Őszi plasztikos balinozás
Megjelent: 2021. december 11. | Forrás: Ország Bálint

Ha balinozásról esik szó, úgy gondolom, hogy a legtöbb pergető horgásznak csaliként valamilyen hosszúkás testű wobbler ugrik be elsőnek. Legtöbbször én is ezekkel próbálom becsapni az ezüst nyilakat, azonban vannak olyan szituációk, amikor egyáltalán nem reagálnak a fából készült halakra. Ilyenkor kerülnek elő a táskából a plasztik csalik…

A nyári csapadékszegény időszak miatt őszre jelentősen lecsökkent a Tisza vízszintje is, így a szokásos helyem, a szegedi rakpart helyett máshol kellett megkeresnem a ragadozókat. Az év ezen táján kezdődtek el a környező víztározók, halastavak vizének leeresztése, melyek zavaros folyamában milliónyi apró ivadék került az élő vízbe. Ez a nagy táplálékbőség mágnesként vonzotta a rablókat is, de ebből kifolyólag elég nehéz volt őket horogra csalni.

Őszi naplemente a Tiszán.

A balinok a lehűlő víz ellenére nem álltak össze nagy csapatokba és legtöbbször a parttól tisztes távolságról lehetett látni/hallani locsogásaikat. Emiatt hosszú dobásokra volt szükség, melynek kivitelezéséhez a WIZARD SAMURAI SPIN termékcsalád 240 centiméteres botját használtam. Ez a bot elérhető 2-8 grammos dobósúlyú, tűspicces változatban is, amely tökéletes megoldást nyújtott a partról történő UL horgászathoz. A balinok híresek vehemens kapásaikról és kiszámíthatatlan viselkedésükről, de a bot kellő rugalmassága kiválóan tompította a vad kirohanásokat, viszont kellő erőtartalékkal is volt benne, ha nagyobb hal akadt a horogra.

Általában rövid botokkal horgászom, de a távoli dobásokhoz most szükség volt a hosszú pálcára.

WIZARD SAMURAI SPIN 240 centis változata elérhető tűspicces kivitelben is.


A kis dobósúly tartomány mellé nagy erő párosul, simán elbír a nagyobb példányokkal.

Ezekhez a botokhoz remekül passzolnak a SPIN II orsók, melyek közül a 2000-res méretet használtam a leggyakrabban. A fém dobra a WIZARD újdonsága, az MXT8 BRAID került 0,06 mm-es átmérőben. Ez a 8 szálból készült, egyedi technológiával szőtt fonott zsinór külseje kapott egy teflon bevonatot, ennek köszönhetően még kisebb ellenállással siklik ki a gyűrűk közül ezzel növelve az elérhető távolságot. 

A WIZARD MXT8 BRAID sötétzöld fonott zsinór teflon bevonatának köszönhetően értékes métereket tudtam pluszba nyerni.

A hosszú dobás eredménye ez a szép őn.

Ahogy már a bevezetőben is említettem ezeken az őszi kalandozásokon elsősorban plasztik csalikkal sikerült becsapnom a halakat. A part szélében csapatosan úszkáló apróságok méretéhez leginkább hasonlító gumit választottam a MANN’S palettájáról, melyeket 6, 8 vagy 10 grammos WIZARD vagy KAMASAKI twister horoggal szúrtam meg attól függően, hogy a felszínen vagy a mélyben tartózkodtak a balinok.

Az apróhalak méretéhez leginkább hasonlító műcsalik a MANN’S palettájáról…


…amelyeket 6, 8 vagy 10 grammos WIZARD vagy KAMASAKI twister horoggal szúrtam meg.


Épp csak az ólom látszik ki a szájából, biztosan meg akarta enni.

A nagy súllyal kombinált műcsali másik nagy előnye a változatos prezentációban rejlett. Volt hogy a fenék közelébe leengedett, lassan vontatott gumira érkezett több kapás, míg egyes alkalmakkor a felszín közelében szélsebesen tekert csali volt az eredményesebb. Az első dobások után így viszonylag gyorsan meg tudtam állapítani, hogy mely vízrétegekben tartózkodnak a halak, onnantól kezdve „már csak” a kitartáson múlott a halfogás. 

Mélyből fogott balin.


Természetesen minden hal visszanyerte a szabadságát.

Számomra nagyon tanulságosak voltak az őszi balinozások, ismét bebizonyosodott, hogy gyakran érdemes elrugaszkodni a jól megszokott dolgoktól és elkezdeni kísérletezni. Az eredmény garantáltan nem marad el! Szintén megerősítsére került az is, hogy akármilyen halfajt veszünk célba, mindig érdemes számolni a plasztikokkal, mert egy műcsalival sem lehet olyan változatosan horgászni, mint ezekkel a különleges műanyag kreatúrákkal.

Írta: Ország Bálint

Fotózta: Ország Bálint

MANNS TWISTER
950 Ft
Részletek
WIZARD MXT8 BRAID SÖTÉTZÖLD FONOTT ZSINÓR 150M
8 290 Ft-tól
Részletek
WIZARD SPIN II PERGETŐ ORSÓ
8 990 Ft-tól
Részletek