Vízparton a 2020-as Benzár újdonságokkal
Megjelent: 2020. március 24. | Forrás: Szabó Bence

Egy-egy termék megszületését hihetetlenül sok munka előzi meg, hiszen az ötlet önmagában még nagyon kevés, a megvalósítás folyamata, az út, amely során a megálmodott csalogatóanyag, felszerelés vagy aprócikk végleges formát ölt, bizony buktatók tömkelegével van kikövezve. Nem csoda, hogy mekkora örömet, elégedettséget okoz a létrejött új, az eddigiekhez képest valódi pluszt adó termék mindazoknak, akik részt vettek a fejlesztésében. Persze csak akkor éri meg ez az egész, ha a fejlesztők mellett a felhasználók, a horgászok is örömmel veszik a fáradtságos munka eredményeként létrejövő újdonságokat, melyekkel felvértezve még izgatottabban várhatják az új év első horgászatát.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Benzár termékek népszerűsége az elmúlt években dinamikusan növekszik hazánkban. Ez, amellett, hogy hatalmas öröm számunkra, nagy felelősséget is jelent egyben, hiszen a horgászok elvárásainak bizony nem könnyű megfelelni. Éppen ezért igyekeztünk figyelembe venni minden olyan, a már meglévő termékeinkkel kapcsolatos visszajelzést, ami előre viheti az újak fejlesztését. Törekedtünk arra, hogy oly módon alakítsuk ki 2020-ban megjelenő újdonságaink körét, hogy azok között minél több sporttárs találjon számára megfelelőt. Így több, már létező termékcsaládot is új, kifejezetten a horgászok által kért ízekkel bővítettünk, emellett néhány olyan csalogatóanyag is születetett, amelyek újszerű mivoltuknak köszönhetően jelentősen megkönnyíthetik majd az eredményes halfogást. Ezek mindegyikét képtelenség lenne egyetlen írásban bemutatni, így most kizárólag azokra fókuszálok, amelyek a még lehűlt vízben is eredményesen használhatók.

Nem titok, hogy az egyik kedvenc methodos vizem a Harcsa Horgásztó, ahová különösen késő ősszel és télen szeretek járni. Ebben az időszakban már rendre a finisben járunk a termékfejlesztéssel, így ezeken a horgászatokon gyakorlatilag a kész, végső formát öltött újdonságokat szoktam bevetni. Így volt ez néhány héttel ezelőtt is, amikor legutóbb itt horgásztam. Hűvös, szeles, igazi téli nap volt, annak minden szélsőségével.

A mai horgászatra kizárólag Rapid etetőanyagainkat hoztam magammal.

Ezek már megnedvesítve kerülnek a zacskóba, így azonnal horgászatra alkalmasak.

Egy rostálás azért sosem árt, de a fennmaradó pelleteket mindenképpen tegyük vissza az etetőanyagba!

Reggel, mikor megérkeztem, még kifejezetten kellemes volt az idő, hiszen a felkelő nap sugarai simogatták arcomat, a később érkező erős szélnek pedig se híre, se hamva nem volt. Komolyan mondom, még etetőanyagot is lett volna kedvem keverni, de erre ezúttal nem került sor, hiszen kizárólag Rapid kajáinkat vittem magammal. Ezek különlegessége, hogy már megnedvesítve, használatra kész állapotban kerülnek a zacskóba, így a vízparton semmilyen teendőnk nincs velük, pusztán egy 3 mm lyukbőségű rostán célszerű áttörni őket és már kezdődhet is a peca. Az etetőanyagok egy speciális főként alkohol bázisú folyadékkal vannak bekeverve, melynek hatalmas előnye, hogy a jéghideg vízben is kiválóan terjed, így a Rapid etetők már az év első pecáihoz is remek választást jelentenek. Az elérhető hat típusból ezúttal háromfélét készítettem magam mellé, egészen pontosan a green betaine-t, a tintahal-polipot és a chillis-fűszerest. Hogy miért pont ezeket? Pusztán azért, mert a korábbi években azt tapasztaltam, hogy a Harcsa tavon a kifejezetten büdös, „halas" csalogatóanyagok bizonyulnak általában fogósnak. Fontos tudni persze, hogy mindegyik Rapid etetőanyag hallisztes, így választhattam volna tulajdonképpen bármelyiket, döntésemtől függetlenül egy magas fehérje tartalmú kaja került volna a kosaramba.

Mivel a tó még nem volt teljes egészében jégmentes, így a helyválasztásban bizonyos mértékig korlátozva voltam. Oda, ahová szerettem volna, sajnos nem tudtam leülni, így végül a félszigettel szembeni oldal szélén vertem tábort. Innen a stégek előtti vízterületet is el tudtam már érni, úgyhogy első blikkre ideális választásnak tűnt a placc. Mivel a kajakeverés most kimaradt, meglepően hamar be tudtam vetni készségeim. Nem etettem, sőt, nem is akasztottam be a zsinórt egyik orsómon sem a klipszbe, hiszen klasszikus, kereső method pecát terveztem. Azt gondolom, hogy amíg a víz hőmérséklete nem éri el legalább a 7-8 fokot, e technika használata vezet a leggyorsabban eredményre.

