Így válasszunk pergető szettet bányatóra
Megjelent: 2021. november 27. | Forrás: Szebenyi Péter

Miként válasszunk pergető szettet magunknak? A kérdés nem egyszerű. Sok tényezőt kell figyelembe vennünk. Most leírom a lépéseket és kritériumokat amiket figyelembe veszek, ezzel remélhetőleg segítve a pergető szett választás előtt álló sporttársakat.

Első lépésként vizsgáljuk meg a vizet ahol horgászunk. Esetemben ez egy 300 hektáros bányatóra értendő az esetek 90 %-ában. Ez a tó a megye egyike a legöregebb tavainak egyike, ahol jelenleg is aktív kavics kitermelés folyik. A tó vízminősége kiváló, még a nyári hónapokban sincs algavirágzás, vagy oxigénhiány. Mint a legtöbb kavicsbánya tó igen mély, és kristálytiszta vizű amik fontos tényezők pergető pálcánk kiválasztásakor. 

Gyönyörű környezetben élmény a peca.

Az ősz derekán, közeledve a télhez amikor a csalihalak rajokba verődnek és a ragadozóinknak el kell indulniuk vadászni, az UL pálcákat a cserepadra ültetem. Nem mondom, hogy nincs nálam egy finomabb szett, de mindenképp háttérbe szorulnak, hisz ez az az időszak amikor jó eséllyel bármikor-bármekkora ragadozóval összeakadhatunk. Az én választásom a Wizard Carbon Solid Spin-re esett. 220 centis hossza, 15-30 grammos dobósúlya optimális wobbleres, vertikális és plasztikos horgászatra is amelyek mindegyikét előszeretettel alkalmazok is a fentebb említett bányatavon.

Wizard Carbon Solid Spin 220.

A pálcához egy kellően erős, megbízható, jó csapágyazású, nagy áttételű orsót kerestem amivel a gyors balinos csalikat is kellő tempóval vezethetem, de ha kell, akkor finom mozdulatokkal a plasztikot is jól pattogtathatom a fenéken. Meg is találtam. Wizard High Speed ASP.

Az orsó áttétele 7.1:1. Csapágyazása 6+1. Mérete 4000-es.

Már a fonott felrakásakor feltűnt a szép egyenletes zsinórvezetése.

Itt kitérnék egy gyors bejegyzésre. Miközben az új szettedben gyönyörködsz, fotózgatod és zsinórozod, ne engedd, hogy egy barátod melletted aktívan pergessen, mert csúnyán kifújhatja az orrod egy salmo pike-al.

Kubuk Dani barátom közel 3 kilós csuka evő ballerja ... :D

Zsinórozott szettünkről már csak a fluoro carbon és a megfelelő csali hiányzik.

Többféle méretű fluoro kellhet. Domik, balinok, süllők sügerek nem igényelnek 30-asnál vastagabbat, viszont a csukák, harcsák kérik a 40-es, 50-es méretet.

Összeállt a szett, írány a víz. Pár nappai és éjszakai rapid pergetésre volt a következő napokban időm ami alatt volt lehetőségem több csalival és vezetési stílussal is letesztelni a szettet. A pálca C akciója és tömör IM12-es carbon teste elsőnek idegen volt számomra. Viszont 40-50 dobás után olyan jól ráhangolódtam. Most már ki nem adnám a kezemből.

Gerincessége már ránézésre is megkérdőjelezhetetlen.

Spicce mégis kellően érzékeny. A 6-8 grammos JIG-ek, 7-9 grammos plasztikokkal és a vertikális BLD csalik dobása és vezetése kifejezetten jól érezhető.

Az esti-hajnali alkalmak voltak eredményesebbek, amikor több süllőt is sikerült elcsípnem, egy meglepetés csuka társaságában.

Forrás: Szebenyi Péter

SALMO PIKE
3 790 Ft-tól
Részletek
WIZARD CARBON SOLID SPIN BOT
19 490 Ft-tól
Részletek
WIZARD FLUOROCARBON TRANSZPARENS ZSINÓR 20M
1 990 Ft
Részletek
WIZARD TETRA PERGETŐTÁSKA
7 790 Ft
Részletek