beszélni.


Nem csak fanatikusoknak…

Forrás: Halmos Mihály