A tüskére Bicolor csalijaink zászlóshajója, a csoki-narancsos Method Egg került szinte egész nap. Más csalival ezúttal nem tudtam halat fogni.

A kosarat duplán töltöttem a nagy vízmélység miatt.

Viszonylag gyakran, maximum 10 percenként dobtam újat mindkét botommal, melyek közül az egyikkel a négyes faház bójája környékét pásztáztam, míg a másikkal jobbra, a nyílt víz irányába dobáltam. Utóbbin következett be az első kapás, amely olyan vehemens volt, hogy alig hittem a szememnek! Valósággal lerántotta a botot a helyéről a jelentkező, úgyhogy alaposan megcáfolta a „hideg víz, óvatos kapás" teóriát. A fárasztás is meglepően hosszúra sikerült, hiszen remekül küzdött a szépségdíjas töves, melyet végül csak sikerült merítőbe kényszerítenem. A csali egy szem csoki-narancsos Bicolor Method Tojás volt, melyet csalitüskén kínáltam fel. Apropó, ha van olyan 2020-as újdonságunk, amelyet a hideg vízben is eredményesen lehet használni, az a Bicolor Method Tojás! Természetesen ezúttal a kisebb, 6-8 mm-es méretet használtam ebből a hihetetlenül aromás, nagyon rugalmas, egyedi állagú lebegő csaliból. Ez utóbbi gondolat idéntől válik csak említést érdemlővé, hiszen a Tojásokból sokak nagy örömére kapható most már nagyobb, 10-12 mm-es szortiment is! Ezekről azonban essék szó egy másik írásban.

Az első dobások még viszonylag szélcsendes időben történtek, de az idő aztán hamar elromlott.

Kapáááás! Vehemens, igazi botvivős, amolyan nyárias akcióval indult a peca érdemi része.

A pici Excalibur Round Feeder horog nagyon szépen akadt!

Az első ponty megfogását követően hosszabb csend következett, hiszen akárhová dobtam, nem tudtam újabb kapásig eljutni. Ilyenkor az ember, jobb híján persze, magában keresi a hibát és variál, kombinál, előkét köt, csalit és etetőanyagot változtat, próbál minél nagyobb területet átpásztázni, majd, ha minden összeáll, megtalálja a titok nyitját. Így voltam ezzel én is, hiszen amit lehetett, megtettem azért, hogy ismét görbüljön Allround Feederem. Végül sikerült ráakadnom a halakra egy egészen szűk, mindössze néhány négyzetméteres területen, ahová, ha be tudtam dobni, jó eséllyel akció következett. Nem volt mindegy azonban, hogy mi került a kosaramban, na meg az sem, hogy melyik csalit tűztem a tüskére! Halaim döntő többségét ugyanis a tintahal-polip ízesítésű Rapid etetővel fogtam, illetve egy bajszost és egy meglepetés tokot adott még a chillis-fűszeres variáns is. A Tojások esetében azonban minden egyértelmű volt, hiszen kapásig kizárólag a csoki-narancsos típussal jutottam el.

A keresgélés eredménye előbb egy meglepetés tok lett!

Később aztán dupla kapásnak is örülhettem!

Még egy apróságról azonban mindenképpen szót kell ejtenem. Kosaramat vagy csalimat rendre felturbóztam kedvenc aromáimmal, hiszen meggyőződésem, hogy ebben az időszakban ezek használata - akár túlzónak tűnő mértékben is - gyakran eredményre vezet. Felváltva nyúltam a Method Smoke és Method Spray aromákhoz, melyek, bár alapvetően ugyanazt a célt szolgálják, mégis sok jellemzőjükben különböznek. Előbbi nagyon sűrű, hatását döntően a fenéken kifejtő, ízes, színes anyag, melyet elsősorban a csalira nyomva használok. Utóbbi viszont már a megtöltött kosárra szokott esetemben kerülni, így robbanásszerűen hat, a vízoszlop teljes magasságában dolgozik. Bevallom őszintén, különbséget nem igazán tudtam tenni abban, hogy melyik segített többet a halfogásban, azonban annyi szent, hogy kapásig csak akkor jutottam, amikor valamelyiket használtam.

A Method Smoke a csalira került, hiszen ez egy brutálisan sűrű folyadék.

A Method Spray-t pedig a már megtöltött kosárra fújtam.

Ez a fantasztikus tükrös volt e remek nap utolsó hala.

A nap két nyerő etetőanyaga egy képen. Bátran ajánlom mindenkinek az év első horgászataira (is)!

Télről lévén szó, sajnos a nap valósággal menekült az égboltról, így korán véget ért a peca, pedig remekül szórakoztam, gyönyörű pontyokat és egy bónusz tokhalat is a kamera lencséje elé tarthattam. Végszóként mi mást is mondhatnék, mint azt, hogy újdonságaink okozzanak legalább akkora örömöt mindenkinek az idei évben, mint nekem ezen a horgászaton! Jöjjön a tavasz és most már találkozzunk a vízparton! Ja, és új termékeink bemutatását hamarosan folytatjuk!


Szabó Bence

Fotók: Molnár Zoltán

EXCALIBUR ROUND FEEDER BARBLESS HOROG 8 DB/CSOMAG
650 Ft
Részletek