Tíznap a Pó-deltában - első rész
Megjelent: 2010. június 14. | Forrás: Nagy Levente


Azt hiszem, kevés az olyan horgász, ki legalább egyszer ne hallott, vagy ne olvasott volna a Pó folyóról, annak deltájáról, a benne élő hatalmas harcsákról, pontyokról, amurokról, melyek messze földön híressé tették ezt a halban páratlanul gazdag horgászvizet.

A tavaly, mikor először horgásztam a folyóban már tudtam, hogy ide még vissza kell térnem, hisz a folyó olyan lehetőségeket kínál, melyeket a hazai vizeken nem igazán találok meg és néhány ott töltött nap nem is elegendő, hogy „mindent” ki lehessen próbálni.
Elsősorban itt a harcsahorgászatra, azon belül pedig a pergetésre gondolok.
 


Néhány perc és sötétbe borul a világ.


Mielőtt belemerülnék élménybeszámolómba, elkell mondanom, hogy sem én, sem társaim, akikkel részt vettem a tíz napos túrán, nem vagyunk harcsahorgászok. Idézném Attila barátom szavait, ami azt hiszem, sok mindenre rávilágít „Mi nem a harcsák között nőttünk fel”.

Habár mindannyian több éve pergetünk, harcsapergetésben teljesen kezdőnek számítunk, egyikünknek sem sikerült még pergetve harcsát fognia.
Teljesen zöldfülűként, tapasztalat nélkül, csupán a horgászújságokban olvasott írásokra, videókra, kisfilmekre és néhány tapasztaltabb barátunk szavaira hagyatkozva terveztük meg horgásztúránkat.

Elsősorban harcsát szerettünk volna fogni pergetve, viszont igyekeztünk felkészülni a váratlan helyzetekre is... ha nem jó a víz, ha nem eszik a harcsa...

Sajnos - vagy nem - bekövetkezett, amire nem igazán számítottunk.
A folyó hatalmas áradással fogadott bennünket, ami egyébként a tapasztaltabb harcsapergetők szerint jónak számit, viszont mi szem előtt tartva a megáradt folyó veszélyeit, néhány napra lemondtunk a pergetésről és kerestünk néhány csatornát, ahol békés halakra horgászhattunk.

Az első napokra sátorral költöztünk ki egy Adriához közel eső csatornára melyet házigazdánk Józsi ajánlott figyelmünkbe.
 


Íme a csatorna, melyen az első napokban horgásztunk.

 


Táborhelyünk.


Mint már a fentiekben említettem, a felszereléseket úgy próbáltuk összeállítani, hogy bármilyen helyzetre tudjunk reagálni, így lehetőség nyílt több módszert is kipróbálni az ott eltöltött néhány nap alatt.

Jól lehetett fogni a halat úszózva nádszélben, matchel, feederrel és bojlis összeállítással is...
 


Dobás…

 


Első ízben horgásztam a BLACK SPIDER feederbottal.

A POWER FEEDER orsó már néhány horgászatomra elkísért.

 


A kapások nem várattak sokat magukra.

Az első termetesebb hal...

 


... egy gyönyörű ponty személyében.

Az etetőkosárba LANTOS MIX etetőanyagot gyúrtam, horogra pedig CARP EXPERT pellett került.

 


Az első 4 órás horgászat eredménye, mely azt hiszem, bizonyítja az itteni halbőséget.

Fotózás után minden
halat visszaengedtünk.

 


C&R.


Szokatlan volt számunkra, hogy a hazai vizekkel ellentétben, itt a halak az etetésre szinte azonnal reagáltak és etetés után néhány perccel már kiló körüli dévéreket, kárászokat szinte dobásra fogtuk.

Persze nem ezért utaztunk több száz kilométert, viszont így utólag felidézve emlékeinket egyikünk sem bánta, hogy néhány napot rászántunk ezekre a csatornákra, hisz rengeteg szép halat fogtunk bennük.
 


Ritkán bojlizok, viszont itt erre a módszerre is lehetőség adódott....

 


BANAX POSEIDON 5400 NF.

Ilyen és ehhez hasonló pontyok tartottak ébren bennünket.


A csatorna jó tesztpályának bizonyult, több módszeren belül többféle botot, orsót és nem utolsósorban csalit is sikerült élesben, dobás és fárasztás közben is kipróbálni.

Kiemelném közülük a BLACK SPIDER névre keresztelt feederbotot, és a MESH BOILIE felirattal fémjelzett bojlis botot, melyek az Energo Team kínálatának legújabb modelljei.
 


Egyik meglepetés...

Három kívánság, aztán mehetett vissza.

 


Az átlagméret 3-5
kiló között volt.

Ezek a halak példátlan ellenállást tanúsítottak fárasztás közben…


Végezetül megkell említenem a CARP EXPERT etetőanyagokat, pelleteket, bojlikat, aromákat, melyek ezúttal is bizonyították fogósságukat.

Röviden összefoglalva az első néhány nap történéseit, eredményeit azt kell mondanom, mindannyiunk nevében, hogy jól szórakoztunk és sokáig emlékezni fogunk majd arra a néhány napra, melyet a békés halak társaságában töltöttünk a Pó folyó deltájában.

- folytatása következik -
 

CARP EXPERT HOLIDAY MIX
1 590 Ft
Részletek
CARP EXPERT UV 1000M, FÉMDOBOZOS
3 790 Ft-tól
Részletek
ENERGOTEAM SPECIALIST CARP ZSINÓR 300M
790 Ft-tól
Részletek
MARUTO 9354-BN HOROG
750 Ft-tól
Részletek
ZSINÓR ET POWER FEEDER 150M
670 Ft-tól
515 Ft-tól
Részletek