Téli pickerezés
Megjelent: 2012. február 17. | Forrás: EnergoTeam

Ha valamire a téli horgászat keretei között kevesen vállalkoznak, az a békés halas horgászat. Pedig a téli vizek időnként nagyon kellemes meglepetéssel szolgálhatnak. Egy biztos, olyan létszámú halrajok, mint amelyekkel télen szembesülünk, soha nem állnak össze nyáron.


A radarképen jól látszik, hogy a vermelő gödör tele van halakkal


Így hát a téli pickeres horgászat legfontosabb kitétele a megfelelő hely kiválasztása. Partról csak nagy szerencsével, próba-szerencse alapon találhatjuk meg a téli vermelőket. Csónakból, egy megfelelő radar segítségével viszont igazi csodákra bukkanhatunk. Elméletben tudja az ember, hogy hatalmas rajokban telelnek a halak, de ezt a radaron a saját szemével látni mégiscsak más.


A zsinórt még előző este otthon feltekertem


A Tisza-tó régióban (de még nagyon sok másik helyen is) olyan gazdag a keszegállomány, hogy a hideg hónapok pihenői alatt sok ezer fős csapatok állnak össze. A helyek ahol a halak szívesen vermelnek, igencsak jellegzetesek. Jobbára a környék legmélyebb szakaszai, és mindenképp olyan részek, ahol a sodrás valami miatt nem érvényesülhet igazán.


A felszerelés elkészítése
a vízparton történt


A Tiszán a nagy visszaforgók, melyek mély kutyrokat vájtak maguknak a hosszú évek alatt, egész télen tele vannak keszegekkel. A legtöbb radarképen az is látható, hogy a halak nem ragaszkodnak a fenék közeli részekhez, nagyon gyakran inkább a víz középső régióját foglalják el, vagy az aljától a közepéig szinte homogén rajt alkotnak. Akármilyen hideg is van, hajnalonta az ilyen nagy vermelők környékén megelevenedik a feszín, és az első fénysugarak felszínen fürdő halakat üdvözölhetnek.


A sápadt téli nap már nem sok meleget adott,
de legalább a szél sem fújt nagyon


Nem egy-két darab hal vet burványt véletlenül, hanem akár több száz is, de kizárólag a hajnalhasadás 15-20 percében. Igaz, hogy korán kell kelni, de ez tény nagyban segítheti a partról horgászó, és radarral nem rendelkező sporttársainkat abban, hogy azonosítsák a keszegekkel megtelt részeket.


A Monaco NG zsinórtöltése egész jó!


Ahogy a föntiekből is kiderül, bár folyóvízről beszélünk, a horgászatilag fontos szakaszok, szinte állnak, vagy nagyon lassan áramlanak. Ezért lehetőségünk van nagyon érzékeny felszerelés használatára, és kis súlyok alkalmazására. Az etetőanyagot (bár vittem magammal) teljesen el lehet felejteni.


Az első kis karika


Itt nincs szükség a halak helyszínre csalogatására, hisz olyan számban vannak jelen, ami sok horgásznak szinte elképzelhetetlen. Esetleg az etetőanyag étvágyfokozó szerepét lehetne kihasználni, hogy bizonyos illatanyagok jelenlétében aktívabbak lehetnek a halak.


Csonti és kesztyű együtt -
ez bizony téli peca


Ennek megfelelően a felszerelés sem kell hogy tartalmazzon feederkosarat, a lehető legegyszerűbben készíthetjük el a végszerelékünket, egyetlen kis ólom, és egy szem horog felhasználásával. Valójában egy téli vermelőn történő keszegezés egyszerűbb néhány vonatkozás tekintetében, mint a nyári. A lehűlt vízben persze egy kicsit minden le van lassulva, hiába a nagy haltömeg, botvivős kapásokra nem kell számítani.


