Vertikálisan – Salmo Chubby Darter
Megjelent: 2017. február 15. | Forrás: Nagy Levente

Egy megszállott horgász télen sem adja fel! A hideg ellenére is kimegy valamely közeli horgászvízre, kialakít néhány léket, beetet, majd egy kis szerencsével fog néhány keszeget és elégedett mosollyal hazamegy, ilyen a profi, hibátlan forgatókönyv.

Ezek a finomszerelékes horgászok, az úszós a feeder technika, kedvelői. De mit tesznek a pergetőhorgászok, akik a pergetés megszállottjai? Legtöbben otthon maradnak és türelmetlenül várják a jég elolvadását, a tavasz beköszöntét, az első lehetőséget…

Előre bocsátom, nem vagyok kizárólag pergetőhorgász, habár voltak évek, amikor szinte csak ennek a módszernek éltem, télen-nyáron pergettem! Igen télen is… habár a lehetőségek korlátok közé szorulnak, de mindig megtaláltam azt a módszert, azt a horgászvizet, ami kínált némi lehetőséget a halfogásra, a lékből történő vertikális pergetésre. Volt, hogy összejött, volt, hogy semmit sem fogtam, de minden télen néhány alkalommal próbálkoztam.

Az idei télen sem volt ez másként… Ezen a télen is sikerült néhány nagyszerű, élményben gazdag órát a jég hátán eltöltenem. Fogtam csukát, fogtam sügért, de még pisztrángot is, igaz nem nagyokat, de ebben az időben, főleg az idei télen ez is reményen felüli.

Lékből, pergetve…

A modern technika lehetővé teszi, hogy betekintsünk, mi történik a víz alatt. Ezt bizony elkapta és úgy tűnik, hogy elnyerte a tetszését!

De hogyan fogtam ezeket a halakat, milyen módszerrel, milyen csalival? Egyszerűen, lékből pergettem! A csali nem más, mint a SALMO cég egyik a vertikális pergetésre kifejlesztett nagyszerű modellje a SALMO CHUBBY DARTER. Ez a wobbler többféle méretben és színben kapható, így az összes ragadozónak megtalálhatjuk a megfelelő méretet és színt. A kisebb 3,5 centis modellel a sügért, a pisztrángot, míg a nagyobb mérettel a csukát célozhatjuk meg.

Téli kedvenc, SALMO CHUBBY DARTER.

Többféle ragadozót fogtam már vele. Például pisztrángot.

Csukát.

Sügért.

Maga a technika roppant egyszerű, egy gyakorlottabb pergetőhorgász másodpercek alatt ráérez, és egy teljesen kezdőnek sem kellenek órák a tanulásra. A műcsalit a bot fel-le emelésével, hol felfele vezetjük, hol meg lassan leengedve, hagyjuk süllyedni, a többi "melót" maga a műcsali elvégzi.

A tapasztalat azt mondja, ha "jó helyre fúrunk" a kapás szinte azonnal érkezik, ha eltelik néhány perc és mégsem, akkor tovább kell állni egy újabb helyre fúrni léket és ott is próbálkozni.

Többféle méretben és színben kapható, így minden ragadózónak megtaláljuk a megfelelőt.

Ha sügéres vízen horgászunk, akkor egy kis szerencsével ráfúrhatunk egy nagyobb rajra is, és egyetlen lékből akár több halat is foghatunk.

Van, hogy egymás után több halat fogunk, majd hirtelen csend a kapások megszűnnek, ilyenkor azt hisszük a halak odébb álltak… igen, van, hogy ez történik, de a tapasztaltak szerint legtöbbször csupán a műcsalit „kiismerik", ilyenkor jó ha van egy más színünk, amivel lecseréljük.

0,12 es fonottnál vastagabbat ennél a módszernél sosem használok. Néhány apróság, amire még szükségünk lehet ebben a műfajban.

A módszer tehát egyszerű, a felszerelést mindenki maga kedve és lehetősége szerint állítja össze, de ha egy könnyebb, kis dobósúlyú pálcával dolgozunk, és ehhez igazítjuk a felszerelés többi részét is, egy esetleges kapás, fárasztás nagyobb élményt tud nyújtani.

WIZARD SKILL…

…télen is jó szolgálatot tesz.

Ez a technika, módszer természetesen nem csak télen, lékből űzhető, eredményes csónakból is… ez a vertikális pergetés, mely télen a legnagyobb hidegben is nyújthat sikerélményt. Ajánlom mindenkinek, próbáljátok ki!

Forrás: Nagy Levente (ERDÉLYI HORGÁSZ)

SALMO CHUBBY DARTER
3 190 Ft-tól
1 440 Ft-tól
Részletek
WIZARD GRIZZLY KULCSKARIKA PEREMEZETT NICKEL
330 Ft
Részletek
WIZARD PREDATEK KARIKA
550 Ft
Részletek