Őszvégi feeder peca
Megjelent: 2012. december 18. | Forrás: Talabér Gergely

Az október a szüreti mulatságok, a borfesztiválok és a termetesebb pontyok horgászatának ideje. Ennek megfelelően ezúttal is kedvenc pontyos vizemre, a Fehérvárcsurgó határában található Fehérvárcsurgó-i horgásztavakra látogattam el egy kellemes peca reményében. Titkon abban reménykedtem, horogra csalhatok a tó állományából néhány darabosabb jószágot. A nyári időszak szép fogásokat adott, reménygedtem ezért az őszben is.


Szép, tiszta idő fogadott a tóparton.

Éjszakára nem akartam kint maradni, hűvösek ilyenkor a hajnalok, én pedig kényelmes vagyok. Szerencsére nagyon korán sem kell kelni, a jó fogások az időjárás hűvösebbre fordultával egyre inkább a délelőtt közepére tolódnak. Szeretem ezt az időszakot. A tó felszíne felett sejtelmes köd gomolyog, melyből időnként táplálékot kereső vizimadarak körvonalai rajzolódnak ki, hogy aztán újra elnyelje őket a nádas. Ha szép halak kedvéért nem is, ezért mindenképp megéri korán kilátogatni a partra.


Nehéztüzérséggel készültem.

Ekkora keverőgyűrűt ritkán találunk feederboton.

Ebben az időszakban elkezd felértékelődni az etetőanyaghoz kevert aroma szerepe. A halak egyre kevesebbet mozognak, az íz és illatanyagok is egyre nehezebben terjednek a hülő vízben. Ugyanakkor, ha sikeresek akarunk lenni, csükkenteni kell a bevitt kaja mennyiségét. Nem szabad túletetni. A halak emésztése lelassul a hideg vízben. Sokkal gyorsabban eltelnek keverékünkkel, mint a nyári időpszakban. Ezért tehát fontos az etetőanyag minősége és az aroma. Használjunk jobb keveréket, de kevesebbet (így egyúttal pénzünknél is maradunk).


A spiccgyűrűk is nagy mérteűek, jó szolgálatot tesznek nagy távolságú dobásoknál.

Az ET Power Feeder méltó a Long Cast (eng. távdobó) megjelölésre.

Etetőanyag szempontjából hűvösebb időben újra divatba jönnek az édes ízek. Míg a nyár a büdös-halas kaják habzsolásáról szólt, addig ősszel újra az édes keverékkekkel lehetünk sikeresek. Az aromák tekintetében is változtatnunk kell. Hideg vízben az alkohol alapú aromák gyorsabban terjednek az olajos vagy víz alapúaknál. Októberben még nem akkora probléma, ha nem ilyet használunk, de később bizony be kell szerezni őket. Az aroma is legyen édes, lehetőleg harmonizáljon az etetőanyaggal.


Nagy dob, nagy kar, nagy gomb. Nagyhalas pecára fejlesztve.

7+1 csapágy biztosítja a kurbli sima futását.

A horgászatra ezúttal a DX Kevlar Heavy Feeder-emet vittem. Nekem 4.20 méter hosszú pálcám van, bár inkább tűnik dióverőnek. Hihetetlenül robosztus bot, a heavy feederek közül is kiemelkedő. Megfelelő orsóval szerelve bőven benne vannak a 100 méter feletti dobások, ezt segítik a nagy méretű gyűrűk is. Nagy halas horgászatra való, biztosan kipróbálom majd folyóvizen is, mert 200 gramm feletti szereléket is el lehet dobni vele.


Jól bevált etetőanyag koktél: Tímár Elite Feeder, Carp Expert Seven Mix (hét féle mag keveréke),
Carp Expert Sweetcorn (csemegekukorica) aromaés különböző oldódó, + soft (puha) pelletek csalinak.

Azért a halibut pelletre is rápróbáltam.

Az orsóm ezúttal az ET Power Feeder volt, mely egy megbízható, elsőfékes kurbli hatalmas dobbal. A dob elég sekély, ezért nem kell sok zsinór rá - 0.20-as Carp Expert Camou-t használok -, ami a nagy dobátmérő miatt könnyen lefut róla dobáskor. A féklamellái bőségesen nagyok ahhoz, hogy sose tapadjanak le, a zsinórt is szépen rakja, ami szintén fontos nagyobb dobásoknál.


A legtöbb kapás az oldódó édes pelletre jött.

Egyszerű szilikon pelletgyűrűvel fűztem a horogra.

A szerelékem egyszerű method feeder szerelék, melynek alapját egy 25 grammos kosár képezte. Gumigyöngy közbeiktatásával ez ütközött meg egy forgón, a forgó másik felébe kötöttem az előkét. Őszintén szólva nem szeretem a gyorskapcsokat. Egyszerű 8-as hurkot, használok, amit csak átbújtatok a forgó gyűrűjén, vagy clinch csomóval kötöm fel az előkét. Minél egyszerűbb valami, annál jobb! Az előke 0.14-es Competition Leader, a horog 10-es Excalibur Carp Classic NS.


A 25 grammos method feeder kosarat épp csak annyira kell megtölteni,
hogy az etetőanyag elfedje a bordákat.

Tegyünk egy kis etetőanyagot a tenyerünkbe, majd a közepébe fektettük a csalit.

Csalinak lehülő vízben élő anyagot érdemes használni. Ez az a fehérjeforrás, amit a téli ínséges időre készülve uszonyos barátaink leginkább keresnek. Én azonban mást gondoltam. Ha az etetőanyag úgyis jó aromás, legyen a csali is az! Elővettem a Carp Expert Quick oldódó pelletet, hátha ezzel is szerencsével járok. Epres-halas ízesítésűt választottam, nem is vallott kudarcot. Az oldódási ideje hideg vízben is meglehetősen gyors, 15-20 percenként cseréltem csalit a horogra akasztott pelletgyűrűben.


Majd felülről gyengéden nyomjuk rá a félig töltött kosarat.
Máris kész a sosem gubancolódó szerelék!

Gondolom nem lövök le poént, az édes-halas pellet sikeresnek bizonyult. Szépen jött rá a hal. Igaz, nagyobbat a mai nap nem sikerült akasztanom, mégis nagyon jól szórakoztam. Szeretek pellettel horgászni, mert aromás, nem romlik meg és nem olyan kényes, mint az élő csali. Egy szó, mint száz, pompásan bevált az etető is, a csali is, a szerelék is. A bot a sok light és medium feederes peca után nagyon durvának tűnt, de valjuk be, nem véletlenül ilyen. Ez a pálca arra való, hogy nagyot dojon vele az ember, erős sodrásban horgásszon vagy nagyon nehéz szereléket vessen be, amire tökéletesen alkalmas. Nem hiszem, hogy létezik olyan békés hal a Kárpátmedencében, amit ne lehetne vele kifogni. Igazi nagy halas pálca!


Szép, egészséges ponty bizonyítja a hidegvízi taktika sikerét.

Talabér Gergely

EXCALIBUR CARP CLASSIC NS HOROG
590 Ft
Részletek