Téli pergetett süllők
Megjelent: 2021. január 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Még élénken él bennem az első igazi téli pergető élményem, mikor a hírek hallatán barátommal belevágtunk, ebbe a embert próbáló módszerbe. Akkoriban még alig volt csónak a vízen, ráadásul a ruházatunk és a felszerelésünk is kezdetlegesebb volt. Most egy pici összehasonlítást teszek, hiszen nem ragadtam le egy szinten, hanem folyamatosan keresve a lehetőségeket kerestem az új lehetőségeket, és egyre eredményesebb lettem.

Különböző  formájú, méretű és színű csalik melyeknek mind megvan a maga jelentősége.

Mostani szemmel már egyértelmű a dolog, de nem volt ez mindig így. Kezdhetnénk a ruházattal is, hiszen ahhoz hogy a mínuszokban ne fázzunk akkoriban igen vaskosan kellett felöltözni, ami igencsak korlátozott a mozgásunkban, a pergetés során ez pedig nem éppen előny. Manapság a modern thermoruhák már a komfort mellett a mozgásban sem korlátoznak. Szerencsére nem csak a ruházat feljlődött, hanem a horgászfelszerelések és vele együtt a csalik is. 

Az orsón minden lényeges látszik, egy 10 csapágyas 5:1-es áttételű Ryobi Zauber 4000-es méretben tökéletes a feladatra.

Manapság olyan összeállítások vannak amelyekről régen álmodni sem mertünk. Ezeket sorra véve eljuthatunk a mai felszerelés igényhez is.  Igazából a felszerelés minden elemét sorra kell venni ebből a szempontból. Talán kezdjük azzal ami a kezünkben van, a bottal. Régen egy durung - mára harcsázó botnak is erős - botokkal "gumihalaztunk" , egyszerűen ez kellett mert a zsinór vastagsága a horog milyensége ezt kívánta meg, manapság  szerencsére nagyon sok lehetőségünk van kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet, amelyek közül az L&K Pro Guide botokat nyugodt szívvel tudom ajánlani. Ez kettő hosszban 198 és 220 centiméteresben kapható, amely a legtöbb feladatra tökéletesen alkalmassá teszi. Ha kell van finomabb változat álló vagy lassan áramló vizekre, de lépcsőzetesen lépdelve eljuthatunk a leghízósabb vizekre is alkalmas legerősebb piros nyelű változathoz. Persze a legfinomabb és a leggyengébb közt van még két erősség. Aki botot szeretne annak tanácsolom vegye kézbe ezeket a pálcákat, mert így legalább megtapasztalhatja, milyen bot kell ehhez a technikához, de nagy az esély arra is, hogy kézbe véve bizony meggyőzőek lesznek ezek a botok.

Talán így látszik a legjobban, mennyire vékony és milyen apró a szakálla a horognak, az ereje meg nálam már bizonyított.

Csak egy javaslat a bot kiválasztásakor: Felejtsük el mi van a botra írva, hagyatkozzunk a megérzéseinkre, amennyiben  elfelejtjük a feliratokat a boton, lehet sokkal jobban fogunk választani.

Mára már természetesek az élénk színű zsinórok.

Fontos, hogy jól rakja az orsó a zsinórt, itt nem feltétlenül a teljeseb makulátlan zsinórképre kell gondolni.

Az orsók piaca is sokat fejlődött, akkoriban alig volt olyan orsó amely alkalmas volt a fonott zsinóros horgászatot, ma pedig egyre kevesebb az alkalmatlan. Itt az egyik nagyon fontos szempont a a jó zsinórkép. Itt nem arról van szó, hogy annak tökéletesen makulátlannak kellene lennie, egyszerűen eléggé legyen szorosan a dobra rakva és ne tudjon egymás alászorulni a zsinór, ennek persze előfeltétele az is hogy rakja végig zsinórral az orsó a dobot. Igazából a gubancok nagy részét ez, vagyis ennek hiánya okozza a peremfutós orsóknál. Megemlíthetném még, hogy a visszaforgás gátló pillanatzáras legyen, de ez manapság már szinte alapkövetelmény a pergető orsóknál.

