„Nagydévéres” feederezés
Megjelent: 2022. május 11. | Forrás: Frankó Zoltán

A nagyhalas pontyhorgászatra berendezkedett tavak között jónéhány olyat találunk, ahol a pontyok mellett, élvezve a sporthorgászat védelmét, szép dévér állomány alakult ki. Ezeken a vizeken érdemes a nagyobb dévérekre céltudatosan horgászni.

Magam is a pontyok kedvéért jártam kezdetben egy közeli horgásztóra, hiszen szép 6-12 kg közöttieket sikerült partra segítenem egy-egy fotó erejéig. Azonban a pellet csalikat gyakran húzták el szép dévérkeszegek. Ezért érlelődött meg a gondolat, próbáljam meg a célzott „nagydévéres” pecát!

Mivel sok 15-40 dkg közötti dévér is lakja a tavat, mindenképpen szelektálni kellett. Ezért a pinkit, szúnyoglárvát, az édes és sós hagyományos keszeges etetőanyagokat teljesen elhagytam. Gilisztát, kevés csontit, 2 mm-es black halibut pelletet, konzerv kukoricát és halas etetőanyagot készítettem elő. A pontyhorgászatok tapasztalata volt az is, hogy a nagyobb dévérek rászoktak a pontyoknak szánt hallisztes etetőanyagokra, pelletekre. Ebben sincs meglepetés, évek óta sokfelé tapasztalható jelenség.

Commercial natúr, Seria Method Green Betain, Seria Method Black Halibut, Black Halibut pellet 2 mm, konzervkukorica.

A háromféle etetőanyagból 1:1:1 arányban készítettem keveréket, amely „kellemesen” hallisztes illatú és sötét színű lett. A gilisztát folyamatosan daraboltam a kosárba, nem apróra vágva. Pár szem kukorica és csonti ment mellé.

A tálcán a csalik.

A csontik közé narancssárga színűek is kerültek, ez a szín itt is gyakran működik jól.

A bullet és gyűrűs kosarak a pontos és koncentrált horgászat eszközei.

Szükség volt a bullet és gyűrűs távdobó kosarakra, mivel a tó túlsó, ritkán horgászott és védettebb oldalán szívesebben tartózkodnak a nagyobb halak, illetve ezt tapasztalva a horgászok oda dobálnak, ezáltal ott etetnek. 60 m-re húztam ki a távolságot, ez a tó szélességének kb. kétharmada.

Tartalmas kosár, ez kell a dévérnek!

Csalinak két-három szál gilisztát is feltűztem, egy csontival lezárva. A csonti színhatása mellett megakadályozza a giliszta lemászását, letépését a horogról.

A horog 12-es Competition, amit 0,16-os előkezsinórra kötöttem. A giliszta csalihoz kell a viszonylag nagy horog, a termetes halak és a ponty veszély megköveteli az erősebb előkét.

A helyi horgászrend megengedi a fonott zsinór használatát dobóelőkének, ezért 10m 0,14-est kötöttem a monofil elé.

Ahol a szabályok lehetővé teszik, mindig fonott főzsinórral keszegezem, ahol nem, de dobóelőkének lehet használni, ott a szokásosnál kissé hosszabbat kötök, ezzel is segítve a kapások észlelését és a pontos pecát.

Bevetésen a 3,90-es Concourse feeder és a Benzár Method Feeder 6500.

Az első jelentkezők a fél kiló körüliekből kerültek ki.

Jellemző volt az alsó szájszéles akadás. Bátran vették fel a csalit.

A 0,80 dkg és 1,20 kg közötti dévérek váltak uralkodóvá az etetésen.

A tógazda elmondása és néhány bojlis fogás alapján tudom, még nagyobb 2kg feletti dévérek is élnek a tóban, ezért ezeknek a megfogása érdekében fogom tovább alakítani a horgászatot, hamarosan visszatérve, amint a versenyszezon szünetei lehetővé teszik.

Forrás: Frankó Zoltán

Energofish Feeder Team

BENZÁR COMPETITION HOROG 10DB/CSOMAG
790 Ft
Részletek
BENZAR CONCOURSE FEEDER BOT
38 990 Ft-tól
Részletek
BENZAR METHOD FEEDER 6500 ORSÓ
32 990 Ft
Részletek
BENZAR MONO FEEDER HOOKLINK TRANSZPARENS ELŐKEZSINÓR 50M
1 150 Ft-tól
Részletek
CARP EXPERT DISTANCE FEEDER ETETŐKOSÁR
990 Ft-tól
Részletek
CXP BULLET FEEDER ETETŐKOSÁR
990 Ft-tól
Részletek