Két darab kősüllő is ráfanyalodott a csontira


Ezért is javasolt inkább egy rövidebb, finomabb pickerbot, az erősebb feeder helyett. Én egy ET Picker Blade-et választottam 3 méteres hosszban. Őszintén szólva az orsó tekintetében nem kell prémium kategóriára törekedni, a fék csak a legritkább esetben szólal meg. Az orsó szerepe itt tényleg nem nagyon különbözik attól, hogy ki- és bejuttassuk vele a végszereléket.


A négy szem csonti volt a menő


Ehhez egy igen kedvező árú ET Monaco NG is megteszi. Én egy 20-as méretűre tekertem fel a 0,18-as ET Specialist BREAM monofil zsinórt. Ennek szakító szilárdsága 3,6 kg, ami teljesen megfelel a feladatra. 8-as és 10-es horgokkal készültem, a már sokszor bevált Maruto 9624-es, lapkás horgait használtam.


Bagolykeszeg vizsgálja a bot feliratait


A megfelelő hely, és horgászpozíció megtalálását csónak és halradar is segítette. Tiszafüred magasságában az élő Tisza egy partközeli nagy tükrös visszaforgóját vallattam ki, melynek legnagyobb mélysége csaknem 20 méter.


A zöld spiccet használtam


Jellemzően ennyire lent már túl nagy a nyomás a keszegeknek, némileg sekélyebb 10-13 méteres régióban voltak a legsűrűbben. Már a radar is mutatta, hogy a halak elég szűk mérettartományba tartoztak - úgy is fogalmazhatnék, hogy az egyívásúak csoportosulnak bandákba. Ez egyébként is jellemező. Végül egy pont jó helyen lévő parti helyre rúgattam ki a ladikot, és így félig csónakból, félig partról horgásztam.


Halaink nem voltak óriások,
de sokat fogtunk


Ennek megvolt az az előnye, hogy bár egyedül indultam el, mégis jó társaságom kerekedett két parti horgász személyében. Eredetileg süllőzni indultak, de látva a keszegek igen jelentős jelenlétét, feederre váltottak, és maguk is részeseivé váltak a téli békéshalazásnak. Különösen, hogy a süllők egyáltalán nem voltak étvágyuknál.


Íme a fajok: felül a lapos, aztán a bagoly,
és alul a karikakeszeg. A méretarányok is stimmeltek


A kis Picker Blade a zöld színű spiccel igen jól teljesített, remekül jelezte a kapásokat. Szinte hihetetlen, de olyan mennyiségű keszeg állt össze, hogy a rezgőspicc állandóan mozgott. vagy azért mert a halak testel sodorták, vagy azért, mert valódi kapás érkezett. Szerencsére a kapásokkal járó intenzív és jellegzetes húzásokat jól el lehetett különíteni.


Alkalmi szomszédom rázogatja a Picker Blade-et - nem rossz!


A fogott halak között három faj dominált, mégpedig a karikakeszeg, a bagolykeszeg és a laposkeszeg. Dévér, bodorka, jász véletlenül sem volt köztük. A legjobb és legegyszerűbb csali a csontkukac volt. Szomszédaim gilisztával is fogták a halakat, sok különbség nem volt tapasztalható, de az élő csali kell télen az biztos!


Két keszeg egyszerre, ilyen is van -
az apraját még ők is visszadobták


 Hatványozottan fontos a téli időszakban a csali rendszeres cseréje. Az összemarcangolt, "használt" csontira sokkal később jött kapás, de előfordult, hogy csak csipkedték. Mindig friss csalit kell tenni, hogy a legjobb hatást érjük el. A halak mérete nem volt kiemelkedő, de a radar tanúsága szerint ez a raj ilyen egyedekből állt.


Egész jó kis teríték jött össze,
főleg a télhez képest


 Talán a 40-45 dekás laposkeszegek voltak a banda legnagyobbjai. Szórakozásnak és a eltompult téli horgász reflexeink karbantartására kiválóan alkalmas az ilyesfajta horgászat. A sok esemény, a folyamatos kapások miatt néha a hidegről is hajlamos az ember elfeledkezni.

MÁRTOGATÓÓLOM, FÜLES
170 Ft-tól
Részletek