Zagyvai csukák nyomában!
Megjelent: 2021. június 16. | Forrás: Őze Dániel

A Tisza magas vízállása miatt a Zagyva egyes szakaszai az idei évben igazán jól horgászhatóak voltak, így amíg a Tisza partról nehezen horgászható, addig a Zagyva szerencsére rendkívül jó szezonkezdetet mutatott csuka szempontjából a pergetést favorizáló horgászok részére. De természetesen a vízállás önmagában sosem elég, így ki kellett tapasztalni a legjobban működő műcsalikat is ezen szituációra.


A Zagyva és Tisza torkolat előtti szakasza ezen időszakban igazán sok meglepetést rejthet, de a hetente váltakozó áradás és apadás miatt, alapszükséglet egy gumicsizma a szakasz kényelmes megdobálásához, mivel a sekélyebb „füves” partszakasz is víz alatt van. De ezen részeket szerencsénkre a ragadozók is kedvelik.

A horgászat ezen kívül nem igazán nagy felszerelésigényű, egy praktikus pergető válltáska műcsalikkal, egy jó parabolikus bot és egy merítőhálóra van szükségünk csupán.

A Predator rablósoknak szánt hálójának egyik legjobb funkcionalitása a kompaktságban rejlik, mivel összehajtható, így szállítása cserkelés során sem okoz problémát, könnyen elfér a bot mellett. Az összecsukott fejjel mindössze 86x28 cm a szállítási mérete.

A fej könnyen nyitható és összehajtható. Kinyitás után a nyél könnyen mozgatható a tartó részig, ami után az adapter 2 fém benyomható egységgel rögzül.

A fejen gumírozott hálószövet kapott helyet, így nem szív magába nedvességet, nem akad be a horgokba, a halak uszonyába, illetve nyálkát is kevésbé tud magába szívni, így otthon is praktikusan tárolható.

De térjünk is rá a műcsalikra. A csuka „kannibalizmusát” alapul véve ezen tárház rendkívül gazdagnak mondható, így sokszor nehéz is választani a wobblerek, plasztikok és fém csalik tekintetében.

Az áprilistól kezdődő horgászatok egy csalit emeltek ki ezen vízre, ami kiemelkedően működött, ez pedig a Kamasaki Pike fém támolygó volt.

Ez egy kissé nagyobb súllyal (20g) rendelkező támolygó kanál, melyet lassan vezetve, a fenék közelében tökéletesen el lehet húzni, meghorgászva ezzel több vízmélységet, többször így adta a halat, de 1-2 csukát gyorsabb bevontatással, a víz felső rétegében is kapásra tudtam bírni vele.

Oldalára tekintve is látható, hogy ez egy vastagabb anyagból készült, egy speciális domborítással, mely tökéletesen utánozza a sérült kishal billegését, mozgását.

A domborítás mellett plusz ingert kelt a horog mellett lévő kis piros kiegészítő is.

A kanalakhoz és a pálya csukáihoz egy parabolikusabb pálca illik, mely nálam a sokszor használt Spin Blade Light változata volt. A 10-30 grammos bottal tökéletesen lehet vezetni ezeket a nagyobb súlyú kanalakat is és a pályán lakó 1-3 kg-os csukákkal tökéletesen fel lehet venni a versenyt, egy élvezetes fárasztás erejéig.

Egy kanalas csukamosoly a sok közül…

Visszaengedés előtt…


El is úszott, jöhet a következő! 

Forrás: Őze Dániel

KAMASAKI PIKE TÁMOLYGÓ
590 Ft
Részletek
OUTDOOR EVA CSIZMA THERMO PLUS -20C
14 990 Ft
10 990 Ft
Részletek
SALMO JOINTED PIKE
4 790 Ft-tól
Részletek
SALMO PIKE
3 790 Ft-tól
Részletek
WFT AJIMA 7+1 PERGETŐ ORSÓ
69 990 Ft-tól
54 990 Ft-tól
Részletek
WIZARD CSUKA
790 Ft
Részletek
WIZARD PREDATOR MERITŐHÁLÓ (GUMIROZOTT)
10 490 Ft
Részletek
WIZARD SNAPPER PERGETŐTÁSKA
8 990 Ft
Részletek
WIZARD SPINNERBAIT
1 890 Ft-tól
Részletek