Tavaszi pontyozás dupla szettel
Megjelent: 2021. május 04. | Forrás: Kubuk Dániel

„Kezdődjön a peca!” Ez a kijelentés ezen cikk kapcsán több szempontból is igaz! Tavasszal ugyanis újra kezdetét veszi a pontyhorgászok időszaka. A májusi tilalom előtt, vizeink melegedtével van némi időnk egy kis kalandozásra! A másik aspektus ami miatt igazzá válik a fenti felkiáltás pedig az, hogy az Energofish kínálatában újonan megjelenő tavaszi dupla pontyozó szett került a kezem közé, mely remek alternatívát nyújt a hobbi pecások illetve a pontyhorgászattal ismerkedők számára, ugyanis egy igazán kedvező árú, belépő kategóriás összeállítást tudhat magáénak aki ezt a szettet választja!

 

Van itt minden ami az induláshoz szükséges!

Hogy miből is áll a szett? Kettő darab 3,5 lbs (megközelítőleg 100 grammos) dobósúlyal rendelkező 3,60-as, könnyű, de ugyanakkor kellőképpen erős Kamasaki Super Carp horgászbotból, hozzá tartozó megfelelő méretű, nyeletőfékkel ellátott Kamasaki Super Runner orsóból, egy tekercs minőségi főzsinórból, elektromos kapásjelzőkből, hozzájuk tartozó merevkaros swingerekből, egy aprócikk válogatásból, előre kötött előkékből, csalizásra szánt bojliból, egy praktikus pontymatracból valamint egy szájfertőtlenítőből. Huh, hát felsorolni is igen hosszú volt mindazt, ami ebben a csomagban fellelhető, de nézzük meg kissé részletesebben.

Nézzük első körben a botot.

Tökéletes választás lehet a pontyhorgászattal ismerkedők számára a Kamasaki Super Carp széria. Egy megfelelően erős, gerinces pálca, mely meglepő rugalmassággal rendelkezik. A megfelelő méretű nehezéket kiválasztva (tapasztalatom szerint 80-100 gramm közötti méretet érdemes választani hozzá), könnyedén elérhetővé válnak a 60-80 m-es távolságok is, ugyanakkor a hal fárasztás élménye nem veszik el a bot merevségéből adódóan, tehát aki szereti érezni a kisebb pontyok minden rezdülését is a szerelék végén, annak tökéletes alternatívát kínál ez a horgászbot. SIC betétes gyűrűsorából könnyedén szalad ki a zsinór, ezzel is elősegítve a könnyed dobások kivitelezését! Osztott nyelének köszönhetően könnyed, mégis a nyélhossz méretéből adódóan lehetőségünk nyílik az erőteljes robbanékony dobásokra. Természetesen a biztos fogást az eva markolatok biztosítják!

Könnyen tisztítható, csúszásmentes EVA markolatok a biztos fogásért.

A mindenki által jól ismert alulról menetes orsótartó gondoskodik róla, hogy akár a legkülönfélébb orsók is könnyen felszerelhetők legyenek a botra, valamint a legnagyobb igénybevételnek kitett felszerelésen is mindvégig megfelelő tartást biztosít! Jöhet azonban a kérdés, hogy milyen orsót érdemes a bothoz párosítani. A válasz pedig pofon egyszerű, hiszen a bothoz leginkább megfelelő 4000-res méretű orsó szintén a csomag részét képezi. Két könnyű grafitházas, 2 csapággyal ellátott nyeletőfékes Kamasaki orsót találunk a szettben.

 

Ha kék-fekete akkor Kamasaki Super Runner.

Precíz elsőfékjének és nyeletőfékjének valamint nagy zsinórkapacitásának köszönhetően a maga kategóriájában párját ritkító orsó, mely megállja a helyét a pontyhorgászok eszköztárában. Nyeletőfékjének hála akár a több napos horgászatokon is megfelelő társunk lehet. 

5,2 fordulat egy hajtókar fordítással!

Természetesen az orsónkat fel is kell töltenünk egy, a parti pontyhorgászat igényeit kielégítő damillal is. A dobozban egy 1000 m-es 0.25-ös Kamasaki pontyozó damilt is találunk. Ez a méret épp ideális a parti dobós horgászatokhoz, ugyanis kellőképpen erős a nagyobb testű halak biztos kifárasztásához, ugyanakkor kellőképpen vékony ahhoz is, hogy dobáskor a lehető legkisebb súrlódással szaladhasson át a SIC betétes gyűrűkön! Ebből a méretből az orsónk dobjára több mint 250 m-t felcsévélhetünk, anélkül hogy túltöltenénk azt, így akár kisebb behúzós horgászatok alkalmával is nagy megelégedéssel használhatjuk szettünket!

Kategóriájában is kimagasló zsinórprofilt készít az orsónk!

Itt azonban még koránt sincs vége a csomagnak, hiszen tartalmaz egy aprócikk készletet, melyben minden fontos összetevő fellelhető!

Praktikus tároló, minden földi jóval...

Találunk benne, horgot, pop up csavarokat, forgókat, forgóvédőt, gumi ütközőt, gubancgátló csövet, horog befordítót, gyorskapcsot, de még különféle ólomklipszeket is! Ha valaki ezt a szettet választja egyedül nehezéket kell magával vinnie a vízpartra az eredményes horgászathoz!

Hiszen a csali már adott.

A tavaszi felmelegedő vizekhez tökéletesen passzoló édes, ananász ízű bojli is a csomag részét képezi, így csalizás téren egy fűzőtű és egy stopper segítségével már indulhat is a horgászat és ez a csali aztán biztosan gazdára talál!

Az első két előkötött előkével a vízpartra érve szinte azonnal készen állunk a bedobásra!

Az előkötött előkék pedig remek támpontot adnak a további végszerelékek elkészítéséhez. A horogbefordító gumit azonban bevetés előtt érdemes forró vízgőz fölött megmelegíteni és kicsit meghajtani a horog öble irányába, ezzel elősegítve a még effektívebb akadást és előidézve több kapást! A kapásokról sem fogunk lemaradni, hiszen a csomag részét képező kapásjelző szettek 1-1 9V-os elemmel felszerelve már muzsikálnak is amint a legapróbb mozdítás történik a vízalatt!

Így válik teljessé a szett!

Nem mehetünk el szónélkül az egyre elterjedtebb halvédelmi szabályok mellett sem, aminek alapvető részét képezi a csomagban ugyancsak fellelhető pontymatrac és szájfertőtlenitő szer is. Ezzel a szettel bátran indulhatunk el kimondottan nagypontyos, szigorú szabályozásokkal rendelkező tavakra is, hiszen szinte minden eszközzel rendelkezünk amiket ezen tavak elvárnak, azonban mielőtt útnak indulunánk mindenképp tájékozódjunk a helyi szabályozásokról és elvárásokról egyaránt!

Kívánok mindenkinek kellemes időtöltést a tavaszi napsütötte vízpartokon!