Ez a hibátlan süllő, vagy ahogy mondani szokás fogas, az egyik a sok közül.

A zsinór lehet monofil, de a fonott sokkal többet enged érzékeltetni a csali vezetéséről és érezhetjük a legapróbb pöccentéseket is. Erre manapság már kiváló zsinórokat kaphatunk, a legjobbak ráadásul bevonatosak, ezáltal sokkal kevesebb vizet hordanak magukkal ez pedig főleg a hidegebb fagyos napokon jelenthet nagy előnyt. A zsinór színe egyébként teljesen mindegy, vagyis mégsem. A horgász szempontjából a plasztik csalis módszernél sok előnnyel járhat az élénk szín, nem véletlen, hogy az L&K Jig Braid is élénk színű és teflon bevonatos, ez mellett rendkívül vékony és erős is.

No kérem, a halak számára valahogy így néz ki a pokol kapuja.

Egy újabb szépség a szákban.

Elérkeztünk a két utolsó ponthoz, a jighoroghoz és a plasztikcsalihoz, ennek is összhangban kell lennie egymással, ráadásul a horognak egyben kell erősnek lennie és lehetőleg vékonynak. Az utóbbi azért lényeges mert így sokkal könnyebb belehúzni a ragadozók szájába, ráadásul valóban csak egy pici szúrt seb keletkezik a megfelelő horog használata esetén. Az utóbbi azért is fontos, mert a kisebb seb kevésbé fog kitágulni a fárasztás során. Nem mellékesen pedig, amennyiben méretalatti, vagy éppen feletti halat fogunk, vagy csak egyszerűen visszaszeretnénk engedni halunkat, akkor a kisebb szúrás, vagy seb, azokkal nagyobb túlélési esélyeket ad a ragadozók számára is. Sajnos régen, ez a páros távol ált egymástól. vagy erős de vastag horgot lehetett kapni, vagy volt vékonyabb, de gyenge. Nehéz volt megtalálni a helyes utat. Még a horogszakállra is kitérnék, hiszen, manapság egész pici úgynevezett mikro szakállas horgok is jól tartják a halat, de használhatunk akár szakállnélküli horgokat is.

A pergetés állandó koncentrációt igényel.

A napra egy ilyen kapitális süllő teszi fel a koronát!

Innen már csak egy lépés a plasztikcsali kiválasztása maradt, ami régen nem volt bonyolult, hiszen lehetett kapni twistert és gumihalat, itt ezzel be is fejeződött a választék, ezen belül talán volt 3-4 szín, de semmi több, így egy 6 darabból megvolt  az akkori piac teljes kínálata. Manapság óriási a kínálat,ami már sokszor túl is van misztifikálva. Én a legtöbb esetben egy színnel és egy formával eldobálok egész nap, persze nem eredménytelenül. Ehhez szerencsére már több évtizedes tapasztalat társul, így tudom melyik időszakban, milyen halfajra melyik plasztikot tűzzem a horogra. Szerencsére, az L&K márkán belül mindenre találok megoldást. Azonban a fejlődés nem állhat most sem, keresem az új lehetőségeket, és ha csak egy kicsivel is, de folyamatosan fejlődök. Úgy gondolom a jó horgászok folyamatosan tanulnak és fejlődnek, így én is ezt az utat próbálom járni.

Lukácsi Béla

L&K FLOATING SHAD
990 Ft
Részletek
L&K JIG BRAID LIME GREEN FONOTT ZSINÓR - 110M
6 890 Ft
Részletek
L&K ÖSSZECSUKHATÓ MERÍTŐ
13 990 Ft
6 800 Ft
Részletek
RYOBI ZAUBER GT ORSÓ
66 990 Ft-tól
53 990 Ft-tól
Részletek