Tavaszi márnák a Dunán
Megjelent: 2011. május 02. | Forrás: Székely Zoltán


   Március közepétől már elkezdenek bizseregni a Dunán a márnák, de a tilalom /máj 2-tól - jún 15-ig/ előtt áprilisban, egyes sódereseken igen eredményesen lehet rájuk horgászni. Egy szép április eleji napon meg is próbáltam egy párhuzamkövezésen, mely előtt közepes sebességgel áramlik a kavicsos aljzat felett a víz.
  


Márciusi verőfényben a Duna, ilyenkor indulnak meg a márnák


A horgászat a gyakori dilemmával kezdődött, úsztatva, vagy fenekezve horgásszak? Végül is salamoni döntést hoztam, mindkét módszert kipróbálom, délelőtt a fenekezést részesítem előnyben, délután az úsztatást – így terveztem.


Sikerre éhes
 pecák a
tavaszi fényben

Úszózva, kenyérre jött a sóderes húzáson ez a másfeles az erős áramlásban. Az Emerald Plus Match 4,20-as élmény volt, ahogyan dolgozott


A tavaszi finomabb kapásokra számolva a rendkívül érzékeny Competition 360-as feedert szereltem fel a három változat közül a legerősebb spiccel, és egy túllógós szereléket állítottam össze rá, azaz a harmincgrammos lapos ólom fölé kötött előke hossza jóval meghaladta a nehezéket.


A Carp Expert
Match 4000 finom
féje minden
kirohanák jól reagált le

Az Arno klasszikus fenekező pálca is bebólintott nadályra.
Bő kettes, ikrával teli márna-kismama volt a tettes.


Az általam pozitív tapasztalatok miatt favorizált 22-es „Specialist" zsinórra vékonyhúsú, nagyöblű, sárga Maruto horgot kötöttem négyes méretben, melyre csonticsokrot tűztem. A másik, klasszikus, csúszóólmos készség, a már pontyozásnál évek óta bevált Arno botcsalád 2,70 hosszú 60-120 gr-os dobósúlyú erősebb pálcája, melyhez a 30-as Carp Expert damilt használtam negyvengrammos lapos ólommal és fekete Maruto horoggal, jókora nadállyal díszítve. A csali miatt volt az erősebb felszerelés, nehogy egy korai harcsa meglepjen.
  


A márna vastag, húsos szájába általában is jól akad a horog,
főleg ha pengeélességű  Maruto

A tűhegyes Maruto még kívülről
is majdnem megfogta
a márnát, olyan éles


Miután kiépítettem állásomat, 20-25 méterre dobtam be a csalikat, ahol néhány ígéretes löttyenést már láttam. Szelíden ballagott előttem a Duna, tükör felszínén csak úgy aranylott a tavaszi napsugár. A hosszú tél után ennél szebbet elképzelni sem lehetett. Az első kapásra elég sokat kellett várni, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott, el is hibáztam.


Az Arno hét variációs fenekező botcsalád mindenféle fenékhorgászatra alkalmas.

A Competition Feeder 360-as
spiccei a második taggal.


Nem lehetett  komoly hal, csak a csontit rágta meg valami nyüves géb. A feeder finom vége másodszor is bebólintott, amibe sikerült időben beleütnöm. Azonnal fel is zizzent a Fighter Match 40-es orsó finom fékje, de a hal az első kirohanás után hirtelen lemaradt. Bosszúsan tekertem ki a pecát, hiszen éppen azért használok lézerélezett japán Maruto horgokat, mert arról nem szokott hal lemaradni, de aztán megnyugodtam. A borotvaéles hegyen ott fityegett egy legalább kettes márna pikkelye, tehát beleúszás volt. Szóval itt vannak, csak nem esznek!
  


Az
Emerald Plus Match 4,20-as
szénszálas spicce
jól bírja a terhelést

Az Emerald Plus Match 4,20-as, könnyű
 – ezért gyors is – 14 sic gyűrűjén megoszlik
 a terhelés, kellemes parafanyéllel és
korszerű, biztonságos csavaros
orsótartóval, kiváló társ úsztatós pecához.


Szép az idő, kivárom míg megjön az étvágyuk – morogtam némi daccal. Lassan teltek a percek, kapás, egy-két gébráncigálást leszámítva, nem igazán volt. Gyönyörködtem a tavaszi Duna-tájban, madárdalban és majd elbambultam mikor az Arno spicce némi remegés után szépen bebólintott. Felkapva a botot, azonnal éreztem, hogy jobb hal /mi is jöhetne nadályra?/, még pedig márna, mert egyenletes húzással becélozta a medret.


A Carp Expert Match 4000-es feederezésre is alkalmas orsó, a nagyobb testű, folyóvízi halakat is jól bírja, mert 5+1 csapágyas, viszonylag nagy a dobja 5,2:1 áttétellel és még a zsinórvezető görgője is csapágyozott.

A kétféle fenekező szerelék, felül a túllógós/a főzsinórról lelógó súlyt érdemes kicsit vékonyabb fonalra kötni,
 hogyha akadóba viszi a márna nehezéket
– szokása meneküléskor –
az szakadjon, így a hal megmarad/.
 Én folyóvízen ilyen egy ponton
rögzített úszókkal horgászom.


A friss, jó minőségű zsinórban bízva hamar megállítottam, majd lassú pumpálással igyekeztem magam elé terelni. A masszív Comet Runner 50-es orsó magabiztosan falta vissza a zsinórt, egy-egy megugráskor alig reccsent meg a fékje.


A fenekező és görgető márnázáshoz bevált zsinórok
és nehezékek, felül a csúszók, alul a végólmok.


Rövid, harcias küzdelem után merítőbe buktattam a bő kettes, erősen pocakos márnát, szájából hosszan kicsüngött a nadály, melyen rajtavesztett. Egy gyors sztárfotó és már engedtem is vissza, csak nem fogok egy terhes anyát megfőzni. Némi megilletődöttség után méltóságteljesen tűnt el a kövek között. De szép volt!
   A további eredménytelen bot mögötti ücsörgés váltásra késztetett, ezért feljebb mentem egy sóderes húzáshoz, ott próbáltam meg az úsztatást. Kisebb, de gyorsabb volt itt a víz, de elég volt egy ötgrammos fix úszó nagy lebegővel, mely a kövek között megkeresi a halat.

A négyhúszas, pillekönnyű, gerinces Emerald Plus Match parafa nyele finoman belesimult a tenyerembe, ahogy engedve-visszatartva úsztattam lefelé a csontival álcázott Gold Star Tanago kedvenc úszós horgomat. Csak hatos méretet kötöttem, bízva az erre bóklászó keszegnépségben. Az első óra szinte eredménytelenül telt el, leszámítva egy kis jászt, ami ráragadt a horgomra. Ezek után kenyérre váltottam, hátha azt jobban csípik a keszegek, de csalódnom kellett.

 


Finomabb márnázásra ajánlott feederbot a legerősebb
spiccel és a hozzá harmonizáló, komoly küzdelemre
is alkalmas Fighter Match 40-es orsó/három dobbal!/


 Egyszer aztán a messze távolban, vagy húsz méterre leúsztatva, oldalazva eltűnt az úszóm. Kissé határozatlanul megemeltem a botot, kemény visszarugás volt a válasz, és elkezdődött az igazi horgászgyönyör. A hosszú, rugalmas pálca nagyokat bókolva védte ki a márna megugrásait, néha a Carp Expert Match 4000 finom fékje is besegített és a 18-as Specialist is jól bírta a terhelést.
Pár perc alatt megbirkóztunk az erős folyás ellenére, a mindig a mély víz felé igyekvő, sportos, másfeles vastag bajszúval. Sajnos több halat nem akasztottam, de a két szép és rendkívül verekedős márna kifárasztása a tavaszi, madárdalos zsongásban így is rendkívül élvezetes volt.   

CARP EXPERT UV ZSINÓR 150M, 300M
1 050 Ft-tól
Részletek
MARUTO 9354-BN HOROG
750 Ft-tól
Részletek